Cât te costă o nuntă mișto în România
Citește textul ăsta, ca să nu începi să te cerți cu partenerul (partenera) înainte de nuntă.
Treaba cu nunțile a fost importantă la români de când ne știm. E în culturanoastră să punem preț pe momentul în care doi oameni se hotărăsc să-și petreacă tot restul vieții împreună.
Lucrez de opt ani de zile în domeniul nunților, iar de aproape patru ani sunt wedding planner, pe românește organizez nunți. Prin natura meseriei, hrănesc și eu un mic monstru: industria de nunți. Și tot aparatul ei consumator de resurse financiare, stoarse din toate părțile, pentru acea zi, unica (wishful thinking, cel puțin). Cea în care femeia îmbracă o rochie scumpă, bărbatul poartă cei mai incomozi pantofi și se sugrumă cu papionul la gât, ca să-și cheme amândoi toate neamurile și toți prietenii, și să pună de o petrecere costisitoare.
La orice nuntă apare în discuție problema bugetului. Ți-am făcut un inventar cu ce ar trebui să ai în vedere când te hotărăști să te căsătorești, în materie de finanțe. Și cum să te descurci în situația în care nu te dau banii afară din casă, dar vrei să ai o nuntă cât de cât mișto.
CE NU POATE LIPSI DE LA NICIO NUNTĂ
Cheltuielile obligatorii or să cântărească cel mai mult în bugetul vostru. Necesare la o nuntă sunt, în ordine: ceremonia, un loc de desfășurare, mâncarea și băutura, plus muzica. Restul lucrurilor sunt și ele importante, dar nu imperative. Fiecare cuplu ar trebui, mai departe, să își stabilească niște priorități și să aleagă ce e semnificativ, iar asta diferă de la caz la caz.
Cheltuielile oficiale: cununia civilă și cea religioasă
Cheltuielile oficiale sunt cam standard, indiferent de orașul în care te afli. În București, de exemplu, nu te costă mai nimic să mergi la starea civilă, alte orașe practica taxe modice (200-350 de lei) pentru cununiile oficiate în afara programului sau în zilele de weekend.
Pentru biserică, prețurile pornesc de la cinci sute de lei la bisericile de cartier și ajung și la 1 500 de lei la cele mari, din centrul orașului. Dacă nu vrei să te cununi religios, dar vrei totuși o ceremonie care să marcheze cumva momentul, poți să angajezi un officiant umanist. Costurile sale se învârt în jurul a 1 200-1 500 de lei.
Locul nunții
S-a dus vremea nunților în bătătură, așa că vei avea nevoie, evident, de un loc special amenajat, unde să te poți desfășura. Partea bună este că ai de unde alege. Chiar sunt destule restaurante, hoteluri, corturi și saloane de nunți, iar majoritatea nu costă nimic, în sensul că nu au un preț de închiriere. În schimb, va trebui să plătești un număr minim de meniuri, ceea ce înseamnă și că va trebui să ai un număr de X invitați. În București, spre exemplu, media din ultimii ani este undeva pe la o sută de invitați. În restul țării, încă se mai poartă nunțile de trei sute de invitați sau chiar mai mult, dar tendința din orașele mari este ca numărul să scadă.
Dacă ți s-a pus pata pe un palat, conac sau mai știu eu ce loc mai cu moț, va exista și o taxă de închiriere, care pornește de la o mie de euro minim și poate ajunge și la fabuloasa sumă de zece mii de euro. Dar asta nu este o cheltuială obligatorie și nu îți va garanta, automat, cea mai mândră nuntă din câte s-au văzut.
Mâncarea și băutura
Trecem la partea preferată a românului. Se obișnuiește ca mâncarea și băutura să fie din belșug, ca omul să nu plece cu impresia că te-ai zgârcit. Pe vremuri, chiar erau diferențe între săraci și înstăriți, pentru că nunțile se făceau după posibilități. Astăzi, cele mai multe restaurante îți vor oferi cam același meniu ușor plictisit, cu aproximație la același preț. Costul mediu pentru un meniu în București este de 80 de euro, cu tot cu băuturi, dar sunt și oferte speciale la 60 sau mai puțin.
