Take a fresh look at your lifestyle.

22 de insule grecești din care să alegi destinația viitoarei tale vacanțe

22 / 100

În mod cert, Grecia este în topul primelor trei destinații de vacanță ale românilor. Am îndrăzni să o așezăm chiar pe primul loc (în special după scăderea de „turație” a Turciei) dar… acest lucru e mai puțin important. Frumusețea Greciei e incontestabilă iar cele care îi dau o strălucire aparte sunt insulele.

În mod cert, Grecia este în topul primelor trei destinații de vacanță ale românilor. Am îndrăzni să o așezăm chiar pe primul loc (în special după scăderea de „turație” a Turciei) dar… acest lucru e mai puțin important. Frumusețea Greciei e incontestabilă iar cele care îi dau o strălucire aparte sunt insulele. Numărul, diversitatea și amplasarea lor – în Marea Egee sau în Marea Ionică – le transformă în tot atâtea posibilități de alegere atunci când ne gândim la vacanța de vară.

Nu am vizitat toate insulele Greciei dar am fost în multe dintre ele și, inclusiv în baza unei documentări suplimentare, suntem în măsură să-ți prezentăm cele mai frumoase 22 de insule grecești dintre care să alegi una ca destinație pentru viitoarea ta vacanță. După ce le parcurgi, te rugăm să ne lași un comentariu în care să ne spui care este favorita ta și de ce.

Skopelos

skopelos town

Cea mai mare insulă din arhipelagul Sporadelor, aflat în Marea Egee, Skopelos e acoperită de dealuri stâncoase și e mărginită de plaje cu pietricele. Pe insulă există o singură șosea mai mare care duce în principalul oraș, în care există și majoritatea posibilităților de cazare. În Skopelos s-au filmat multe dintre scenele musicalului Mamma Mia, în care au jucat Meryl Streep și Pierce Brosnan, fapt ce a pus-o pe harta turistică, deranjându-i un pic farmecul oferit de o liniște imperturbabilă.

Skopelos e o insulă verde, lucru pe care-l constați încă de la intrarea în port. Pe Skopelos sunt 365 de biserici și schituri, câte unul pentru fiecare zi a anului. Poți vizita Skopelos Town, portul în care să înveți câte ceva despre istoria insulei, apoi, desigur, trebuie să te bucuri de plajele ei. Printre cele mai frumoase – Panormos, Kastrani (cea care apare în Mamma Mia), Millia, Glossa, etc. Iar dacă ții morțiș să vezi și biserica în care s-a filmat nunta din film, aceasta este Agios Ioannis și se află la 100 m deasupra nivelului mării, pe o stâncă ce pare că se prăvălește în apă. Durează 10 minute până ajungi la ea dar priveliștile ce ți se oferă de acolo sunt minunate.

Cum se ajunge din România în Skopelos: Cel mai apropiat aeroport este cel din Skiathos. Dacă găsești un charter de Skiathos, iei apoi un feribot cu care mai faci 15 minute sau o barcă de viteză, care te duce mai repede. Prețurile sunt pe la 10-15 euro / sens. Dacă nu, cel mai bine mergi cu mașina până în orașul Volos, de unde iei feribotul direct către Skopelos. Prețurile nu sunt tocmai mici, un drum dus-întors te va costa 240 euro pentru două persoane și o mașină.

Ios

 

Ios a devenit în ultimii ani unul dintre polii distracției din insulele grecești. Cel mai bun mijloc pentru a explora această insulă ce face parte din arhipelagul Cicladelor (în nordul insulei Santorini) este pe două roți: cu bicicleta sau cu scuterul. Sau, în părțile ei deluroase, cu tradiționalul măgăruș. Explorează-i plajele și zonele ascunse, salută-l pe Homer când treci pe lângă mormântul lui și stabilește-ți cartierul general în Chora, capitala și, în fapt, unicul sat de pe insulă. Chora are un amplasament amfiteatric, care-ți oferă peisaje frumoase asupra mării iar plajele din jurul ei sunt principalele zone de atracție de aici: Milopotas, Manganari, Agia Theodoti, Gialos, Koumbara etc. Plajele din Ios sunt considerate unele dintre cele mai bune din Grecia pentru înotători. Mylopotas și Ormos sunt cele mai aglomerate, din cauza proximității portului și a faptului că există multe baruri și centre de sporturi acvatice însă sunt multe plaje pustii, pe care nu vezi țipenie de om și care merită căutate.

