Take a fresh look at your lifestyle.

Fotografiile astea îți arată cât de fițoase erau vacanțele cu avionul, înainte să apară low costul

Contul de Instagram prezintă perioada de glorie a zborului cu avionul.

 

Zborul cu avionul n-a însemnat dintotdeauna galbenul Ryanair care provoacă dureri de cap, mirosul greţos al sandvişurilor calde de pe zborurile Easyjet sau ameţeala şi frecuşul din magazinele de fiţe din Duty Free-urile din aeroporturi (Vodcă Cîroc! Parfum Paco Rabanne Inviticus! Rujuri de la Lancôme!). Un nou cont de Instagram, Airliners Vintage, amintește de perioada de glorie a aviaţiei comerciale, pe vremea când se punea preţ pe design.

Contul a fost creat de stilistul Raphael Castelmezzano, care s-a născut la São Paulo, a crescut la Toronto şi locuieşte la Londra. Stilistului de 28 de ani (care a colaborat cu revistele Dazed, AnOther şi Man About Town) îi place să piloteze avioane Cessna şi să facă schimb de imagini cu avioanele, sălile de aşteptare din aeroporturi şi pistele de altă dată cu amicii lui pasionaţi de avioane. Acum a decis să-şi împărtăşească pasiunea cu publicul larg.

„M-au fascinat dintotdeauna avioanele”, zice Castelmezzano. „Îmi plac imaginile acelea superbe cu avioane care transmit o emoţie, genul de poze cu avioane care te fac să te imaginezi acolo, aşteptând să decolezi, sau aterizând în vreo destinaţie fierbinte de pe malul Mediteranei, sau părăsind New Yorkul acoperit de zăpadă în perioada Crăciunului ca să-ţi vizitezi rudele din Maroc, chestii de genul ăsta.”

Am stat de vorbă cu omul care te va face să vezi urmăritul avioanelor cu alţi ochi, încurajându-te să observi designul grafic impecabil, materiale superbe, destinaţii exotice, concepte naţionale şi plăcerea pură de a zbura cu avionul.

Ești pasionat de zborul avioanelor sau e vorba de alt tip de hobby?
Da, clar sunt pasionat de zborul lor. Am albume cu poze cu avioane făcute pe film de când eram copil. Părinţii mă duceau la aeroport şi petreceam ore întregi pozând avioanele înainte de 11 septembrie, când aveai voie să mergi până la poarta de îmbarcare şi puteai să stai acolo cât voiai. Când sunt la Londra, petrec mult timp uitându-mă spre cer de fiecare dată când aud un avion.

Când te-a apucat fascinația asta? Poți spune mai multe despre obsesia ta?
Mă interesează avioanele de când mă ştiu. Mă refer la avioanele comerciale, nu m-au interesat niciodată avioanele militare sau cele private. În São Paulo, bunicul mă ducea mereu la aeroport, unde parcam maşina lângă pistă şi ne uitam cum aterizau avioanele. Erau nişte momente deosebite pentru mine.

Când am împlinit zece ani, părinţii mi-au făcut o surpriză şi am zburat într-un avion Cessna, apoi m-am înscris la cursuri de pilotaj. Mi-am luat licenţa de pilot privat la 16 ani, dar mi-am pierdut interesul pentru pilotaj o bună bucată de vreme, fiindcă aveam ore de zbor în weekend, când prietenii mei ieşeau în oraş, şi asta mă cam călca pe nervi. Am câţiva prieteni apropiaţi care sunt pasionaţi de avioane şi ne trimitem mereu poze unii altora, cu texte de genul „eu”, „tu”, „eu la plajă” şi „noi doi la sală” (prietenul meu neamţ mi-a trimis o poză cu un avion Air Canada lângă un avion Lufthansa).

Ce companii aeriene din trecut aveau cele mai bune avioane, logo și design în general?
Varig. Îmi trezeşte multe amintiri şi reprezenta perfect Brazilia. Mi-a părut foarte rău când a dat faliment. E foarte trist când se întâmplă aşa ceva cu o companie aeriană de stat, fiindcă de cele mai multe ori asta reflectă situaţia economică din ţara respectivă. Îmi place mult şi identitatea vizuală a Viasa Venezuela – e foarte elegantă. S-au creat identităţi vizuale foarte mişto în anii ’80.

Ce companie aeriană crezi că a evoluat destul de mult?
Air Canada. Şi-au dezvăluit noua identitate vizuală anul ăsta şi e bestială. Seamănă mult cu cea veche şi au vopsit burta avionului în negru, aduce mult a anii ’80! Nu cred că se va demoda vreodată. Sper ca şi alte companii aeriene să se îndrepte către un look mai clasic. Se pare că asta e tendinţa din moment, unele companii aeriene îşi vopsesc avioanele în „culori retro” (Lufthansa, TAP etc). Îmi place şi identitatea Air France: e foarte simplă şi clasică şi exact aşa ar trebui să arate o companie aeriană de stat.

Am văzut că ai multe fotografii cu Concorde. Ți-ar plăcea să se întoarcă?
Vai, ce-mi place Concorde! Sincer, mă mir că nu i-a luat nimeni locul. Poate nu mai există o piaţă pentru asta? Poate că lumea chiar n-are nevoie să ajungă la New York în trei ore jumate? Concorde era atât de mişto, dar s-au dus vremurile alea. Până şi Kate Moss e măritată acum.

Care-i locul cel mai bun pentru o aterizare dramatică?
St. Maarten. Arată formidabil. N-am fost niciodată acolo, dar am văzut multe poze şi filmuleţe. Îmi place plaja, dar mi se pare cam aiurea să stai la capătul pistei cu toţi turiştii. Cred că mi-ar plăcea mai mult să stau la capătul pistei în Pantelleria, bând bere şi aşteptând sosirea prietenilor mei cu o cursă stingheră Alitalia de la Roma, cred că mi-ar da lacrimile, mai ales la amurg.

Care crezi că-s cele mai bune orașe pentru plecări și sosiri?
Îmi plac rutele de zbor exotice – de fapt, le ador. Tot timpul caut rute noi pe Google şi pe forumuri, asta ţine tot de interesul meu pentru companiile aeriene. Există un zbor din São Paulo la Addis Ababa, cu escală la Lome, operat de Ethiopian Airlines. Zboară pe ruta asta cu un Boeing 787 (Dreamliner). Uneori, când mă întorc la Londra, zborul ăla e pe la aceeaşi oră şi mă duc să văd cine călătoreşte pe ruta aia. De obicei, sunt câţiva oameni de afaceri şi nu prea mulţi alţi călători. E foarte tare. Îmi place ideea de a zbura din America de Sud până în partea cealaltă a Africii pe timp de noapte. Eşti izolat acolo, în aer. Ai mult timp să te gândeşti. Zborurile de genul ăsta sunt preferatele mele.

Sursa: vice.com/ro / @airlinersvintage

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More