Tip: Chiar dacă ai un buget limitat sau o nuntă mică, alege un loc care să ofere un meniu de nuntă decent. Diferențele de preț nu sunt atât de mari și, uneori, 30-50 de lei în plus la meniu vor face diferența între feluri de mâncare deosebite, ca gust și prezentare, și cel mai banal sau necomestibil meniu. Cum mai toate nunțile din România se fac cu sprijinul invitaților, respectă-le efortul și răsplătește-i cu ceva bun de mâncare.
Extra: Pentru o nuntă mai fancy, e aproape obligatoriu să ai un cocktail bar, cu o varietate de mixuri interesante sau shoturi servite direct pe ringul de dans, când toată lumea e în picioare și petrece fix ca în club. Costurile pornesc de la două sute de euro și pot ajunge până la 15 euro de invitat.
Muzica
Poți opta pentru DJ, muzică live sau pentru o combinație între cele două. Diferențele de preț sunt măricele între categoriile menționate, dar mai important este să-ți cunoști invitații și să intuiești cât de greu se ridică de la mese. O trupă live are avantajul că va scoate oamenii la dans mai repede, efectul de „uite, sunt unii pe scenă, hai să ne ridicăm” e aproape garantat.
Costurile încep de la trei mii de euro și pot urca la dublu sau chiar triplu, în funcție de notorietatea artiștilor. Iar un DJ decent, care-i o variantă mai OK decât o trupă care cântă de toate și o face prost, te va costa între patru sute și o mie de euro, cu tot cu echipamentul tehnic de sonorizare.
Tip: Ia în calcul și meniurile în plus pe care va trebui să le plătești, atunci când te hotărăști că vrei o trupă live. Cele mai multe band-uri au o componență de șase-șapte persoane, cu tot cu partea tehnică, dar sunt și unele care au 10-15 persoane, ceea ce înseamnă tot atâtea guri de hrănit.
Extra: Dacă ai ajuns la concluzia că nu vrei să plătești un band, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la ideea de muzică live. Poți să îmbogățești programul nunții cu un moment de primire fain (cvartetul sau saxofonistul cu pian sunt alegeri populare), iar pe parcursul serii poți chema o voce care să cânte cu negativ. Cântăreții la început de drum, nu neapărat netalentați, îți vor oferi această posibilitate, cu prețuri apropiate de patru sute de euro, pentru o intrare de 45 de minute.
CHELTUIELI OPȚIONALE, DAR CU SENS
De aici intervin opțiunile și prioritățile fiecărui cuplu în parte. Cam toate nunțile vor avea fotograf, videograf, flori, un tort mai de Doamne-ajută, invitații și alte imprimate, dar și ținutele adecvate. Dacă ai suficienți bani încât să iei de toate și să nu îți pese dacă invitații îți vor „rambursa” investiția, atunci mergi pe serviciile premium ale prestatorilor, de altfel mulți, din România.
Plaja de prețuri este destul de largă. E important să faci alegeri cu sens, care să nu reducă impactul petrecerii. Stabilește-ți, deci, câteva priorități și ține-te de ele.
Ținutele și verighetele
Costurile pentru ținute ar trebui să fie ceva mai mari decât ale hainelor de zi cu zi. Depinde și de stilul personal, dar și de obișnuința de a vă cumpăra sau nu haine de calitate. O rochie de mireasă OK te va costa minim opt sute de euro, iar un costum de mire minim cinci sute. La care se adaugă și pantofii, voalul și accesoriile. Cert este că hainele ar trebui să fie comode și ceva mai deosebite. În rest, the sky is the limit!
La verighete, în schimb, e bine să nu vă zgârciți, sunt până la urmă niște bijuterii pe care le veți purta permanent. Prețul mediu pentru o pereche de verighete este de șapte-opt sute de euro.
