Take a fresh look at your lifestyle.

Evoluția emoțională dintre părinte și copil – Câteva observații de la BabyNeeds.ro

Prin serii de întâmplări și evenimente, orice individ se întâlnește adesea inundat de emoții, ele fiind baza pe care se clădește personalitatea.

Dar ce sunt emoțiile și de unde provin?

Încă din pântecul mamei, copilul primește informații ce urmează să îi ghideze viața. După cum bine știm, expunerea copilului în timpul sarcinii la muzica clasică are efect relaxant și ajută la dezvoltarea creierului. La nou născuți, interacțiunea cu mediul înconjurător se face, conform lui Jean Piaget, prin inteligența senzorio-motorie, astfel copilul își dezvoltă aptitudini ce îl ajută să se distingă de lumea înconjurătoare.

În perioada 0-2 ani, sunetele își găsesc în sfârșit forma, muzica prinde gust, emoțiile încep să apară, totodată siguranța ce mama o oferă pruncului ei, face ca și copilul să fie mult mai dornic să cunoască și să simtă. Modul în care părintele își ajută copilul să se integreze în noul său univers, determină în proporții de 70% înclinările noului născut către descoperirea de sine și aptitudinile pe care le va avea.

Cum se naște iubirea dintre părinți și copil?

Trecerea din pântec la viață este creația supremă a omului și reprezintă speranța că filozofia sa va supraviețui pe valurile timpului. A deveni părinte reprezintă tranziția de la Emoție la Iubire prin una din cele mai profunde experiențe trăite vreodată: uimirea.
Înțelegând experiența uimirii, putem extrapola iubirea; distingem astfel trei ramuri primordiale ce se regăsesc în viața adultului:

Iubirea familiei, iubirea de părinți, frați și surori, provine din sentimentul de apartenență;
Iubirea ce o purtăm partenerului sau prietenilor provine din dorința de a cunoaște noul;
Și ultima descoperire pe planul evoluției sentimentale, iubirea de copii.

Iubirea de copii este apogeul iubirii, întregirea cercului ce leagă sufletul de trup. Odată cu apariția unei noi ființe în viața adultului, candela paternă sau maternă se aprinde și dezvăluie o nouă formă de abordare a vieții, în care omul își găseste puterea de a ajuta ducerea la maturitate a unei noi părți din sine.

Observăm cum trecerea de la individ la părinte se face printr-un cumul de noi informații, cunoaște o nouă formă de comunicare, iar acum, cuvintele devin îndrumare. Atunci când devenim părinți, explicăm copilului nostru fiecare acțiune, fiecare gest, atingere sau sentiment, avem discuții amănunțite, monologuri ce sunt atent digerate de copil.

De la părinți învață candoarea, afecțiunea și puterea zâmbetului. În primii ani de viață copilul se hrănește cu informații aduse de cuvinte incerte ce se cer deslușite. Curiozitatea și hrănirea curiozității copiilor naște inovație, astfel vor înțelege importanța întrebărilor și răspunsurilor, își vor putea explica evenimente și trăiri făcând asocieri multiple datorită privirii de ansamblu pe care le dobândesc. Modul în care copilul se comportă, limbajul și gesturile acestuia pot fi cu ușurință interpretate de mame.

La nivelul părinților se nasc sentimente noi de apartenență ce nu se pot desluși cu ușurință, dorința de a fi alături pruncului și de a-l pregăti pentru interacțiunea cu umanitatea. Cuvântul și de aici, atenția și conversația, la fel ca și muzica, țin în spate baza învățării, înțelegerii și candorii, din cuvânt se naște armonia dintre părinte și copil, creează o punte de legătură emoțională ce nu se poate rupe.
La început a fost cuvântul, cunoașterea și iubirea. La început a fost mama, tatăl și atenția. Să nu uităm să fim cuvânt și învățătură pentru copiii noștri.

www.babyneeds.ro

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More