Take a fresh look at your lifestyle.

Cum să faci față ambiției tale pe terenul de golf

0

Vlad și Petre se întâlnesc pentru o partidă amicală. Ar trebui să fie o partidă relaxată. Petre îl aduce pe fiul su Aris, care are deja un Single-Handicap, respectiv este un jucător bun. Cei trei bărbați stau acum la tee 1, făcând Swing-uri cu Driver-ele lor. Aris lovește, tatăl său face la fel. Vlad vrea ca mingea lui să ajungă departe, foarte departe. Cu efort fizic deplin a lovit mingea care a ajuns departe, foarte departe … „Competiția poate începe”, crede Petre în acest moment.

Ambiția, după cum spune dicționarul, înseamnă o străduință puternică pentru succes, validitate și recunoaștere. Dacă această trăsătură de caracter apare, atunci nici un jucător de golf nu poate fi reținut. Se mai spune că bărbații sunt mai afectați decât femeile. Dacă se declanșează așa-numita „genă a competiției”, persoana în cauză poate …

a) să facă lucruri pe care aproape că nu le mai poate controla  

b) să facă tot posibilul pentru a deveni câștigător și „deținător de cupă”.

Cel care se luptă cu sine și va cădea mai devreme sau mai târziu pe marginea drumului este desigur Vlad. Deoarece cu cât partida este mai lungă, cu atât mai concentrat își conduce competiția secretă împotriva lui și a coechipierilor săi. La rândul lor, Petre și Aris își joacă ușor mingile și se distrează jucând.

Vlad este pus sub presiune și încearcă să trimită mingea acolo unde se află și celelalte două mingi. Pentru că vrea să se dovedească a fi mai bun decât ceilalți, își uită propriul nivel de abilități și lovește din ce în ce mai greu la a cincea minge. Din când în când mormăie morocănos, împăcat cu el însuși, pentru că nu vrea să se observe nimic. 

Golful este foarte diferit. Un joc foarte bun sau o prea mare încredere în tine te pot scoate cu ușurință în afara jocului. Pentru că jocurile de competiție necesită gândire. Concurenții buni sunt puternici din punct de vedere mental, își cunosc nivelul abilităților și știu exact când pot risca ceva sau când ar trebui să fie mai buni. Să te compari cu ceilalți și să le arăți că ești mai bun generează căderea propriului tău joc. Prin emulație constantă și dorința de a câștiga, Vlad își pierde ritmul, calmul interior și realitatea în sine.

Câștigarea cu orice preț poate funcționa în alergare, mers cu bicicleta și oriunde poți adăuga un vârf voinței tale de a te agita și de a-ți lăsa adversarul în urmă. Cu un comportament excesiv de ambițios pe terenul de golf, pe de altă parte, riști să te autosabotezi într-o competiție deschisă. Desigur, asta presupune multă presiune generată de sine.

În acest moment, propriile tale obiective nerealiste și supra-motivația sunt în totalitate o piedică. Propoziții de genul: „Trebuie să … altfel …” sau „Am absolut nevoie … altfel …” sunt apoi tovarăși frecvenți, emoțiile se plimbă ca pe role, mușchii se încordează și persoana în cauză vrea doar acest lucru. Anume, a câștiga – altfel a eșuat de-a lungul liniei!

Golful de succes se realizează prin ambiție sănătoasă și forță mentală. Este, într-adevăr, nevoie de ambiție să te dezvolți, să îmbunătățești jocul, să depășești obstacolele, să fii motivat și să-ți atingi obiectivele. Totuși, nu ar trebui să fie o luptă. Nu pierdeți din vedere ușurința și protejați-vă de o ambiție excesivă, istovitoare și orientată către luptă.

Facilitățile de practică de la SunGarden Golf & Spa Resort oferă fiecărui jucător de golf o oportunitate unică de a-și îmbunătăți jocul. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More