Fotograf versus videograf
Momentan, fotograful este considerat vioara întâi la o nuntă. Fetele au instinctul ăsta de a-și conserva frumusețea prin fotografie, așa că mai toate își doresc un fotograf cât mai bun. Alegerea e condiționată foarte mult de progresul tehnologic din ultima vreme. Acum cincisprezece ani, de exemplu, lumea nu prea obișnuia să plătească și video și foto. Doar casetele erau importante.
Deși videografia începe să câștige din nou teren, lumea încă preferă un fotograf bun și un video oarecare, cât să fie și el acolo. E foarte posibil ca în câțiva ani lucrurile să se schimbe din nou sau să asistăm la o egalizare a forțelor.
Prețurile au început să se uniformizeze în ultimii ani, dar tot există extreme. Astfel, fotograful sau videograful ar putea avea costuri dubios de mici, începând de la o mie de lei, sau poate urca la sume mari, pe care știu că majoritatea cuplurilor nu le înțeleg. Media pieței e undeva la opt-nouă sute de euro, pentru un fotograf sau un video decent. Dar sunt și mulți fotografi din categoria premium, iar costurile lor pornesc de la o mie si pot urca si până la trei mii de euro.
Tip: Încearcă să găsești un profesionist care să se încadreze în bugetul tău. Nu negocia prețul cu fotograful sau videograful, pentru că nu vei avea pârghia necesară, practic tu nu ai ce să dai la schimb. Ei îți vor livra tot imaginile unei nunți complete, n-o să primești o jumătate de cununie religioasă sau o treime din fotografiile de la petrecere, pentru că tu vrei să plătești cu 50% mai puțin. Dacă nu te încadrezi cu bănuții, ajustează-ți preferințele și caută pe cineva care să aibă măcar câteva nunți decente (adică unde oamenii să pară cât de cât frumoși).
Extra: Dacă un prestator este deja de câțiva ani în branșă și nu a dovedit mare lucru, cel mai probabil nu va face o excepție la nunta ta. Deci, ia fiecare portofoliu și fiecare om așa cum este și încearcă să nu te lași păcălit de ofertele cu de toate. Astea-s făcute doar să suplinească anumite lipsuri ale prestatorului respectiv.
Florile și decorul
Până acum șase-opt ani, era OK să mergi joi la florărie și să comanzi pe ultima sută de metri buchetul de mireasă. În ultimii ani au apărut ateliere florale dedicate evenimentelor, care lucrează doar pe comandă. Costurile sunt ceva mai mari, dar rezultatele sunt mult mai de efect.
Deși bărbații nu prea înțeleg cheltuiala cu florile, care pornește, pentru o nuntă medie, de la o mie de euro, femeile se găsesc de multe ori la extrema opusă. Tind să supra-aprecieze importanța decorului sau să facă mici fixații pe culori și tonuri specifice, care lasă prea puțin loc de interpretare artistică. Și atunci ar trebui să se aștepte la costuri pe măsură.
Tip: E bine să ai deja în cap un buget pentru flori, atunci când mergi la o primă discuție, dar și câteva modele și idei cu ce ți-ar plăcea. Se simplifică mult procesul de achiziție, întâlnirea va fi constructivă și vei înțelege mai clar ce se poate face cu banii tăi .
Extra: Probabil că o să ai un șoc când vei vedea cât sunt de scumpe florile. Și asta pentru că compari aranjamentele de pe mese cu prețul pe firul de la florăria din colț. Ia în calcul că un aranjament nu se construiește la fir și că vei plăti atât manopera, cât și viziunea și priceperea artistului floral.
Organizatorul de nuntă, adică wedding planner-ul
Importanța unui wedding planner în organizarea unei nunți este ușor discutabilă. Dacă timpul nu îți permite deloc să cauți cele mai bune opțiuni pentru fiecare lucru de care ai nevoie, atunci are sens să te gândești să plătești pe cineva. În schimb, dacă sunteți un cuplu cu timp berechet și cu ceva cunoștințe în domeniu, săriți peste, mai ales dacă nici cu bugetul nu stați grozav.