Amorgos

Amorgos face și ea parte din arhipelagul Cicladelor, aflat în Marea Egee, fiind cea mai nord-estică dintre insulele acestui arhipelag și cea mai apropiată de cel al Dodecaneselor. Insula e cunoscută pentru pitorescul ei și pentru plajele frumoase, fiind ideală pentru cei care caută liniștea și relaxarea. A ajuns în lumina reflectoarelor odată cu filmul lui Luc Besson, Le Grand Bleu (the Big Blue), multe dintre superbele scene ale peliculei fiind filmate aici. Amorgos e o insulă nu foarte vizitată de către turiști, nici măcar în sezonul de vârf.

Cel mai important obiectiv turistic este Mânăstirea Panagia Hozoviotissa, o construcție aproape ireală, realizată în stâncă. Drumul de la mânăstire duce în micul golf Agia Anna, o plajă pustie cu ape turcoaz. Nu rata nici vizita în satul Chora (capitala aflată în mijlocul insulei), în care te întâmpină tradiționalele mori de vânt grecești, un castel venețian și câteva biserici foarte vechi. Amorgos e un loc perfect și pentru iubitorii de drumeții, multe dintre drumuri ducând către plaje frumoase, precum Mousos, Agia Anna și Agios Pavlos.

Naxos

Probabil cea mai verde insulă din arhipelagul Cicladelor, Naxos e de o frumusețe incredibilă, căpătându-și reputația de Hawaii a Greciei. E înconjurată de aproape 100 km de plaje albe, în total contrast cu apa limpede. Îndemnul legat de Naxos este să faci precum Dyonisos, zeul vinului: să găsești o fecioară din partea locului, să te măriți cu ea și să te stabilești aici. Dacă nu, măcar adu-ți propria zeiță în acest splendid decor, fiindcă insula e una dintre cele mai bune pentru o vacanță romantică. Și tocmai datorită legendei lui Dyonisos, se știe faptul că pe Naxos se produce vin cunoscut pentru calitatea lui foarte bună.

 

Vântul de pe coasta vestică a Naxosului e ideal pentru iubitorii sporturilor acvatice, cele mai bune plaje pentru windsurfing și kitesurfing fiind Orkos, Agios Georgios și Laguna. Cei care vor să cunoască istoria insulei sunt invitați la o plimbare prin Kastro, cel mai vechi cartier din Naxos Town, cu ale lui clădiri de piatră, străzi pavate și arcade, care datează din perioada venețiană. O experiență autentică ai și dacă vizitezi satele din centrul insulei, adevărate giuvaieruri – Apiranthos, Halki, Filoti și Potamia, pitorești și „verzi”. Portara, poarta de marmură, este simbolul insulei și îl vei remarca imediat la intarea în port, o rămășiță a templului lui Apollo, din secolul 6 î.Hr. Nu rata nici distileria de lichior de lămâie din Vallindras, mânăstirea Kalamitsia și Templu lui Dimitrie.

Milos

Milos este o insulă vulcanică din grupul Cicladelor, care și-a câștigat o reputație internațională ca fiind un adevărat hotspot pentru turiștii din întreaga lume datorită faptului că e înconjurată de ape de culoare turcoaz. Supranumită și „insula culorilor”, Milos este, totuși, relativ liniștită, în comparație cu vecinii săi (în special Santorini), propunând peisaje nealterate și câteva locuri interesante de vizitat.

Capitala Milosului este localitatea Plaka, unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insulă, cu o arhitectură cicladică ce se întinde pe un deal înalt de 220 m. Cele mai frumoase priveliști le vei avea dacă urci până la castelul venețian ce datează din secolul 13, pe drum neuitând să vizitezi bisericile Ypananti și Korfiatissa.

Un alt loc foarte vizitat în Milos este Sarakiniko, situat în partea de nord-est a insulei, un peisaj selenar înconjurat de stânci de culoare albă și de mici peșteri, de unde se pot vedea insulele vecine Sifnos și Kimolos. Anticul oraș Fylakopi, catacombele din satul Tripiti, teatrul antic și celebra statuie fără brațe Venus din Milo, pitorescul sat Klima, plaja Agios Sostis și sătucul de pescari Pollonia sunt ale lucruri de văzut și făcut în frumoasa insulă Milos.

Patmos

Se presupune că Patmos (aflată în sud-vestul Mării Egee, în grupul Dodecaneselor) este insula în care a fost exilat de către romani apostolul Ioan și în care acesta a scris Apocalipsa într-una dintre peșterile ei, intrate astăzi în Patrimoniul UNESCO. Revista Forbes a votat-o nu demult drept cel mai idilic loc din Europa iar argumentele sunt destul de multe, de la numeroasele biserici la plajele superbe.

