Take a fresh look at your lifestyle.

GOLF ÎN ROMÂNIA ? DA !

Istoria jocului de golf în România este strâns legată de Familia Regală, prima lovitură de golf în România îi aparține Regelui Ferdinand I aceasta fiind executată în 1929, cu ocazia inaugurării Country Club, cunoscut azi ca și Clubul Diplomatic. Prima femeie care a jucat golf in România a fost Regina Maria. Primul jucător profesionist de golf in România a fost Paul Tomiță, participant la 6 campionate mondiale, performanță unică pentru acest sport în țara noastră. În prezent România are 9 terenuri de golf, Clubul Diplomatic, Club Tite Golf Resort, Kings Land Country ClubLac de Verde Golf ClubSelas Golf & Polo ClubSun Garden Golf & Spa ResortTransilvania Golf ClubGolf Club Paul Tomiță și cea mai nouă investiție Theodora Golf Club. Un alt teren de golf  se află în consrucție lângă Sibiu, astfel Transilvania ar putea deveni o regiune foarte vizitată de către pasionații de golf din Europa.

Ce mai bune terenuri de golf în România – Theodora Golf Club!

Theodora Golf Club este al doilea teren din România care are 18 trasee, accesul pe terenul de golf fiind posibil din primăvara anului 2018. Are o suprafață totală de peste 60 de hectare și au fost investiți peste 15 milioane de euro. Locația este una superbă, pe malul Mureșului în localitatea Teleac, județul Alba.

Valorile fondatorilor clubului au fost impregnate acestui loc unic în Transilvania. Fiecare detaliu din construcția și decorarea clubului poartă amprenta fondatorului, domnul Ioan Popa, iar numele ales, Theodora, luminează acest loc deosebit, Theodora Popa, fiica domnului Ioan Popa, fiind, de altfel, cel de-al doilea  fondator al clubului, în urma unei pasiuni comune descoperite de câțiva ani, nobilul joc de golf.

Cazarea la Theodora Golf Club

Cazarea în cele 14 vile de patru stele este o experienta deosebita- specialiștii peisagiști au creat pentru fiecare vila un design aparte, reprezentat de un spațiu diferit cu vegetație personalizata astfel ca, denumirea vilei se regăsește în florile care definesc și delimitează spațial fiecare unitate de cazare. Puteți petrece zile minunate la Vila Hortensia, Vila Iris, Vila Iasomia, va puteți relaxa în Vila Crizantema, Magnolia și Rozmarin sau puteți alege luxul desăvîrșit în Vila Theodora, amplasata în apropierea clubului. Resortul oferă 84 de camere duble în 14 vile individuale, iar posibilitățile de cazare sunt flexibile, de la camera în regim single sau dubla (twin sau matrimonială) pana la închirierea completa a vilei. Mobilierul ales este din lemn natural, camera și baia sunt spațioase și asigură confortul oaspeților, într-un ambient odihnitor și atipic. Structura vilelor permite socializarea în livingul de mari dimensiuni amplasat la parterul vilelor, astfel, oaspeții mai au astfel la dispoziție un spațiu secundar, eficient, pentru petrecerea timpului liber, răsfoind o carte sau privind la TV în livingul cu suprafețe vitrate și generoase.

Restaurantul Theodora Golf Club

Restaurantul clubului, cu o capacitate de 150 de locuri, este de tip fine-dining cu o selecție de specialități create de chef Florin Matei, artizanul acestui loc deosebit. Chef Florin Matei, este un specialist culinar  cu o tradiție si experienta de peste 25 de ani în domeniu, astfel ca preparatele de la Theodora Golf Club poarta amprenta plina de rezonanta a unui expert al gustului și foarte bun cunoscator al ingredientelor: întotdeauna proaspete, originale și savuroase.