Prețurile depind de serviciile pe care le alegi, de la consultanță punctuală, la coordonarea din ziua nunții și până la serviciile complete de planificare. Dar și de experiența efectivă a persoanei care prestează serviciile. Media pentru un pachet complet e undeva la o mie cinci sute – două mii de euro, pentru un wedding planner cu ceva experiență dovedită.
Tip: Alege un wedding planner cât mai devreme posibil, de preferat imediat după ce v-ați hotărât că veți face nunta. Cu cât participă la organizare de mai devreme, cu atât vei beneficia mai mult de serviciile lui. Dacă faceți alegerea prea târziu, planner-ului îi va fi mai greu să intre în povestea voastră, așa că nici prețul nu va fi mai mic.
Cheltuieli de care te poți lipsi
Nu da bani pe mărturii, dacă nu îi ai (și mai ales dacă nu v-ați gândit la o idee super haioasă, care să nu fie și folosită de toată lumea). E ca și cum ai arunca banii respectivi la gunoi. Acolo unde vor ajunge și mărturiile voastre după o zi sau o lună de la nuntă.
Nu da banii pe invitații scumpe decât în măsura în care ai invitați pretențioși și evenimentul va fi unul elegant. Prețurile pentru invitațiile simple, de serie, pornesc de la circa doi lei și pot ajunge la zece sau mai mult pentru cele personalizate.
Nu te arunca la cheltuieli mainstream, dacă vrei un eveniment altfel decât ai mai văzut până acum. Un candy bar, un colț foto sau o pereche de dansatori sunt lucruri pe care le fac deja toate cuplurile și cărora e și greu să le găsești loc într-un buget moderat.
Tip: Dacă ai fost cumpătat în alegerea serviciilor mari, încearcă, măcar de dragul coerenței, să fii și aici la fel . Nu e neapărat greșit să dai trei sute de euro pe fotograf și apoi să dai tot atât pe un candy bar, dar de ce ai face asta?
CHELTUIELI EXTRA
O chelutială din categoria smart te diferențiază de restul oamenilor care au făcut și ei nuntă. Ceva care să le spună invitaților că asta chiar e o nuntă pentru care merită să cheltuiască două-trei sute de euro (de cuplu), more or less. Un serviciu neașteptat, pe care nu îl vedem peste tot, o să facă o impresie mai puternică decât o mărturie ofilită. Spre exemplu, un caricaturist, un bar de fresh-uri sau de dulceață, un moment de entertainment deosebit.
Costurile pot fi chiar mici, dacă alegi să te implici și să lucrezi singură la un colț vesel, de exemplu, unde invitații să interacționeze cumva (fie prin recuzită specială, fie cu jocuri diverse). Pot ajunge la patru-cinci sute de euro pentru serviciile unui caricaturist, chiar la o mie sau mai mult pentru un entertainer pe care nu l-ai asocia din prima cu o nuntă (un iluzionist sau o trupă de teatru).
BUGETUL TOTAL
Pentru o nuntă medie (cu 80-100 de invitați), în București sau în alte orașe mari, ar trebui să ai în vedere un buget total de minimum 15 mii de euro, pentru toate cheltuielile esențiale, dar și o rezervă de 10% sau pe acolo pentru cheltuielile neprevăzute (închirierea unei mașini în ziua nunții, transport sau cazare pentru anumiți invitați, partea de logistică diferită de ce oferă restaurantul ș.a.m.d.). Ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, nu doar că nu veți rămâne cu nimic din darul invitaților, dar va trebui să faceți și voi o contribuție personală, în funcție de pretențiile sau posibilitățile voastre.
Vremea nunților făcute ca o mică afacere, de pornit la drum în doi, s-a cam stins, iar cuplurile din ziua de azi se orientează din ce în ce mai mult către o nuntă făcută pe sufletul lor și văzută ca o investiție într-un moment firesc din viața tinerilor. O nuntă cu un plan financiar făcut cu cap încă de la început va fi, cu siguranță, mai bine organizată și mai apreciată, va ieși din tiparul nunților făcute la kilogram și asta se va vedea în reacțiile invitaților voștri.
Sursa: vice.com
Cmentariile sunt închise