Pe lângă sporturile nobile, precum echitația, tenisul sau yachtingul, care au devenit foarte populare în topul opțiunilor de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut și eficient, tirul sportiv prinde și el teren de câțiva ani încoace. Astfel, câteva poligoane deschise în țară, printre care și Blue Line Shooting Range, pun la dispoziția amatorilor de tras cu arma, un cadru profesionist, inițierea în noțiunile de bază și plăcerea de a exersa trasul la țintă. Domnul Ion-Vlad Drăgoi, proprietarul poligonului de tir sportiv și agrement Blue Line, din Timișoara, ne explică cum funcționează un astfel de business.
Cum v-a venit ideea deschiderii unui poligon de tir sportiv și agrement?
Cât de accesat este acest sport în România? Ideea a fost rezultatul pasiunii pentru armele de foc pe care o împărtășesc toți cei implicați în acest proiect. Tirul sportiv este o activitate puțin dezvoltată și cunoscută în România, de aici rezultând o practicare relativ redusă, raportat la alte sporturi sau activități de agrement.
Fiecare sport are beneficii dar și riscuri. Care sunt beneficiile pe care le are o sesiune de tras cu arma și care sunt riscurile la care se expune un practicant sportiv sau amator?
Riscurile sunt nule atât timp cât sunt respectate reguli de siguranță și indicațiile personalului specializat, respectiv ale instructorilor, în poligonul de tragere. În privința beneficiilor, acestea sunt multiple: auto-control, eustress, relaxare, dezvoltarea atenției distributive, dezvoltarea puterii de concentrare, responsabilizare, și așa mai departe.
Care sunt armele dintre care pot alege cei care vin la Blue Line?
Armele disponibile sunt pistoale, revolvere cât și un kit de carabină de la diferiți producători, printre care: CZ, Glock, Beretta, Taurus, S&W, Walther, Fab Defense.
Care este arma dumneavoastră preferată de aici și care este motivul pentru care vă place?
Personal, prefer Glock-ul 19 datorită fiabilității, preciziei (ținând cont de dimensiunile constructive) și a faptului că este o armă echilibrată din punct de vedere constructiv.
Când s-a declanșat pasiunea dumneavoastră pentru arme și pentru acest sport?
Cu ceva ani în urmă, cam prin 2013, când am fost invitat într-un poligon de tragere de către un bun prieten.
Cum se desfășoară o ședinţă de tragere pentru un începător, de la iniţiere până la momentul când pleacă acasă cu ţinta?
Odată ce au fost îndeplinite formalitățile, înregistrarea în registrul de evidență a celor ce urmează să efectueze tragere, sunt prezentate regulile de siguranță, urmate de instrucțiunile elementare de folosire a armei de foc. Pe parcursul sesiunii de tragere sunt introduse și alte noțiuni ce ajută la îmbunătățirea atât a utilizării armei de foc cât și a experienței în poligonul de tragere.
Poate oricine să încerce tirul sau e nevoie de anumite abilităţi?
Absolut oricine atât timp cât prezintă un act de indentitate (C.I. sau Pașaport), din care să rezulte că au vârsta împinită de 18 ani și nu sunt sub influența anumitor substanțe. Cât despre abilități, acestea vor fi dobândite ulterior.
Se pot întâmpla și accidente? Care sunt măsurile pe care leaţi luat în acest sens?
Din fericire nu am avut parte de astfel de incidente. Așa cum am menționat mai sus, dacă regulile de siguranță sunt respectate, riscul apariției accidentelor tinde către zero. Măsurile preventive constau în asigurarea de către instructori că regulile de siguranță au fost atât înțelese cât și respectate pe parcursul ședinței de tragere. Măsurile, în cazul apariției de accidente, sunt cele prevăzute în legea armelor și munițiilor.
Aveţi condiţii speciale pentru clienţii fideli sau încercaţi în vreun fel fidelizarea clienţilor noi?
Cei ce doresc practicarea acestui sport în mod frecvent pot aplica pentru a dobândi calitatea de membru, calitate ce le oferă anumite beneficii, inclusiv eficientizarea componentei financiare.
www.theblueline.ro
Cmentariile sunt închise