Călătoria culinară surprinde vizitatorul cu un tur virtual al insulelor- el începe cu un roti caraibian care vă permite să simțiți savoarea fructelor de mare proaspete și a legumelor exotice, continua cu un boullaibaise mediteranean bine condimentat și îl îndreaptă către un desert atipic care poate fi o pară vanilată sau spectaculosul tiramisu într-o interpretare personală. Restaurantul servește și un mic dejun a la carte, propunând mai multe preparate originale, reinterpretate: omleta alba cu zuchinni și somon fumee, ouăle Royal sau budinca de chia cu spuma de zmeura pentru un început de zi reconfortant și plin de energie. Restaurantul este deschis zilnic, tuturor vizitatorilor, intre orele 10.00-22.00.

Facilități Theodora Golf Club

  • driving range
  • școală de golf
  • simulator de golf indoor
  • parcare
  • piscină
  • săli de conferință
  • cazare 4* plus
  • bar și restaurant
  • teren de golf cu 18 trasee: lungime totală 6518 m din care patru trasee PAR 3, zece trasee PAR 4, trei trasee PAR 5 și respectiv un traseu PAR 6 în lungime totală de 735 m, cel mai lung din Europa. Terenul fiind accesibil pentru joc din primăvara anului care urmează.

http://www.theodoragolfclub.ro

 

Dicționar cu termeni din golf pentru începători și NON jucători

Ce termeni din golf vă produc confuzie ? 

Îmi aduc aminte de începuturile mele în jocul de golf când nu știam nimic despre acest sport și acești termeni din golf mă derutau pur și simplu. Nu înțelegeam nimic din ce auzeam și a durat o perioadă destul de lungă până am învățat cuvintele cele mai folosite din jocul de golf.

Nu sunt multe dar nici puține așa că am să descriu în acest articol ce înseamnă fiecare. Te va ajuta în caz că te gândești să practici jocul de golf sau dacă iei lecții deja atunci vei înțelege mai ușor explicațiile profesorului tău.

Termeni din golf pentru începători și NON jucători

Golf = jocul de golf este un sport în care jucătorii folosesc diferite crose de golf pentru a lovi o minge care să ajungă într-o anumită gaură din cât mai puține lovituri.

diferite tipuri de crose de golf - Dicționar cu termeni din golf pentru începători și NON jucători

Crosa de golf = crosa este folosită în jocul de golf pentru a lovi mingea de golf. Fiecare crosă este compusă din shaft care este tija la capătul căreia se află un grip ( partea de care prindem crosa cu mâinile ) și capul crosei partea care lovește mingea.

Tipuri de croseDriver face parte din categoria woods și se folosește pentru distanțe foarte lungi;  iron’s au diferite unghiuri și lungimi ale tijei  ( care înseamnă distanțe diferite de parcurgere a mingii )  și sunt cele mai folosite pe terenul de golf; iron-urile conțin și o sub categorie – wedge; hybrid care combină elemente de wood – ironși se folosește tot pentru distanțe lungi; putter este crosa care se folosește pe green ( vezi mai jos ce este green ) pentru a introduce mingea în gaură.

Un jucător poate să joace pe terenul de golf cu 14 crose la alegere.

Descrierea unui traseu de golf

Teren de golf = spre deosebire de alte sporturi cu mingea, jocul de golf, se poate juca doar pe un teren de golf care are diferite forme de relief menite să împiedice și să încurce jucătorii. Un teren standard are 18 trasee cu 18 găuri, câte una pentru fiecare traseu dar sunt și terenuri de 9 găuri respectiv 6 găuri ( acestea din urmă sunt terenuri pentru a învăța jocul de golf ). În România avem 8 terenuri de golf din care doar unul singur cu 18 trasee, vezi care sunt acestea AICI.

