Take a fresh look at your lifestyle.

Cum să admiri, să iubeşti şi să porţi perlele

Perlele te atrag pentru că iţi conferă un aer de eleganţă rafinată, îţi luminează trăsăturile, te fac să te simţi ca o regină. Dar eşti sigură că ştii cum ar trebui să admiri, să porţi şi să îngrijeşti mărgăritarele?

Perlele, aceste sfere sidefate care se formează printr-un accident al naturii, pot fi regăsite la gâtul reginelor din timpuri medievale, într-o cascadă de abundenţă în pozele cu Coco Chanel, şi pe cele mai exclusiviste bijuterii de la Van Cleef & Arpels, Cartier sau Tiffany&Co. Au fost asociate de-a lungul timpului cu înţelepciunea, cu bunăstarea materială, cu puritatea, romantismul sau cu misterul. In Antichitate, persanii le numeau „lacrimile zeilor”, iar in Egipt, tradiţia cerea ca nobilii să fie înmormântaţi împreună cu bijuteriile din perle care îi însoţiseră de-a lungul vieţii. La Roma, mărgăritarele erau considerate un semn distinctiv pentru cetățenii care ocupau cele mai înalte trepte ale ierarhiei sociale (poate şi pentru că Împăratul Caligula purta o cunună voluminoasă de perle) iar pentru greci, aceste sfere preţioase erau simbolul iubirii eterne şi al căsătoriei.

Apoi, în timpuri medievale, cavalerii le purtau cu ei pretutindeni, pe post de talisman norocos care să ii protejeze în timpul războaielor, iar Regina Elisabeta I a Angliei, o mare iubitoare a perlelor, le-a transformat într-un simbol al virginității şi al devotamentului fata de ţara sa.

Având în vedere gradul de admiraţie şi fascinaţie pe care îl exercită de când e lumea, e greu de crezut că superbele, strălucitoarele şi finele perle au origini atât de umile şi se nasc atunci când o fiinţă marină are un profund sentiment de inconfort. Mărgăritarele încep să se formeze atunci când un fir microscopic de nisip sau o altă impuritate pătrunde din greșeala într-o stridie, iar aceasta nu o poate elimina (imaginează-ţi că trebuie să mergi cu o pietricică în pantofi tot restul vieţii). Stridia are carnația moale şi este sensibilă la orice corp străin, aşa că, pentru a se proteja, secretă o substanța cristalină numită nacru sau sidef, care se depune în mai multe straturi in jurul „intrusului“ ce o vătămează şi se întărește rapid, formând în cele din urmă perla. Aceasta va lua forma corpului străin pe care îl îmbracă, de aceea perlele veritabile nu sunt niciodată perfect sferice. Şi cu cât sideful se depune într-un strat mai gros, cu atât perla este mai strălucitoare şi mai valoroasă.

În trecut, pentru a aduna perle, trebuia să explorezi adâncurile mărilor în căutarea nefericitelor stridii, iar exemplarele care se apropiau de perfecţiune valorau mai mult decât pietrele prețioase. Însă, în zilele noastre, marea majoritate sunt cultivate în crescătorii speciale, unde în interiorul stridiilor se inserează artificial un nucleu – o bobiţă foarte mică, de obicei un fragment din cochilia unei scoici sau ceva minuscul, perfect rotund, pentru ca în urma depunerii sidefului perlele să fie cât mai sferice. Şi aşa rezultă mărgăritarele de cultură.

Tipuri de perle…

Datorită flexibilităţii creaţiei artificiale, crescătorii de perle cultivă aceste mărgele preţioase în diverse forme, dimensiuni şi nuanţe.

Perlele Akoya sunt cele clasice, rotunde, de o calitate foarte bună, folosite de majoritatea bijutierilor pentru creațiile lor; pot fi complet albe sau pot avea nuanțe de crem, rozaliu sau culoarea piersicii. Perlele Akoya se cultivă în special în marea Japoniei.

Perlele albe South Sea sunt foarte apreciate pentru dimensiunile lor mari. Crescătoriile care produc acest tip de perle se afla in Australia, Filipine, Indonezia şi în alte zone din Pacificul de Sud.

Perlele tahitiene cultivate în Polinezia Franceză pot atinge şi ele dimensiuni considerabile, însa sunt căutate în special pentru culorile lor deosebite, care variază de la gri, negru, verde, până la tonuri de roşu. Datorită nuanţelelor ieşite din comun şi a mărimilor impresionante, perlele tahitiene au un preţ foarte ridicat.

Perlele Mabe (care se produc în Japonia, Indonezia, Polinezia Franceză) au o parte plată, şi din această cauză sunt considerate ideale pentru decorarea inelelor şi a cerceilor. Forma asimetrică se datorează faptului ca „intrusul“ inserat nu e situat în mijlocul stridiei, ci are o parte lipită de cochilia ei, astfel încât pe acea latură sideful nu se poate depune.

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More