Take a fresh look at your lifestyle.

Dumbrava Vlăsiei, o comunitate în mijlocul naturii cu plan urbanistic realizat pe parcursul a doi ani

Oscilând între nevoia de intimitate și conviețuirea cu ceilalți, comunitatea este un subiect important în arhitectură. „Arhitectura ar trebui să își reprezinte vremurile și locul, dar să dureze pentru veșnicie”, spunea celebrul arhitect Frank Gehry. Iar acest aspect a fost de la bun început o prioritate pentru dezvoltatorii proiectului Dumbrava Vlăsiei, care au gândit în apropierea Bucureștiului o comunitate ce nu exclude nevoia de intimitate, contruită durabil în jurul unei viziuni atipice pentru piața din România. Cu un concept unic, atât ca arhitectură propusă, cât și ca investiții și metodă de lucru, Dumbrava Vlăsiei a beneficiat de o abordare inedită a construcției: crearea unui cartier rezidențial de mari dimensiuni pornind de la infrastructură. Urbanistul britanic Donald McCreadie este cel care a realizat, timp de doi ani, un plan urbanistic amănunțit al întregii suprafețe de 90 de hectare, optimizând fiecare lot, în funcție de orientare, punctele cardinale, acces și vecinătăți.

Ca metodă de lucru unică pe piața dezvoltărilor imobiliare de la noi, proiectul Dumbrava Vlăsiei a identificat un gol în piață din punct de vedere al planificării urbane și al infrastructurii dedicate acestor tipuri de dezvoltări și a fost remarcată posibilitatea de a implementa un proiect pornind de la planul de urbanism. „Conceptul pe care se bazează planul urbanistic”, povestește Donald McCreadie, „este inspirat chiar de locul în sine: un câmp deschis, mărginit de pădure, cu acces rapid către zona de nord a Bucureștiului și către aeroportul internațional”, continuă acesta. „Astfel, caracteristicile locului au creat oportunitatea creării unui spațiu de trai unic. Experiența mea pe astfel de dezvoltări, pe teritoriul Marii Britanii, a fost aplicată și în cazul acestui proiect realizat împreună cu Loreco, scopul fiind acela de a scoate în evidență conexiunea cu natura și de a păstra totodată ideea de comunitate atât de întâlnită în așezările tradiționale românești.”

Un plan urbanistic pentru 5 sate, 1000 de case, cu spații publice și facilități, care să fie perfect funcționale și actuale și peste 30 de ani. Acesta a fost obiectivul principal al urbanistului britanic Donald McCreadie: „Am gândit o structură comunitară de 5 sate pentru întregul amplasament, cu un centru bine delimitat. Fiecare sat are propriul layout și un spațiu verde central. În inima Dumbravei Vlăsiei se află un spațiu comun conturat în jurul unei piețe. Acest spațiu comun este dedicat unor diverse facilități și servicii pentru comunitate, de la magazine, la restaurante sau spații de lucru, ceea ce oferă locului valențe culturale suplimentare”, mai spune specialistul britanic.

Dumbrava Vlăsiei se va contura ca o comunitate în jurul unor proiecte arhitecturale rezidențiale de top și totodată va găzdui și clădiri cu accente tradiționale, în zone cheie. Așa se face că în centrul complexului se va urma modelul unui sat tradițional. Mai mult decât atât, după cum povestește McCreadie, pajiștile care împrejmuiesc spațiul vor fi destinate unor activități recreative, alei de jogging, spații destinate practicării diferitelor sporturi.

Dumbrava Vlăsiei este un proiect unic pe piața rezidențială din România. Localizat în nordul Bucureștiului, complexul rezidențial Dumbrava Vlăsiei se întinde pe aproximativ 90 de hectare și va cuprinde 5 sate distincte, conectate de un parc și înconjurate de o pădure deasă de stejari. Locul a fost gândit ca o comunitate autonomă, privată, oferind locuitorilor săi toate condițiile pentru a duce un stil de viață sănătos și de înaltă calitate, ce pune accentul pe tihnă și agrement. În Dumbrava Vlăsiei, importante birouri de arhitectură realizează proiecte spectaculoase, special concepute pentru acest complex, ce sprijină viziunea unei arhitecturi de excepție. De asemenea, la începutul acestui an Dumbrava Vlăsiei a lansat un concurs de arhitectură unic dedicat tinerilor arhitecți cu drept de semnătură de până în 31 de ani, în urma căruia proiectul de casă ales câștigător a primit 15.000 de euro și implementarea în cadrul complexului.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More