Take a fresh look at your lifestyle.

Celulele Stem, o descoperire medicală care donează viață

Deși nu au un anumit rol în organism, asemenea celorlalte celule din corp, celulele stem sunt, totuși, extrem de importante pentru că se pot transforma în celule specifice de care corpul are nevoie la un moment dat. Astfel, datorită cercetărilor și evoluției medicinii moderne, celulele stem pot vindeca, astăzi, boli care în trecut erau incurabile.

Oamenii de știință și doctorii folosesc celulele stem pentru că îi ajută să explice cum funcționează corpul uman și care sunt erorile ce pot duce la deteriorarea organismului și mai departe la diferite afecțiuni grave. Dar de unde provin celulele stem, cum pot fi ele recoltate și folosite ca tratament, dar, mai ales, care sunt dezechilibrele pe care le tratează?

Surse de celule stem

Celulele stem provin din două surse principale: țesut uman adult și embrioni.

Corpul omenesc conține celule stem care se dezvoltă în corp încă din stadiul de embrion și pe care le poate folosi oricând are nevoie. În fiecare zi, corpul își reînnoiește țesuturile iar în anumite părți ale organismului, precum intestin sau măduva spinării, celulele stem se divizează regulat pentru a produce noi țesuturi de întreținere și vindecare. Cercetătorii au găsit celule stem în diferite tipuri de țesut: creier, măduva osoasă, sânge și vase de sânge, mușchii scheletici, piele, ficat. Aceste celule se pot diviza și regenera la infinit, generând diferite tipuri de celule sau regenerând în întregime organul din care provin.

Celulele stem embrionare se găsesc în blastocist – stadiul în care se găsește embrionul în a cincea zi de viață, iar acestea se implantează ulterior în pântec. Blastocistul este format dintr-un start extern de celule care devine parte din placentă și un strat intern de celule care se dezvoltă în corpul uman. În startul intern de celule se găsesc celulele stem embrionare, numite și totipotente pentru că au potențialul de a se dezvolta în orice celulă din corp. Celulele stem embrionare se pot diferenția în mai multe tipuri de celule decât celulele stem adulte.

Tipuri de celule stem

Cercetătorii au clasificat celulele stem în funcție de potențialul lor de a se diferenția în alte tipuri de celule, celulele embrionare fiind cele mai potente. Astfel, există cinci tipuri de celule stem:

  • Celule stem totipotent – se diferențiază în toate tipurile de celule posibile.
  • Celule stem pluripotent – celulele din embrionul tânăr ce se pot diviza în aproape orice celulă.
  • Celule stem multipotent – acestea se pot diferenția într-o gamă specifică de tipuri de celule. De exemplu, celula stem mezenchimală.
  • Celule stem oligopotent – se pot diferenția în câteva tipuri de celule diferite, de exemplu celule mieloide și limfoide.
  • Celule stem unipotent – acestea pot produce doar un anumit tip de celule, cele din care provin, de exemplu celulele stem musculare.

Cum pot fi prelevate celulele stem

Oamenii pot dona sau stoca celule stem pentru ei înșiși sau pentru alte persoane compatibile, din mai multe surse.

Din măduva osoasă – se recoltează din osul șoldului sau pelvian, sub anestezie generală.

Din sângele periferic – măduva osoasă a pacientului este stimulată, prin injecții cu o proteină sintetică – filgrastim, să producă celule stem care apoi sunt eliberate în sânge. Sângele este colectat, procesat printr-un aparat care separă celulele stem, apoi este reintrodus în corp.

Din cordonul ombilical – imediat după ce a fost tăiat cordonul ombilical, se pot extrage din acesta celulele stem embrionare.

Tratamentul cu acest tip de celule

Transplantul de celule stem este deja folosit cu succes în vindecarea limfomului. Mai mult decât atât, ele pot regenera țesuturi afectate de diferite afecțiuni sau traumatisme. Regenerarea tisulară este poate cea mai importantă parte în care sunt folosite celule stem. De asemenea, celulele stem sunt folosite în tratamentul bolilor cardiovasculare și a afecțiunilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer. În ziua de azi, medicii folosesc celule hematopoietice adulte pentru a trata leucemia, anemia falciformă și alte probleme imunodeficitare. Celulele stem hematopoietice pot produce toate tipurile de celule, inclusiv globule roșii care transportă oxigen și globule albe care luptă împotriva bolilor. Astfel, tratamentul cu celule stem a devenit terapia minune folosită în tratamentul bolilor incurabile. Marea majoritate a tinerelor mame aderă la recoltarea de celule stem din cordonul ombilical și stocarea lor în clinici specializate. Carmen Brumă, Oana Roman, Emma Zeicescu, Andreea Bănică, Octavia Geamănu, Elena Gheorghe, Andreea Marin sunt doar câteva dintre vedetele care au ales să recolteze celule stem pentru a-și asigura copiii și a le oferi un viitor fără griji.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More