Take a fresh look at your lifestyle.

Conceptul Green Building, o abordare inteligentă a stilului de viață

7 / 100

Capacitatea de a salva resursele naturale și de a îmbunătăți calitatea vieții sunt principalele atuuri care au făcut ca trendul Green Building să ia amploare în ultimii ani. Pentru că, datorită designului și a construcției elaborate pe principii ecologice puternice, “clădirile verzi” reușesc să creeze un impact pozitiv asupra mediului în care trăim.

Conceptul Green Building,    o abordare inteligentă a stilului de viață 1

Fie că este un bloc de apartamente sau o casă, o clădire de birouri, o școală, un spital sau orice alt tip de structură, o clădire trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a se încadra în conceptul “green building”. Nu există un tipar anume și două clădiri verzi nu trebuie să fie identice. Acest tip de construcții diferă de la țară la țară, în funcție de mai multe aspecte – condițiile climatice, cultură și tradiții care se reflectă în design, diferite tipuri de clădiri deja existente și vârsta acestora, priorități sociale, politice și de mediu. Însă există o listă de factori care atestă o clădire ca fiind “verde”. Printre aceștia se numără folosirea eficientă a energiei, apei și a altor resurse naturale, folosirea energiei solare, reducerea poluării și a consumului și, în același timp, încurajarea refolosirii și reciclării, calitatea îmbunătățită a aerului în interior, folosirea materialelor non-toxice și sustenabile, realizarea construcției și a designului în armonie cu mediul înconjurător, adaptat schimbărilor acestuia și în vederea obținerii unei bune calități a vieții pentru viitorii ocupanți ai spațiului.

Cum se dezvoltă o “clădire verde”
O abordare inteligentă a energiei, minimizând consumul în toate etapele de existență ale clădirii, mărind gradul de confort în timp ce prețul este redus și instruindu-i și pe locatari să fie eficienți, este primul pas. Acest lucru este posibil prin integrarea tehnologiei cu emisii scăzute care ajută nevoia de energie, crescând eficiența resurselor naturale. Limitarea consumului de apă prin metode inovatoare care ajută la folosirea eficientă a acesteia în interiorul clădirii este un alt aspect “verde”. Minimizarea risipei și maximizarea procesului de refolosire sunt posibile prin folosirea unei cantități mai mici de materiale, dar mai durabile, ceea ce generează mai puține pierderi, și prin încurajarea la reciclare. Sănătatea și creșterea calității vieții sunt două componente esențiale luate în calcul în acest concept.

Conceptul Green Building,    o abordare inteligentă a stilului de viață 2
Vox Vertical Village – Timisoara

Evitarea materialelor și a soluțiilor chimice cu emisii toxice ajută la pătrunderea aerului de calitate prin ventilație în interior și la păstrarea lui. De asemenea, crearea spațiilor cu lumină naturală asigură confortul locatarilor și reduce consumul de energie electrică. Acustica, izolarea fonică adecvate și păstrarea unei temperaturi constante în interior influențează crearea unui mediu confortabil și ideal pentru concentrare, recuperare și sănătate. Crearea de spații verzi în incinta clădirii ajută la reducerea poluării, susținerea mediului, creșterea gradului de intimitate și purificarea aerului pentru locuitorii incintei. În ceea ce privește împărțirea spațiilor, crearea unor încăperi flexibile și dinamice, care anticipează schimbările și pot fi adaptate la ele, evitând, astfel, nevoia de a demola, a reconstrui sau a renova, garantează rezistența structurii chiar și în cazul unor inundații, cutremure sau incendii.

Case verzi și sănătoase
Mediul în care trăim are un impact puternic asupra sănătății noastre, iar locuirea într-o structură eco-friendly, creată cu materiale non-toxice, care ne oferă posibilitatea să respirăm aer curat și să evităm poluarea, elimină riscuri și scade rata de îmbolnăviri.
În plus, confortul termic, acustic și folosirea cât mai mult a luminii naturale contribuie la menținerea calității crescute a stării de bine fizice și mentale.
Ajutând planeta, ne ajutăm și pe noi. Conceptul “green building” este unul activ, care mizează pe implicarea locatarilor în menținerea structurii și a mediului verde creat prin proiectul propriu-zis. În acest sens, sistemele de ventilație trebuie susținute prin aerisirea constantă a încăperilor, pentru a elimina toxinele din interior și a aduce aer proaspăt. Spațiile luminoase trebuie folosite la capacitate maximă, pentru a profita de beneficiile luminii solare și a evita consumul de energie electrică.
La toate acestea, sistemul de izolație asigură confortul acustic, termic și financiar, limitând zgomotul, eficientizând păstrarea temperaturii și reducând, astfel, costul facturilor.


Astfel de clădiri există și în Timișoara, Vox Techonolgy Park și Vox Vertical Village, un oraș pe verticală dezvoltat într-o “clădire verde” ce oferă viitorilor locatari posibilitatea unei calități mai bune a vieții. Aici beneficiezi de o fuziune între tehnologie inteligentă și componente naturale integrate într-un spațiu cu un design rafinat și finisaje premium care îți asigură confortul.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More