  1. tee box = locul din care se execută prima lovitură
  2. water hazard = orice tip de apă ( lac, mare, ocean, canal, râu )
  3. rough = este partea cu iarbă neîngrijită de lângă fiecare traseu
  4. cart path = drum special pentru mașinuțe de golf
  5. bunker = suprafață/locație cu nisip aflat pe terenul de golf
  6. water hazard ( vezi punctul 2 )
  7. fairway = suprafața de iarbă îngrijită pe care se joacă
  8. green/putting green = suprafața de iarbă special pregătită care conține o gaură și un steag; pe această suprafață se folosește putterul pentru a introduce mingea în gaură.
  9. pin/flag = steag
  10. hole = gaură

traseul unui teren de golf - Dicționar cu termeni din golf pentru începători și NON jucători

Hole in one, Albatros, Eagle, Birdie, Par, Bogey, double bogey

Vă spuneam mai sus că un teren de golf standard are 18 trasee ceea ce înseamnă că jucătorul trebuie să parcurgă cele 18 trasee de fiecare dată când joacă golf. Dacă terenul are 9 trasee atunci le va parcurge de două ori, respectiv dacă are 6 găuri atunci le va parcurge de 3 ori.

Fiecare traseu are prestabilit ( de către designerul terenului ) un număr de lovituri pe care un jucător trebuie să le execute. Aceste lovituri prestabilite se numesc PAR iar un teren are trasee cu PAR 3, PAR 4, PAR 5 și foarte rar PAR 6.

Hole in one sau As ( Ace ) – este lovitura pe care o visează toți jucătorii de golf fie amatori sau profesioniști și înseamnă introducerea mingii în gaură dintr-o singură lovitură. Mai jos un TOP 10 al acestor lovituri.

Albatros sau double eagle – înseamnă introducerea mingii în gaură cu trei lovituri mai puțin decât PAR-ul traseului. La un PAR 5 ai făcut Albatros dacă ai introdus mingea în cupă din două lovituri.

Birdie – înseamnă introducerea mingii în gaură cu o lovitură mai puțin decât PAR-ul traseului

Bogey – introducerea mingii în gaură cu o lovitură mai mult decât PAR-ul traseului. La un PAR 4 introducerea mingii din 5 lovituri în gaură înseamnă Bogey.

Double Bogey – introducer mini în gaură cu două lovituri mai mult decât PAR-ul terenului

Alți termeni din golf folosiți

Back Nine – a doua parte de 9 trasee de pe un teren cu 18 trasee

Ball Marker – este un obiect cu care se marchează poziția mingii pe suprafața de greenCart/Buggy – vehicul electric de dimensiuni mici care transportă jucătorii pe terenul de golf

Caddy/Caddie – coechipierul jucătorului de golf care are rolul de a căra crosele pe teren, curăța crosele după fiecare lovitură, ajută jucătorul cu sfaturi. Acesta trebuie să fie un strateg și un cunoscător foarte bun al jucătorului de golf.

Driving Range – zona în care jucătorii se antrenează , teren de antrenament

Fore – pune mâinile în cap și fugi :). Fore este termenul folosit pentru a anunța alți jucători aflați pe teren de faptul că o minge de golf se îndreaptă către ei.

Green Fee – taxă de joc, suma de bani pe care jucătorul o plătește pentru a avea acces pe terenul de golf

Gimme – o lovitură de putter pe care un alt jucător o consideră ușor de introdus în gaură și comunică ,, gimme ” ceea ce înseamnă că se poate ridica mingea fără a o mai introduce dar se adaugă la loviturile totale. Este nepoliticos să ceri un ,, gimme ,, afirmat1ia trebuie să vină de la jucătorul advers.

Handicap – este o numerotare numerică a nivelului jucătorului de golf. Cu cât handicapul ( HCP-ul ) este mai mare cu atât jucătorul este mai începâtor. Cu cât hcp-ul este mai mic cu atât jucătorul este mai experimentat sau mai bun. Numerotarea handicapului fiecărui jucător începe de la 54 ( sau de la 36 ) până la 0,1. Handicap 54 înseamnă că ai trei lovituri în plus la fiecare traseu față de PAR.

Out of Bounds  OOB – este suprafața aflată în afara ariei de joc delimitată prin bețe albe

Swing – golf swing – mișcarea specifică jocului de golf, vezi mai jos cum arată un swing perfect.

 

Sursa: Theodora Golf Club/ Golf in Romania

Fotos: Dolce Vita Magazine/ Theodora Golf Club

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More