Take a fresh look at your lifestyle.

Dress code Spezzato, decodat!

0

Cunoscătorii din zona de stil maculin se referă la termenul spezzato atunci când vorbesc despre stilul specific bărbaților italieni care reușesc să poarte piesele costumelor de haine separat, combinând sacoul de la un model cu pantalonii de la altul, obținând un look rafinat, aparent nestudiat. Totuși, aceasta nu este o tehnică ușoară. Spezzato este o artă care necesită talent estetic și ceva cunoștințe stilistice.

Ce înseamnă, de fapt, spezzato

Spezzato este o tehnică sartorială avansată care constă în combinarea pieselor vestimentare – sacoul unui costum cu pantalonii de la alt costum, uneori, chiar și cu o vestă. Există două abordări diferite prin care poți face acest lucru. Cea mai dificilă dintre ele implică ideea de a arăta ostentativ că ai combinat două costume și ai obținut o ținută care face o puternică declarație de stil. Cea de-a doua, mult mai subtilă și mai facilă, alătură piesele a două costume diferite astfel încât ținuta obținută să pară un amestec casual bizar dar stilat al unui sacou cu pantaloni. Deși, uneori sunt listate ca făcând parte din stilul spezzato și ținute cu jachete sport și pantaloni, termenul în sine se referă, totuși, la piese separate din două costume de haine diferite. Acestea au legătură cu un concept mai recent în care arta spezzato a fost extinsă către o abordare mai complexă ce implică alăturarea a trei, nu două, elemente din stiluri diferite. De exemplu, poți combina componentele unui costum în partea de sus – cravată și vestă – cu piese casual în partea de jos – jeans sau pantaloni chino.

Ambele abordări amintite mai sus sunt ideale pentru a extinde posibilitățile vestimentare ale unei garderobe limitate. De exemplu, dacă ai doar cele trei costume de bază în garderobă – bleumarin, gri și maro – poți crea cu ele nu doar 3, ci 6 combinații: sacoul bleumarin cu pantalonii gri, sacoul gri cu pantalonii bleumarin, sacoul maro cu pantalonii bleumarin, și așa mai departe. Diferența dintre ele va fi afișată în cât de evident vrei să arăți efectul spezzato.

Cum să abordezi stilul spezzato ca un profesionist

Deși poate părea ușor să combini piesele a două costume de haine, stilul spezzato impune reguli bine definite, iar un ochi estetic ar putea fi un plus. Iată ce trebuie să faci și ce ar fi bine să eviți atunci când aplici spezzato ținutelor tale.

Evită asocierile foarte formale

Sacourile formale, cu umeri structurați, guler ascuțit, materiale pline și buzunare cu clapă nu arată bine alături de alte culori de pantaloni pentru că acest tip de sacouri exprimă evident ideea de costum. Separarea pieselor, în acest caz, poate fi considerată greșită, asta în cazul în care nu vrei să atragi atenția în mod special asupra faptului că ai folosit spezzato. În ceea ce privește materialele, piesele din lână sunt, de asemenea dificil de combinat. Pot fi alăturate două piese uni, dar cele cu imprimeuri precum glen check, odată separate vor părea desprinse din alt context vestimentar care nu coincide cu restul ținutei.

De asemenea, costumele cu imprimeu pinstripe sunt dificil de separat pentru că acestea sunt recunoscute drept costume business cu un puternic impact vizual. Mai mult decât atât, dungile subțiri arată cel mai bine când curg fără întrerupere, de sus până jos.

Pe de altă parte, imprimeurile windowpane sau houndstooth sunt ideale pentru spezzato, ținând cont că există deja și pe nenumărate modele de jachete sport. Tocmai de aceea, cele mai potrivite sacouri pentru a crea spezzato sunt cele în stil sport, cu buzunare aplicate, umeri nestructurați și din materiale texturate.

Combină piese din materiale compatibile

Arta de a combina și potrivi părțile unor costume, constă nu doar în alegerea culorilor asortate, ci și a materialelor care arată bine împreună. Evident, trebuie să ții cont de materialele specifice sezonului. Nu vei mixa niciodată o jachetă de vară dintr-o combinație de lână, mătase și in cu pantaloni moleskin. Ca să eviți erorile, cel mai bine ar fi să combini aceleași tipuri de materiale și să eviți asocierile la hazard.

De exemplu, dacă ai un costum business din lână, poți combina una din piese cu o altă piesă cu aceeași textură, nu cu flanel, nu cu in. De fapt, lâna arată cel mai bine alături de lână pentru că trebuie să dea impresia unei ținute unitare.

Însă dacă vrei să obții o ținută sport în stilul spezzato, ai ceva mai multă libertate de combinare. De exemplu, poți mixa un sacou din in cu o pereche de pantaloni din bumbac.

Croiala conteză!

Atunci când algi costumul de haine te gândești fie la un model clasic, fie la unul slim. Pentru a obține o ținută uniformă în stilul spezzato este esențial să nu combini cele două tipuri de croieli. De exemplu, dacă porți o jachetă pe corp cu o pereche de pantaloni largi, sau, dimpotrivă, o jachetă clasică cu pantaloni slim, rezultatul va fi o siluetă dezechilibrată vizual.

Creează contrast!

Folosește aceleași principii ca atunci când combini o jachetă sport cu pantaloni bizari. Dacă vrei spezzato, arată spezzato! Nu folosi nuanțe similare pentru că te-ar duce cu gândul că ai încercat să combini diferit și ai greșit. Creează un contrast cromatic evident care va arăta că piesle ținutei sunt separate. De obicei, poți face acest lucru folosind culori coordonate, precum maro și albastru, dar și cu nuanțe din aceeași familie de culori – toată gama de marouri, bejuri sau cea de griuri. Poți așeza tonul mai închis în partea de sus și cel mai deschis în partea de jos – sacou maro cu pantaloni bej. Dar în mixurile cu tonurile de gri deschis și gri cărbune sau bleumarin și bleu poți așeza nuanțele cum dorești. Pentru a accentua contrastul poți combina o jachetă cu imprimeu, cu pantaloni uni în tonuri de culoare apropiate.

Nu uita, spezzato trebuie să arate casual!

Scopul folosirii tehnicii spezzato este să ducă costumul de haine către zona casual. Imediat ce ai spart aspectul uniform al unui costum, acesta își pierde din formalitate. Iar dacă combini pantaloni casual cu un sacou de costum, spezzato devine mult mai evident. Odată ce ai obținut intrarea în zona casual, poți să accentuezi ideea cu ajutorul accesoriilor: folosește pantofi monk-strap sau mocasini în locul oxforzilor.

Stilul spezzato, pe lângă faptul că îți permite să obții mai mult de la garderoba ta, te duce pe un teren de joacă și experimente de pe care îți va fi greu să pleci. Provocarea creației constă în a descoperi ce ținute poți obține din combinațiile pe care le faci și cât de apreciate vor fi acestea de către cei din jur.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More