Take a fresh look at your lifestyle.

Ia autentica romaneasca, povestea care merge mai departe

11 / 100

Este greu de estimat perioada exacta in care ia romaneasca a aparut in portul traditional romanesc. Specialistii spun totusi ca bluza ar fi fost purtata de femeile din cultura Cucuteni, ceea ce inseamna ca ar putea avea o vechime de 5000, poate chiar 6000 de ani.

Se spune ca ar fi fost realizata initial in scop de protectie, mai precis, broderiile de pe ii ar fi reprezentat insemne magice, menite sa apere purtatorul de spiritele rele. Apoi, ia autentica era o forma de a scoate in evidenta statutul purtatoarei, ocazia la care participa, dar si varsta. Modelele cu care era decorata camasa scoteau in evidenta toate aceste lucruri in cea mai pura si eleganta forma posibila.

La inceputuri, ia era facuta din panza de in sau canepa. Cu trecerea timpului aceasta a inceput sa fie cusuta si din materiale fine, precum borangicul sau bumbacul. Fiecare regiune a tarii avea propriile modele folosite pentru decoratiunile realizate pe ie, iar mestesugul brodatului era transmis din mama-n fiica. Culorile si croielile folosite respectau intotdeauna statutul destinatarei: femeile tinere, care isi cautau petitori purtau ii in culori aprinse sau deschise, in timp ce doamnele casatorite purtau camasi ce aveau culori pale, astfel incat sa nu iasa in evidenta. Si momentele pentru care erau croite se distingeau clar din model. Iile de sarbatoare erau mereu cu o broderie cat mai bogata.

Ia autentica romaneasca, povestea care merge mai departe 1

De la ia comerciala la ia autentica

Bluza traditionala romaneasca a fost mereu motiv de inspiratie pentru artistii din toata lumea, iar mai tarziu, pentru designerii celebri de la marile case de moda. Ultimii ani au transformat insa ia intr-un element comercial, realizat de oricine, oricum. Putini mai sunt creatorii care respecta motivele si culorile traditionale, iar materialele sunt, de multe ori, dintre cele mai ieftine.

Poate tocmai din acest motiv ia autentica devine mai apreciata ca oricand. Piesele vechi, de zeci si sute de ani sunt adunate si restaurate de iubitorii de frumos. Ies astfel la lumina ii unicat, cusute exclusiv de mana, din materiale naturale si decorate ca pe vremuri, cu motivele traditionale specifice fiecarei regiuni a tarii. Nu gasesti 2 astfel de modele la fel, pentru ca femeile ce le coseau nu repetau niciodata aceeasi bluza. Voiau sa realizeze mereu ceva mai frumos si deosebit de ce se facuse pana atunci.

Iar o astfel de piesa are darul de a te scoate din anonimat oriunde ai merge. Spectaculoasa, dar si extrem de versatila, ia autentica este o alegere care nu da gres niciodata, in nicio situatie. Poate fi purtata cu pantaloni eleganti, fuste creion sau plisate, blugi sau fuste si pantaloni din piele. Imaginatia nu are si nici nu trebuie sa aiba limite in aceasta privinta. Pentru un aspect cu totul si cu totul deosebit, ia poate fi combinata, ca in trecut, cu o fusta de panza, o fota si un brau tesute. O astfel de tinuta nu va putea fi trecuta cu vederea si scoate in evidenta mandria data de portul traditional. Gasesti pe www.ienationala.romodele numeroase de ii autentice.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More