Aflata fix in inima Europei, un centru de echilibru si echidistanta, o tara care nu e in Uniune si nici nu vrea, Elvetia mai e cunoscuta si ca fiind tara svaiterului (Switzerland) si a cantoanelor.
Cand spui Elvetia, ce mai spui? Asa, la primul gand? Spui bricege (arma fatala a armatei elvetiene), spui ceasuri, spui Alpi cu varfuri inzapezite si coline inverzite rontaite de vaci mov. Spui btanza, banci si spui neutralitate.
Elvetienii sunt atat de atenti sa fie echidistanti si sa nu tina partea cuiva, incat, desi tara are 4 limbi oficiale, franceza, germana (peste 60%), italiana si romana (1%), denumirea (foarte) oficiala a tarii este in latina – Confoederatio Helvetica, cu prescurtarea CH.
Cu o istorie destul de tumultoasa (republica in secolul 18, razboaie cu Franta, Austria si Rusia, razboi civil in secolul 19), Elvetia s-a refugiat intr-o politica de neutralitate, pe care a mentinut-o in ambele razboaie mondiale. Aceasta neutralitate a sprijinit transformarea tarii intr-un fel de pusculita. Unde sunt mai in siguranta economiile pe vreme de razboi decat intr-o tara neutra? Astfel, activitatea bancara a devenit o traditie.
Desi este membra a Ligii Natiunilor, a Consiliului Europei si a ONU (din 2002), Elvetia nu face parte din Uniunea Europeana, dar legile ei sunt (in mare parte) armonizate cu cele ale Uniunii si din 2005 a intrat si in spatiul Schengen (permite intrarea de scurta durata fara viza turistica).
Capitala Elvetiei, in ciuda impresiei generale de obicei gresite, nu este nici Geneva, nici Zurich, ci Berna.
Zurich este cel mai mare oras, iar Geneva este locul unde au sediile importante organizatii internationale: ONU, CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleara, unde Dan Brown si-a plasat intriga de inceput a romanului Ingeri si Demoni), Liga Natiunilor, OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), Crucea Rosie si altele.
Din acest motiv este cel mai cosmopolit oras al Elvetiei, facandu-te chiar sa te intrebi daca in acel oras exista vreun elvetian get-beget. (In putine alte orase ale Europei mai poti vedea atatea porturi nationale africane plimbandu-se cu picioarele goale la 10 grade) – o alta explicatie este ca in Geneva este si sediul OMPI (Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale), care se straduieste acerb sa asigure protejarea culturilor si traditiilor nationale, drept pentru care tarile slab dezvoltate gasesc un teren propice de afirmare clara (si colorata) a identitatii nationale.
In ceea ce priveste aspectul financiar, Elvetia nu este o tara prea ieftina (iar Geneva este unul din cele mai „scumpe” orase).
Cmentariile sunt închise