Take a fresh look at your lifestyle.

Cum se dezvolta inteligenta emotionala a copilului?

Rahil Briggs, PsyD, director al programului Healthy Steps la Spitalul de Copii din Montefiore Medical Center din Bronx, New York, sustine ca un copil se naste cu mai multi neuroni decat va mai avea vreodata in decursul vietii.

Dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului

Totodata, pe langa amprenta pe care o lasa genetica, relatiile interumane si experienta de viata conduc si ele la dezvoltarea armonioasa a creierului.

Pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a celui mic nu sunt necesare tablete, laptopuri, gadgeturi sofisticate si cursuri in exces.
Este suficient un plan armonios si bine stabilit care sa sustina inteligenta nativa si sa il ajute pe cel mic sa isi dezvolte capacitatea empatica. Nu e deloc de neglijat faptul ca un copil empatic este un copil inteligent.

Iata cum poti dezvolta inteligenta emotionala a copilului

Tine cont de nevoile sale

Multi parinti sunt tentati sa-l hraneasca pe cel mic, sa aiba grija ca acesta sa doarma linstit si cam atat. Teama ca vor creste un copil alintat ii impiedica sa il rasfete pe cel mic.
Totusi, copilul are nevoie de atentie oricand plange, oricand trece printr-o criza si oricand iti cere sa il iei in brate.

Chiar daca ceilalti se grabesc sa te judece pentru felul in care copilul reuseste sa te manipuleze sau pentru ca il alinti prea mult, adevarul este ca alintul este una dintre formele de ingrijire atat sub-apreciate cat si supra-apreciate din perioada de dezvoltare a copilului.

Dar granitele bine stabilite din partea parintilor, permit formelor de alint sa fie manifestate in parametri sanatosi, fapt care ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului de a se ingriji el insusi, pe parcursul vietii, de aceasta capacitate fata de sine.

O vorba blanda si multa iubire nu dauneaza niciodata. Contraindicate sunt cadourile compensatorii. Asadar, acorda atentie celui mic oricand are nevoie si evita-ti propria frustrare de a-ti exprima emotiile. Grija sustinuta fata de nevoile copilului tau este o capacitate care se transmite de la parinte la copil inca din primele zile de viata.

Implica-l in jocuri de cuvinte

Chiar daca pare prea mic, nu-l menaja si nu-l subestima emotional. Poate nu reuseste inca sa vorbeasca, nu poate articula mai mult decat anumite sunete, insa intelege foarte bine tot ce ii transmiti.
Gaseste un limbaj comun cu cel mic. Incepe prin a-l invata denumirile animalelor, atribuindu-i fiecaruia un sunet: vacuta care face muu, catelul, ham-ham.

Copilului ii va fi mult mai usor sa le recunoasca atunci cand va incepe sa vorbeasca si sa comunice. Aminteste-ti ca el nu uita, ci acumuleaza informatia. O absoarbe asemeni unui burete si, la momentul potrivit, te va surprinde cu toate cunostintele sale.

Nu inceta sa comunici cu cel mic. Vocea parintilor sunt mijloace de dezvoltare emotionala foarte puternice pentru cel mic. Intre 6 si 12 luni, creierul este capabil sa distinga silabele, sa recunoasca sau sa se calmeze instant la auzul vocii, in functie de tonalitatea acesteia.

Invatarea prin joc si joaca

Jocul este modalitatea principala prin care copilul invata cel mai repede si fara efort. Jill Stamm, doctor si autor al revistei Bright From the Start, sugereaza cinci tipuri de jucarii care l-ar ajuta pe cel mic sa isi dezvolte inteligenta emotionala.

Cartile muzicale

Cand ii citesti copilului, acesta beneficiaza nu doar de auzul voceii tale, dar si de ascultarea limbii si distingerea cuvintelor, de sunetul muzical linistitor al cartii. Opteaza pentru carti care imita sunetele pasarilor, limbajul animalelor sau sunete din natura.

Jucarii vizuale

Jucariile colorate si complexe sunt excelente pentru dezvoltare copilului. Nu numai ca invata culorile, dar le poate asocia unor forme si le poate recunoaste mai usor in mediul inconjurator. Ofera-i provocari in mod constat copilului, nu il menaja si nu te teme ca nu va intelege. Experimentul este placerea principala a copilului de pana in 10 ani!

Puzzle-uri

Da, un puzzle poate fi destul de dificil, mai ales daca vorbim despre un copil la o varsta frageda. Totusi, dupa varsta de 3 ani, poti incepe cu un puzzle mic. Poti opta pentru un puzzle atragator ca forma si culoare, cu piese mari si care, eventual, sa ii ofere si o informatii utile, atat pe parcurs, cat si la final.

Nu da prea multa importanta jocului, nu stresa copilul si nu pune presiune in incercarea de a-l invata cat mai multe, intr-un timp scurt. In definitiv, joaca trebuie sa ramana joaca. Atunci devine cea mai atractiva si mai eficienta.

Pentru a-i asigura copilului o dezvoltare emotionala sanatoasa, bazata pe incredere de in propriile sale forte si capacitati, BabyNeeds.ro iti ofera o gama de jucarii muzicale, perfecte pentru mentinerea activa a atentiei celui mic si deprinderea de noi informatii prin activitati menite sa ii sporeasca curiozitatea.
***
Blogul BabyNeeds.ro ofera articole de interes pentru parinti, despre ingrijirea copilului, dezvoltarea lui fizica si emotionala, fiind una dintre destinatiile preferate de shopping ale celor mari…pentru cei mici.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More