Take a fresh look at your lifestyle.

Apel pentru prioritizarea controlului tutunului pentru a proteja sănătatea inimii

Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, organizațiile dedicate sănătății publice reamintesc decidenților că România trebuie să prioritizeze controlul tutunului pentru a proteja sănătatea inimii

-Fumatul este o cauză majoră a bolilor cardiovasculare și provoacă unul din fiecare trei decese cauzate de boli cardiovasculare-
Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun – sărbătorită în fiecare an în data de 31 mai – Inițiativa 2035 Fără Tutun se alătură Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care solicită României și țărilor din întreaga lume să acorde prioritate controlului tutunului ca mijloc de reducere a bolilor de inimă și a altor boli cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor la nivel mondial. Utilizarea tutunului contribuie dramatic la aparitia acestor boli, ca al doilea factor pentru tensiunea arterială ridicată. În mod disproporționat, consumul de tutun dăunează celor mai vulnerabile populații din lume, deoarece mai mult de 80% din fumători trăiesc în țări cu venituri mici și medii, unde efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate de lipsa accesului la asistență medicală.

Reducerea consumului de tutun ar avea un efect semnificativ asupra morții cauzate de bolile cardiovasculare. În întreaga lume, măsurile luate pentru reducerea consumului de tutun au dus la scaderea costurilor de sănătate asociate. Printre aceste măsuri se numără majorarea taxelor pe tutun, plasarea etichetelor mari de avertizare pe produse din tutun, interzicerea publicității pentru tutun și interzicerea fumatului în locurile publice închise. Astfel de politici sunt solicitate de primul tratat de sănătate publică din lume, Convenția Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, care obligă cele 180 de părți să implementeze aceste politici dovedite pentru a reduce consumul de tutun.

România a intrat deja în liga țărilor care plasează controlul consumului de tutun pe lista priorităților naționale cu impact direct asupra sănătății publice, realizând în 2016 cel mai mare salt pozitiv înregistrat vreodată de o țară, de 12 locuri, în domeniul politicilor de control al consumului de tutun, conform Scalei Politicilor de Control al Consumului de Tutun. Saltul de 12 locuri al României, de pe locul 19 în 2013 pe locul 7 se datorează adoptării legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun, precum și inițierii celei mai ample dezbateri pe teme de sănătate în spațiul public o dată cu modificările legislative. În prezent, la nivel national este prioritară nevoia adoptării de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun astfel încât să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuși, încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.

Fumatul și expunerea la fumul de țigară reprezintă prima cauză prevenibilă de îmbolnăvire în România și în lume – cei peste 42.000 de români care mor anual datorită unor boli asociate fumatului reprezintă, fiecare în parte, drame evitabile și față de care avem o responsabilitate uriașă.

Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun din acest an, solicităm decidenților în politici de sănătate publică să pună pe primul loc sănătatea inimii cetățenilor României. Țările trebuie să pună în aplicare măsurile dovedite mandatate de Conventia Cadru privind Controlul Tutunului a OMS pentru a reduce bolile de inimă și alte boli cardiovasculare. Fără o acțiune urgentă, consumul de tutun va duce la pierderea a un miliard de vieți în acest secol.

Despre Inițiativa 2035 Fără Tutun
Ca un semn de determinare în lupta cu cauza nr. 1 de boală prevenibilă în România (consumul de tutun), societatea civilă s-a angajat, în luna septembrie 2016, într-un nou demers ambițios, dar realizabil- acela ca, în parteneriat cu toți factorii decizionali, să contribuie la adoptarea tuturor acelor politici și măsuri care să permită ca generația care se va naște în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, în anul 2035. Un obiectiv asumat deja de multe țări europene, dar un obiectiv posibil doar prin parteneriat asumat și responsabil. Peste 350 de organizații non-guvernamentale au aderat deja la această inițiativă, printre ele aflându-se organizații medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret și protejarea mediului. Strategia Națională Multisectorială pentru prevenirea și reducerea consumului de tutun, dependenței de nicotină și expunerii la fumul de tutun 2017-2035 a fost realizată în conformitate cu principiile și obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020 și ale Planului Multianual integrat de promovare a sănătății și educație pentru sănătate, precum și în deplină concordanță cu recomandările organizațiilor internaționale și documentelor la care România este semnatară (Organizația Mondială a Sănătății, Convenția Cadru privind Controlul Consumului de Tutun, Strategia OMS Regiunea Europa pentru Sănătatea Copiilor și Adolescenților 2015-2020, Convenția ONU privind Drepturile Copilului).

Pentru informații și detalii suplimentare:
Ramona Brad
Director Proiect 2035-Prima Generație Fără Tutun a României
Email:  ramona.brad@2035faratutun.rooffice@2035faratutun.ro, Tel. 0726/673732

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More