Take a fresh look at your lifestyle.

„Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienții cu AVC?”

Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienții cu AVC?” este titlul primei întâlniri științifice din programul național dedicat accidentului vascular cerebral, „AVC 360° – Călătoria Pacientului”

AVC 360° – Călătoria Pacientului”, primul program multidisciplinar de anvergură națională lansat de Asociația Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU) și dedicat uneia dintre cele mai grave patologii la nivel mondial, accidentul vascular cerebral, va debuta la Craiova pe data de 16 februarie, la hotelul Ramada Plaza, sala Constantin Brâncuși, de la ora 13:00.

Acest prim eveniment științific din seria celor șapte care se vor desfășura pe tot parcursul anului 2018 în România reunește, sub titlul „Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienții cu AVC?”, personalități importante din diferite specialități medicale, dar și din domenii conexe medicinei, toate implicate în îngrijirea pacienților cu AVC.

Astfel, la evenimentul de la Craiova vor prezenta, în cadrul conferinței, dr. Cristian Săndulescu, membru al grupului de lucru CardioMF din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dolj, dr. Luciana Rotaru, conf. dr. la UMF Craiova, medicul șef al SMURD-UPU, regiunea 4, SudVest Oltenia, medicul neurolog Dan Mitrea și medicul neurochirurg Horațiu Ioani, ambii de la clinica de servicii integrate de neurologie „Neuroaxis”, Bucuresti, dr. Gabriel Prada, prof. univ. la UMF „Carol Davila” București, președintele Societății Române de Geriatrie si Gerontologie, medicul psihiatru Maria Ladea, conf. dr. UMF „Carol Davila”, București, membră în bordul de conducere al Asociației Inomedica (Centrul pentru inovare in domeniul medical) și psiholog Rozeta Draghici, președinta Asociației Române de Psihologie Clinică. La acest eveniment va participa, de asemenea, prin teleconferință, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, președintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), prorector al UMF „V. Babes” din Timișoara și membru în consiliul European Society of Anesthesiology (ESA).

Coordonarea științifică a evenimentului este asigurată de conf. univ. dr. la UMF Craiova, Adrian Bighea, președintele Societății Române de Reabilitare Medicală (Medicină Fizică și de Reabilitare) care va susține și cu o prezentare dedicată importantului domeniu al reabilitării medicale pentru pacienții cu accident vascular cerebral.

Printre vorbitorii menționați se numără și reprezentanți ai tinerei generații, care au făcut stagii de pregătire și au lucrat în afara țării, alegând să se întoarcă în România și să creeze aici noi modalități de a pune în practică informațiile acumulate, cum este cazul dr. Dan Mitrea (Clinica Neuroaxis), dr. Horațiu Ioani (Spitalul Colentina, clinica Neuroaxis) sau dr. Maria Ladea (Spitalul Obregia).

Aceste întâlniri au ca scop, prin temele abordate și prezentate, prin sesiunea de panel de discuții și Q&A care va reflecta și experiențe din practica de zi cu zi, crearea unei perspective globale asupra accidentului vascular cerebral și a tuturor formelor de intervenție privite ca un efort comun de implicare pentru ameliorarea efectelor bolii. În plus, amploarea subiectului, gravitatea și consecințele accidentului vascular cerebral în România aduc laolată, în cadrul acestor întâlniri, profesioniști atât din sistemul public, cât și din cel privat. Scopurile includ crearea unui ghid de bune practici în comunicarea dintre specialitățile medicale și a acestora cu domeniile conexe, pentru ca pacienții să fie ghidați mai ușor în sistemul medical, generarea unei hărți teritoriale a serviciilor dedicate pacientului cu AVC și crearea unei campanii de conștientizare și prevenție în rândul publicului larg.

Printre temele abordate la Craiova, pe 16 februarie, se numără:

  • Implicarea medicului de familie în prevenția și depistarea accidentului vascular cerebral”
  • „Ghidurile de stroke. Serviciile integrate de urgență și interfața prespital-spital”
  • „Time is brain – Practici actuale în diagnosticul și tratamentul unui accident vascular cerebral”
  • „Reabilitarea medicală post-accident vascular cerebral”
  • „Sindromul de fragilitate și comorbiditatile la pacientul vârstnic post-accident vascular cerebral”
  • „Tulburările psihiatrice la pacientul cu AVC: implicații, dificultăți diagnostice și management terapeutic
  • „Evaluarea psihologică și concepte de sprijin ale pacientului cu AVC”
  • „Particularități ale comunicării cu pacientul cu AVC și familia lui”
  • „Monitorizarea pacientului post-AVC în practica medicinei de familie de la ,,ideal” la realitate”

Rezultatele programului vor fi diseminate pacienților și publicului larg, cu scopul unei informări corecte despre cum pot fi recunoscute simptomele, traseul necesar pentru o recuperare optimă și altele, incluzând informații care pot reprezenta un pas esențial în salvarea vieții și/sau reducerea dizabilităților fizice și psihologice ale celor care au trecut printr-un astfel de episod. Concluziile fiecărui eveniment vor contura și pașii, dar și tematica următorului.

Informațiile adunate și actualizate după fiecare întâlnire vor fi comunicate publicului larg prin intermediului site-ului www.arcisedu.ro, al paginii de Facebook  și al site-ului www.postAVC.ro.

Înscrierile pentru medicii participanți se pot face prin formularul din site-ul ARCIS EDU sau direct la eveniment.

Programul „AVC 360° – Călătoria Pacientului” este dezvoltat prin parteneriatul științific cu societățile medicale implicate în gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Română de Reabilitare Medicală, Societatea Română de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Română de Neurochirurgie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Asociația Inomedica și Clinica de Neurologie Neuroaxis.

Asociația Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU) este o organizație nonguvernamentală, non-profit. Sub motto-ul „Pentru vindecare. Pentru viață!” asociația creează și dezvoltă proiecte, programe, evenimente, cursuri etc care să ajute și să promoveze o mai bună colaborare și comunicare în sistemul medical și între medici și pacienți. „AVC 360° – Călătoria Pacientului” este primul dintr-o serie de evenimente care au ca scop crearea unor campanii de informare și conștientizare despre diverse patologii, modalități corecte de diagnostic, despre mituri de specialitate și alte aspecte din domeniul medical.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More