În momentul în care îți construiești o casă, se pune problema dacă vei opta pentru etaj superior sau pentru mansardă. Să vedem împreună care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, pentru a-ți fi mai ușor să iei o decizie.
În primul rând, ar trebui să lămurim ce înseamnă etaj și ce înseamnă mansardă. Etajul este nivelul care are deasupra un planșeu, implicit un acoperiș drept, tip terasă. Această caracteristică conferă încăperilor de la etaj o înălțime de minim 2.5 metri, lucru pe care nu îl întâlnim în cazul unei mansarde. Desigur, pot exista case cu etaj și acoperiș tip șarpantă, dar în cele mai multe cazuri, spațiul de sub acoperiș nu este locuit, fiind folosit ca și pod. Mansarda este spațiul locuibil situat sub un acoperiș tip șarpantă sau acoperiș în pantă. Acoperișul în pantă oferă un farmec aparte mansardei, datorită unghiurilor neregulate cu care te poți juca în amenajarea interioară, dar și un plus de lumină naturală, dacă optezi pentru niște ferestre mari. Prin urmare, întrebarea care se pune este: Vrei un spațiu înalt sau din contră, un spațiu mic, cu diverse unghiuri, ce îți poate îngreuna procesul de amenajare interioară?
Avantajele casei cu etaj
Unul dintre cele mai mari avantaje ale unei case cu etaj este legat de costuri. Mai exact, o casă cu etaj nu presupune costuri suplimentare cu izolarea sau cu întărirea structurii de rezistență, ca și în cazul unei mansarde. Mai mult decât atât, o casă cu etaj nu te limitează în folosirea spațiului, înălțimea camerelor fiind la fel ca și în restul casei. Un alt avantaj important este folosirea acoperișului tip terasă pentru amenajarea unui spațiu de relaxare sau pentru amenajarea unei grădini, care să îți ofere un colț de natură.
Avantajele casei cu mansardă
Și în cazul casei cu mansardă putem vorbi de o economie de costuri, dacă ne referim la taxele pentru autorizația de construire, dar și la impozitul pe locuință, costuri chiar și cu 25% mai mici decât în cazul unei case cu etaj. Totodată, o mansardă consumă mult mai puține materiale de construcții ca un etaj întreg. Un alt avantaj este factura mică pentru încălzirea casei. Mansarda este un spațiu destul de mic, ce cuprinde un volum de aer mai mic, iar izolat corespunzător, îți poate aduce costuri de încălzire mai mici. Nu în ultimul rând, o mansardă are un farmec aparte. Apelează la un specialist pentru a-ți amenaja mansarda conform nevoilor tale și vei obține un spațiu de vis. Mansarda poate fi acel spațiu intim, care îți lipsește într-o casă cu etaj.
Cmentariile sunt închise