Cum se ajunge din România în Patmos: poți lua un charter până în insula Kos, apoi feribotul.

Hydra

Hydra, parte a arhipelagului insulelor Saronice, este una dintre cele mai pitorești insule grecești, fiind accesibilă în numai două ore cu feribotul din Atena. Cel mai special lucru legat de Hydra este că pe insulă nu e permis accesul autoturismelor, transportul făcându-se pe jos, cu măgărușii sau cu bărcile și taxiurile de apă.

Orașul Hydra își vrăjește vizitatorii cu casele elegante, din piatră gri, cu acoperișuri roșii, care se întind pe un deal. Drumurile duc către vechile conace și către mânăstirile din mijlocul insulei. Vizitează catedrala Hydra și muzeul acesteia, cinează intr-o tavernă tradițională din satul Kamini, care propune și o mică plajă cu pietricele, savurează un souvlaki în restaurantul Pirofani, stai la soare pe una dintre plajele Hydroneta, Kamini, Vlychos, Plakes, Mandraki sau Bisti.

Folegandros

O altă insulă din arhipelagul Cicladelor, de o frumusețe naturală aparte, aflată între Paros și Santorini. Deși se află în apropierea celei mai populare insule grecești, Folegandros a reușit să-și păstreze caracterul tradițional și performanța de a nu fi invadată de către turiști. Arhitectură cicladică, priveliști care-ți taie răsuflarea , plaje aproape virgine – iată principalele lucruri cu care Folegandros se promovează în special în rândurile cuplurilor romantice dar și ale familiilor.

În Folegandros ai de vizitat sate pitorești și plaje șarmante. Chora este localitatea pe ale cărei străzi trebuie să te pierzi în căutarea bisericii Panagia, aflată pe vârful dealului. Kastro, cartierul venețian din Chora, este cea mai frumoasă zonă a orașului. Cât despre plaje, Katergo și Agali sunt cele mai bune, cu peisaje încântătoare și ape cristaline.

Paros

Paros e una dintre cele mai populare insule Ciclade, o adevărată perlă a Mării Egee, pe care turiștii care aleg croazierele o vizitează de regulă înainte de a ajunge în Santorini. Insula e ideală pentru tineri, cupluri romantice și familii iar punctele ei de interes sunt satele tradiționale – Naoussa, Parikia (principala localitate) și Lefkes, cu case albe și biserici cu turle albastre, precum și plajele din partea de sud-est – Golden Beach și New Golden Beach, foarte populare printre surferi. O excursie de o zi de pe insulă se poate face pe micuța dar frumoasa Antiparos, care are, la rândul ei, o atmosferă aparte.

Paros

Insula e împânzită de mânăstiri, cea mai frumoasă și mai importantă dintre ele fiind mânăstirea bizantină Eketontapyliani, supranumită „mânăstirea cu o sute de uși”. O altă mânăstire frumoasă este Logovarda. Castelul Parikia a fost ridicat în anul 1260 de către venețieni, astăzi fiind unul dintre locurile de vizitat în capitala Parikia.

Cum se ajunge din România în Paros: Cu avionul sau mașina până în Atena, apoi cu feribotul din Pireu, după o călătorie care durează circa 5 ore sau cu bărcile de viteză (3 ore). Paros e conectată și cu alte porturi, prin urmare dacă ajungi în Naxos, Samos, Ios, Rhodos etc, poți lua un feribot către Paros. În Paros există aeroport (la 9 km de Parikia), așadar poți lua o cursă internă pe ruta Atena – Paros.

Alonissos

Alonissos e o insulă micuță, ce face parte din arhipelagul Sporadelor, un loc ideal pentru cei care caută o vacanță liniștită și relaxantă, cu peisaje frumoase și plaje fantastice. Cele mai frumoase plaje din Alonissossunt Agios Dimitrios, Chrissi Milia și Glyfa iar unul dintre principalele obiective trebuie să fie Parcul Marin al Sporadelor de Nord, care adăpostește o specie rară: foca-călugăr. Frumoasele păduri de pini din Alonissos îndeamnă turiștii la drumeții, pe jos sau cu bicicleta.

 

Alte locuri de vizitat în insula Alonissos sunt Peștera Albastră, localitățile Chora (capitală până la cutremurul din 1965, care a distrus-o aproape complet), capitala Patitiri și Votsi.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More