Take a fresh look at your lifestyle.

Geografia: intre fascinatie si pasiune

Sa devii elev de exceptie este un lucru minunat, sa studiezi geografia este o adevarata arta! O arta pe care nu o poti deprinde si stapani decat dupa foarte multe ore de lucru asidue! Geografia este o arta, dar si o veritabila pasiune care se cultiva cu timpul. Sau pot fi castigate in cadrul orelor de curs sau ale orelor de meditatii la geografie.

Deprinderile de baza se formeaza inca din clasele primare, atunci cand elevul incepe sa se familierizeze cu notiunile fundamentale de geografie fizica generala, precum relieful, clima, hidrografia, pedografia, cat si cu notiunile elementare de geografie umane.

Geografia: o disciplina complexa, dar extrem de atractiva

Incepand cu scoala gimnaziala, elevii invata cu adevarat impactul si semnificatiei acestei discipline pentru intreaga omenirii! Mai exact, programa scolara la disciplina geografie se concentreaza indeosebi, pe lucrul cu harta, dar si pe cunoasterea principalelor unitati si trepte de relief din Romania, din Europa si din lume. Mai mult, elevii au acum posibilitatea sa studieze sis a cunoasca mai multe despre importanta influentelor climatice asupra agriculturii unei tari, cat si despre rolul si semnificatia economica a principalelor bazine hidrografice din Romania si din Europa.

La liceu, materia de la gimnaziu se reia intr-un mod mai elaborat, programa propunand, totodata, o abordare mult mai abstractizata a notiunilor asimilate in timpul gimnaziului.

Care sunt principalele ramuri ale geografiei?

In cadrul orelor de meditatii la geografie, fiecare elev va analiza, indeaproape, fiecare dintre principalele ramuri ale geografiei. Iata, pe scurt, cateva cuvinte despre acestea:

Geografia fizica: este acea parte a disciplinei dedicata studiului mediului natural. Mai exact, geografia fizica se ocupa cu studiul geomorfologiei, adica infatisarea scoartei terestre, treptele si unitatile de relief, hidrologiei (apele oceanului planetar), dar si al climatologiei, pedologiei si biogeografiei! Climatologia este subramura geografiei fizice care studiaza atomosfera si fenomenele care se petrec in atmosfera, in timp ce pedologia este stiinta care studiaza tipurile de soluri.

Geografia umana ocupa un loc important in studiul acestei discipline. Aceasta se refera la raspandirea omului pe Terra si la principalele forme de locuire si asezari omenesti.

In fine, geografia economica prezinta principalele aspecte legate de activitatile importante ale omului si ale comunitatilor locale si nationale: agricultura, industria, transporturile si turismul, dar si efectele lor asupra mediului inconjurator.

Inceputurile georgrafiei moderne isi au obarsia in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, odata cu lucrarea celebrului carturar si domn al Moldovei Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”(“Descrierea Moldovei). Redactata intre anii 1714-1716, pe vremea cand ultimul “domn pamantean” al tarii Moldovei se afla in exil in Rusia, “Descrierea Moldovei” este o veritabila lucrarea enciclopedica, alcatuita din 3 parti si 15 capitole, care ofera amanunte pretioase de natura geografica, politica, administrativa, organizatorica, sociala si etnografica a Moldovei.

Insa, inceputurile scolii romanesti de geografie sunt legate de numele prodigiosului geograf Simion Mehedinti. Acesta a cunoscut consacrarea odata cu aparitia lucrarii “Terra: introducere in geografie ca stiinta”, in cadrul careia defineste geografia si delimiteaza obiectul sau de studiu.

Meditatii la geografie: intre pasiune si performanta

Orele de meditatii la geografie pot fi privite atat ca modalitate de consolidare a materiei si pregatirii pentru examenul de bacalaureat, cat si ca un mijloc util de aprofundare si perfectionare. La orele de pregatire individuala cum sunt meditatiile la geografie: http://meditatii-orice.ro/meditatii-geografie-bucuresti, puteti invata foarte usor toate tainele geografiei Romaniei si nu numai!

Aceste taine raman inca necunoscute de foarte mult pasionati ai geografiei. Studiul aprofundat al geografiei implica utilizarea a numeroase metode de invatare. Pentru a putea performa, un elev trebuie sa fie capabil sa faca corelatii si asocieri intre anumite fenomene, sa poata analiza fiecare factor care intervine asupra mediului inconjurator si si asupra unui spatiu geografic in sine, sa analizeze si sa explice anumite tendinte privind sporul natural, fenomenul migratiei. De asemenea, un bun geograf trebuie sa explice importanta retelei hidrografice sau a unui anumit fenomen geografic sau climatic dintr-o anumita zona.

Pentru a realiza toate aceste lucruri, este nevoie de o stapanire excelenta a termenilor, a limbajului de specialitate, o excelenta memorie vizuala si orientare spatiala, cat si o gandire critica foarte dezvoltata.

Daca un elev intruneste toate aceste criterii, orele de curs, dar si sedintele de meditatii la geografie in particular, pot deveni o reala placere, iar exploatarea geografiei se poate realiza intr-o maniera exuberanta.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More