Problema mâncării nu mai este de mult doar o problemă locală, ci ajunge destul de repede să fie una globală.
Acest lucru se datorează în principal creșterii populației planetei, iar datorită acestui lucru, în lipsa unor metode ingenioase de a produce cantitate, dar și calitate, vom găsi în magazine, diferite preparate care nu conțin tocmai vitaminele și substanțele de care corpul uman are nevoie.
Astfel starea de sănătate ne este afectată în mod semnificativ de alimentația defectuoasă. Totul pleacă de la calitatea alimentelor pe care cumpărăm, dar și de la fastfood-uri și restaurante. Trebuie să fim responsabili, atât pentru noi cât și pentru cei apropiați nouă, care consumă alimentele cumpărate de noi.
Din acest motiv, pentru a micșora probabilitatea de achiziționare a produselor inutile sau neorganice trebuie să ținem cont de anumite lucruri precum:
Conținutul produselor
Datorită puținului timp liber pe care îl avem, deprindem obiceiul de a cumpăra trei sau patru cărucioare pe lună dintr-un supermarket pentru a nu fi nevoiți să ne reîntoarcem prea curând înapoi. Este total greșit, o mâncare trebuie preparată pentru maxim 3 zile, legumele și fructele nu trebuie să lipsească, iar carnea și ingredientele trebuie să fie cât mai proaspete cu putință.
De aceea, într-o săptămână puteți face două supe în loc de una , scăzând cantitatea, dar crescând calitatea. O greșeală pe care mulți dintre noi o practicăm este achiziționarea de produse inutile pe care le înghesuim prin cămară, iar într-un final când ne aducem aminte sau ne lovim de conserva respectivă observăm că este expirată deja de săptămâni bune. Astfel, cantități uriașe de mâncare ajung la gunoi în toată lumea.
Ținând cont de drumul estimativ pe care un aliment îl parcurge de la preparare/ culegere și până ajunge în frigiderul nostru, puteți lua în considerare și achiziționarea legumelor și a fructelor din piațe, unde puteți găsi negustori care vând fructe proaspete și, categoric, mult mai naturale decât cele din Turcia, de exemplu. Conform unui studu Greenpeace, fructele și legumele din Turcia sunt cele mai toxice din Uniunea Europeană. Dacă totusi cumpara-ți mâncarea ambalată, nu uitați să verificați eticheta produsului și ingredientele care se regăsesc în preparatul respectiv, asta pentru că carnea o puteți găsi sub formă organică în proporții de 50 sau 60 %. Așadar căutați produse care să conțină carne pură într-o proporție de cel puțin 70% din conținut. Produsele dulci sunt cele mai sensibile, mai ales în timpului anotimpului călduros. De aceea, verificați cantitatea de E-uri, iar cele care depășesc două sau trei E-uri evitați-le, spre binele dumneavoastră.
Termenul de valabilitate
Produsele congelate nu trebuie să ajungă în cărucior fără să verificați cu atenție termenul de valabilitate, de asemea și pentru produsele ambalate. Chiar dacă sunt recomandate ca proaspete tot este necesar să verificați termenul de valabilitate, în special deoarece majoritatea magazinelor fie uită să verifice produsele, fie omit să o facă, iar atunci problema devine una de proporții.
Adițional, dacă sunteți în căutarea unui restaurant care să ofere clienților săi mâncare proaspătă, ar trebui să evitați în principiu restaurantele mici, fără clienți, care probabil datorită lipsei de activitate servesc legumele cumpărate azi peste 3 zile. Puteți alege a merge, în schimb, pe încredere la restaurantele care oferă mâncare gătită, care au o bună imagine, dar și un feedback pozitiv și evitați, în special pe timpul verii, prăjelile sau mâncările foarte grase.
Găsiți mai multe informații utile și pe efamiliaro.wordpress.com. În final, putem spune cu certitudine că mânarea preparată acasă este cea mai sănătoasă. Deci dacă doriți să vă îmbunătățiși tehnicile culinare, aită câteva sfaturi.
Deveniti un bucătar priceput
Pentru a deveni unul dintre cei mai pricepuți bucătari, trebuie să țineți cont de anumite lucruri atunci când vine vorba să gătiți diverse mâncăruri.
– Dacă înainte de a găti se pun în puțină apă amestecată cu oțet, cotletele de porc nu se vor mai usca la prăjire.
– Preparatele lactate fermentate de tipul Camembert, Nasal sau Brie se păstrează cel mai bine sub un capac de sticlă. Lângă acesta puneți o bucată de zahăr, pentru că zahărul absoarbe umezeala.
– Varza acră prinde o aromă mai puternică dacă, atunci când o gătiți, o fierbeți cu citronada sau cu suc de mere proaspăt.
– Dacă ungeți cozonacul uscat cu lapte din belșug, iar apoi îl dați la cuptor pentru 6 minute, acesta nu va mai fi uscat și va arăta foarte proaspăt.
– Lamâile bine coapte le puteți păstra mult timp dacă le puneți în vase cu apă și le închideți cu capac.
– Bananele le puteți păstra la congelator dacă sunt bine coapte. Puteți curăța cojile, iar miezul să îl faceți piure și să îl turnați în formele de gheață. Când aveți nevoie, puteți folosi atât pentru torturi cât și înghețate sau alte umpluturi.
– Ca să nu se mai rupă aluatul de prăjituri, îl intindeți pe un șervețel de bucătărie presărat cu făină, iar în loc să îl puneți în formă, puneți forma de prăjitură deasupra lui. Cu o mișcare rapidă, răsturnați aluatul în aceasta. Aluatul de prăjituri nu se va mai sfărâma și, astfel, va lua forma tăvii de copt.
– O altă problemă în prepararea prăjiturilor o constituie și glazura acestora. Ea plesnește adesea în mod neplăcut. Pentru a evita, înainte să o întindeți, puneți în compoziție 1-2 linguri de iaurt.
Cmentariile sunt închise