Take a fresh look at your lifestyle.

Arabia Saudită și-a deschis porțile pentru turism. Viza se poate lua on-line.

Încet, încet, cam toate țările lumii își deschid mai larg porțile pentru turism. E și normal – industria turismului a explodat în ultimele câteva decenii, devenind una dintre cele mai importante industrii din lume. Până acum, Arabia Saudită nu avea viza turistică. Turismul era interzis în această țară retrogradă. Singura activitate turistică în această țară era Hajj-ul – imensul pelerinaj anual obligatoriu pentru orice musulman din lume. Dar exista o viză specială – „viza de Hajj” care se lua în anumite condiții. Chiar și în acele condiții, exista infrastructură turistică pentru că totuși 3% din PIB-ul țării provine din acest turism religios (similar, în ultimă instanță cu ce fac românii care vizitează Israelul și Palestina). Mai existau viza de business (dacă te duceai cu treabă), viza de studii (dacă studiai în Arabia Saudită), viza de lucru, viza dacă aveai familie acolo și voiai să o vizitezi, viza de tranzit (dacă îi convingeai pe consulii saudiți că tu vrei să iei autobuzul din Dubai în Amman) și atât. Nu exista ideea de turism.

De când e la putere MBS (Mohammad bin Salman), prințul moștenitor al Regatului Protector al Celor Două Moschei Sfinte (cum este cunoscută țara), acesta a creat un program numit Vision 2030 – o idee despre cum să se dezvolte Arabia Saudită în următorul deceniu pentru a putea supraviețui unei epoci post-petrol. Mai devreme sau mai târziu, petrolul se va termina sau lumea va trece la alte forme de energie (mă rog, cererea încă crește în fiecare an, dar odată cu proliferarea mașinilor electrice, cererea va scădea), așa că țările din Golful Persic caută metode de diversificare – Dubaiul mizează pe turism și pe drept centru de afaceri, Abu Dhabi se gândește și el la turism, Qatar-ul investește în străinătate, dar și pentru a deveni un pol al sportului mondial… Arabia Saudită nu a făcut nimic. În prezent, petrolul reprezintă 42% din PIB-ul Arabiei Saudite (și 90% din exportul acestei țări), în timp ce petrolul reprezintă doar 5% din exportul Dubaiului (iar turismul, 20%). Așa că MBS a zis că e timpul să facă și el ceva.

Ușa a fost deschisă un pic prin apariția unor vize speciale pentru puținele evenimente culturale și sportive care au loc în Regat. Și în urma unei megalansări (dacă ați remarcat pe Facebook niște filmulețe care arată niște locuri superfaine care spuneau „nu este Maldive”, „nu este Petra” etc., acela era teaserul campaniei de lansare a Arabiei Saudite ca destinație turistică.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More