De 4 ori campioană balcanică, de 5 ori campioană europeană și de 9 ori campioană mondială la marș sportiv…îți vine greu să crezi că toate aceste titluri sunt câștigate, în perioada de după pensionare, de o femeie care a împlinit 92 de ani. Mai mult decât atât, anul acesta, Elena Pagu a devenit vlogger și își susține activ canalul de Youtube, demolând orice mit impus de bătrânețe.
Elena Pagu aleargă de când se știe. Nu a făcut sport de performanță dar a parcurs kilometri încă din copilărie. Mișcarea a fost motorul reușitelor sale în viață și a performanțelor sale de la bătrânețe. Elena Pagu este exemplul viu al dictonului „minte sănătoasă în corp sănătos“. Atleta ține pasul nu doar la marș ci și cu tendințele, devenind cel mai activ vlogger nonagenar.
Dolce Vita: Ați realizat, la vârsta pensiei, performanțe la care mulți sportivi doar visează în anii tinereții. De unde vine această determinare?
Elena Pagu: Am avut multe realizări pe parcursul vieții mele pentru că am fost obișnuită cu mișcarea. Iar aceasta a reprezentat un factor major nu numai în activitatea mea profesională, ci și în viața de zi cu zi.
Cum ați început să faceți sport și, mai ales, cum ați ajuns să faceți performanță și să deveniți campioană?
În primul rând, mișcare multă, neobișnuit de multă pentru un copil sau pentru un elev de școală. Am făcut cu mult mai mult decât alții. Ca să ajung la liceu, timp de 8 ani am mers în fiecare zi 7 km dus și 7 km întors, deci 14 km pe zi. Lucrul acesta m-a făcut să adopt un anumit stil de viață și să fiu foarte activă.
Cât ați alergat cel mai mult într-o zi?
Cel mai mult am alergat într-o zi 20 de km, în Bruges, Belgia.
Cât de greu este să ții pasul la 92 de ani? Pentru cei mai mulți este imposibil.
Dacă ești obișnuit cu mișcarea și cu distanțele mai lungi, nu este greu, mai ales că pe lângă forța fizică mai intervin și factorul rațional, dorința, entuziasmul.
Pe lângă performanța sportivă, ați mai atins un record, devenind cel mai activ vlogger la 90 de ani. Cum ați îmbrățișat ideea inițierii acestui concept extrem de nou chiar și pentru generația tânără?
Surprinzător chiar și pentru mine, a fost un lucru natural de făcut. Am îmbinat ceea ce iubesc mai mult, sportul, cu un domeniu nou, cel online și, cred eu, a ieșit ceva frumos.
Primul video este alături de BRomania, unul dintre cei mai accesați vloggeri de la noi. Cum s-a descurcat acesta la antrenament?
Bineînțeles că erau două forțe fizice disproporționate. El avea o forță și eu alta, dar nu este important doar să ai un organism bine antrenat, ci să ai dorința de a întrece. Matei a fost solicitat într-o măsură destul de mare, dar s-a descurcat de minune.
Ce plan aveți cu acest canal media? De ce l-ați creat și unde vreți sa îl duceți?
Mi-am dorit să pot ajunge și la cei tineri, care nu obișnuiesc să facă mișcare, așa că mediul prin care mă puteam face auzită cel mai bine a fost cel online. De aceea am decis să împachetez sfaturile mele sub forma unui vlog, sperând ca voi îndemna generația tânără la mișcare. Cât despre unde vreau să-l duc,
probabil către cât mai mulți oameni tineri, care vor deveni din
ce în ce mai activi.
Sunteți un exemplu pentru noi, indiferent de vârstă. Transmiteți-ne, vă rog, câteva principii de viață care v-au adus aici.
Hărnicia. Este extrem de importantă hărnicia. De asemenea și decizia fermă. Nimic nu mi se pare mai ușor și mai eficient decât alergatul. Îți pui o pereche de pantofi sport în picioare și alergi. Nimic mai simplu.
Cmentariile sunt închise