Take a fresh look at your lifestyle.

Cum abordăm infertilitatea în cuplu? Tratamente cheie pentru reproducere

0

Infertilitatea afectează 1 din 4 cupluri din populația cu vârstă reproductivă și este considerată, la nivel mondial, un aspect cu serioase implicații socio-economice. Societatea modernă se lovește tot mai mult de această problemă, iar multe cupluri renunță la dorința de a mai avea un copil, după câteva încercări eșuate. Însă nimeni nu ar trebui să-și piardă speranța, pentru că există tratamente moderne care dau rezultate și la care puteți avea acces cu ajutorul unui medic specialist în probleme de infertilitate.

Pasionată de a aduce un bebeluș în viața fiecărei familii, Dr. Diana Mihai, membră a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie și a Societății Americane de Medicină Reproductivă are răspunsuri care vor îmbunătăți șansele cuplurilor de a deveni părinți.

Ce este infertilitatea și cum poate fi abordată? 

Definiția acestei patologii este mai simplă decât s-ar crede – cuplurile consideră că ai o problemă de fertilitate doar dacă ai 5-10 ani de încercări, cu multe teste de ovulație și mii de analize. Nu! Și vreau să atrag atenția asupra acestui lucru: infertilitatea reprezintă lipsa apariției unei sarcini doar după un an de contact sexual neprotejat (dacă femeia are sub 35 de ani) sau după 6 luni de contact intim neprotejat (dacă femeia are peste 35 de ani).

Ce ne puteți spune despre Reproducerea Umană asistată? 

Am să încerc să explic cât mai practic și mai simplu toate aceste proceduri medicale, extrem de complexe în substrat. Reproducerea Umană asistată reprezintă mijloacele de tratament la care apelează un cuplu care nu poate obține o sarcină spontan. Practic cumulează metodele prin care medicul specializat în infertilitate poate ”asista” – adică poate ”ajuta” reproducerea.

Care este cea mai simplă formă de Reproducere Umană Asistată?

Inseminarea intrauterină. Așa cum îi spune și numele, aceasta reprezintă introducerea în interiorul uterului a spermatozoizilor partenerului masculin (sau de la un donator). Se recomandă această procedură în cazul unei patologii masculine moderate (deoarece lichidul seminal este îmbogățit prin procedură pentru a crește mobilitatea, capacitatea și succesul spermatozoizilor), doar dacă trompele pacientei sunt permeabile și pacienta are ovulație spontană sau declanșată medicamentos. Medicul deci ”asistă” reproducerea prin introducerea materialului genetic masculin în uterul partenerei, procedură care, trebuie să știți, este complet nedureroasă, durează 5 minute, iar cuplul poate pleca apoi imediat acasă.

Dacă insemninarea intrauterină nu dă rezultate, ce alte opțiuni au cuplurile infertile?

Fertilizarea în vitro (FIV) este forma avansată a Reproducerii Umane Asistate, constând în recoltarea ovocitului de la femeie și a spermatozoidului de la bărbat și punerea lor împreună în laborator (in vitro deci) pentru a se fertiliza – de aici și denumirea procedurii. Înțelegeți astfel diferența dintre inseminare și fertilizare – la inseminare fertilizarea are loc în organismul mamei, la fertilizare in vitro – fertilizarea ovocitului are loc în laborator. Spermatozoizii se recoltează de la bărbat prin simpla implicare a acestuia, iar ovocitele prin puncție ovariană. Practic înțep cu un ac foarte fin ovarul sub ghidaj ecografic și aspir conținutul foliculilor ovarieni unde se găsesc ovocitele, în timp ce pacienta doarme 10 minute sub anestezie.

În cazul în care există o patologie masculină severă, iar spermatozoizii nu sunt capabili să fertilizeze ovocitul, chiar dacă ajung la el prin inseminare sau FIV, ei trebuie să fie ajutați suplimentar – injectați direct în ovocit pentru a putea să îl fertilizeze. Aici vorbim despre (ICSI = intracytoplasmatic sperm injection).

Ce este embriotransferul? 

După FIV sau ICSI cuplul pleacă acasă și munca începe în laborator. Embriologul verifică la microscop fertilizarea ovocitelor și apariția embrionilor. Aceștia vor sta în incubator sub continuă observație în mediu complet controlat timp de 3-4-5-6 zile. Când embriologul observă o dezvoltare maximă optimă, anunță medicul ginecolog și cuplul. ”Avem 3 embrioni de 5 zile”, de exemplu, așa sună vestea. ”Îi transferăm proaspeți sau îi înghețăm?” este următoarea întrebare. În funcție de mai mulți factori, medicul și embriologul vor recomanda dacă embriotransferul va fi fresh sau crioprezervat (adică dacă embrionii rezultați vor fi puși în uter imediat după ce s-au dezvoltat sau vor fi congelați și vor fi transferați după menstruația și ovulația viitoare). Embriotransferul este o procedură simplă pentru pacientă și nedureroasă –printr-un cateter foarte fin embrionul este pus in uter, sub ghidaj ecografic. Pacienta nu simte această procedură și poate pleca acasă imediat după terminarea ei.

Ce sfaturi aveți pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea? 

Nu așteptați mai mult de 1 an! Nu este nici o rușine, 1 din 4-5 cupluri se confruntă cu infertilitatea. Adresați-vă cât mai repede unui medic specializat în infertilitate ca să descoperiți motivul acesteia. Eu mereu am o discuție amplă cu ambii parteneri, prefer să fie și bărbatul și femeia prezenți la consultație, și le explic în detaliu pașii necesari pentru diagnostic – testarea trompelor si efectuarea spermogramei fiind primii pași. Apoi discutăm împreună variantele de tratament care li s-ar potrivi, le explic în ce constau acestea, concret, ce presupun și de ce sunt necesare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More