Take a fresh look at your lifestyle.

Eticheta consumului de cafea

0

Să-i savurezi gustul este o plăcere, să o servești este un ritual! Chiar și cafeaua are propriile reguli și etichetă de servire. Ar trebui să bei apa care însoțește cafeaua  înainte sau după aceasta? Cum agiți un espresso? Unde așezi lingurița? Sunt câteva detalii de finețe pe care orice băutor de cafea ar trebui să le cunoască și să le respecte pentru un ritual complet.

Cafeaua își are începuturile în Etiopia, în jurul secolului al X-lea, înainte de a fi cultivată în masă în Africa de Nord. În anul 1570, aceasta a fost adusă în Italia, pentru prima oară, din Egipt, cu ajutorul negustorilor care au început să o importe în Veneția. Apoi a fost răspândită în restul țării și în alte părți ale Europei. După ce a sorbit o ceașcă întreagă, Papa Clement al VIII-lea a găsit cafeaua atât de delicioasă încât a declarat-o băutură creștină și popularitatea sa a început să crească. Iar în 1901, inventatorul milanez Luigi Bezzera a creat o mașină care funcționa pe bază de carbon și forța apa fierbinte să treacă prin cafea măcinată, dând naștere, astfel, adevăratului espresso italian. De atunci, espresso reprezintă baza pentru toate tipurile de cafea făcute la espressor-ul de astăzi. Această băutură a fost declinată în diferite sortimente obținute cu lapte. Iată câteva dintre ele și modul corect de a le servi.

Cafea în stil italian

Clark Gable spunea: “Nu râd niciodată înainte să îmi beau cafeaua”, iar pe același principiu, cei mai mulți italieni refuză să își înceapă ziua fără o doză de espresso la collazione. Un lucru este cert, cafeaua italiană este imposibil de refuzat. Însă există câteva reguli stricte care se aplică servirii acestei băuturi delicioase.

În primul rând trebuie să știi ce tip de cafea să comanzi și când să comanzi. Dacă vrei un espresso, cere simplu un caffè. Dacă preferi ceva mai aromat, poți încerca opțiunile clasice – un cappuccino sau un caffé latte, însă niciodată la amiază sau după o masă. Cafeaua cu lapte este doar pentru dimineață. De asemenea, poți alege un caffè macchiato sau un latte macchiato – obținut dintr-un espresso îmbogățit cu o doză de lapte, sau lapte fierbinte cu o doză de cafea adăugată. Sau dacă vrei un sortiment cu mai multă personalitate, un caffè corretto  – o cafea „corectată” cu un strop de brandy sau grappa – va da savoare zilei. Pe timp de vară, iced coffee este o opțiune acceptată. Poți alege între caffè freddo sau cappuccino freddo, dar trebuie să știi că ambele vin îndulcite cu zahăr.

Cum să bei cafeaua

 • Întotdeauna privește bartender-ul în ochi atunci când comanzi cafeaua.
 • Nu schimba comanda, mai ales dacă bartender-ul a început deja să o prepare.
 • Apa care însoțește cafeaua trebuie băută înainte de cafea. Rolul său este de a-ți spăla papilele pentru a putea simți din plin aroma cafelei.
 • Pliculețul gol de la zahăr trebuie lăsat pe farfurie.
 • Cafeaua trebuie să fie întotdeauna amestecată cu lingurița, chiar și atunci când nu are zahăr adăugat, pentru că acest obicei eliberează aroma sa puternică. Trebuie să amesteci încet, dinspre suprafață spre fundul ceștii, însă fără a-l atinge și fără a folosi mișcări circulare precum atunci când amesteci mămăliga.
 • Ceașca de espresso nu este paharul de vin roșu, așa că nu e nevoie să o agiți. Acest obicei ar fi o dovadă de maniere neșlefuite.
 • Trebuie să ridici ceașca de cafea la buze, nu să cobori deasupra ei.
 • Nu ridica degetul mic în timp ce sorbi din ceașcă și nu lăsa capul pe spate ca să scurgi și ultima picătură!
 • Nu linge și nu introduce lingurița în gură, chiar dacă ești tentat să guști urmele de zahăr de la fundul ceștii.
 • Cafeaua trebuie băută în liniște, fără a scoate sunete ciudate.
 • De asemenea, ceașca trebuie pusă pe farfurie într-un mod politicos, fără zgomot. Folosește mâna dreaptă pentru a așeza ceașca și mâna stângă pentru a ține ferm farfuria. Iar lingurița trebuie așezată pe farfurie, pe aceeași parte cu tortița ceștii.
 • Atunci când cafeneaua este plină, nu zăbovi cu cafeaua în față mai mult decât este necesar. Regula de bază este o cafea, maximum o oră.

Cum să servești cafeaua invitaților

 • Atunci când ai invitați la cafea, trebuie să ții cont de câteva reguli de servire.
 • Cafeaua nu se servește în timpul mesei, ci după masă, de obicei în living, când oaspeții stau confortabil pe canapea.
 • Cafeaua trebuie servită într-o cafetieră elegantă, pe o tavă, alături de cești, farfurii, lingurițe și un bol cu zahăr. Cu excepția lingurițelor, toatele celelalte elemente de veselă trebuie să fie din porțelan.
 • Ceașca de cafea trebuie înmânată oaspeților cu tortița către dreapta și lingurița așezată pe farfurie, tot în partea dreaptă.
 • Ai nevoie de trei lingurițe – una pentru cafea, una pentru zahăr și una pentru frișcă, atunci când e cazul. Lingurițele nu trebuie amestecate între ele. Cea pentru cafea este întotdeauna cea mai mică.
 • Ceașca de cafea trebuie umplută două treimi.
 • Invitații trebuie lăsați să își adauge singuri doza de zahăr dorită și să amestece propria cafea.
 • Și nu uita, doar în compania potrivită poți savura pe deplin gustul unui espresso! 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More