Take a fresh look at your lifestyle.

Ia modernă, o revelație vestimentară cu tradiție

Inspirată din trecut, adaptată la prezent, uneori reinterpretată avangardist, ia populară din portul tradițional românesc este sursă de inspirație pentru mulți designeri celebri. Astăzi, două tinere creatoare de modă, Iulia Ghenea și Emilia Tudoran, ne povestesc cum au transformat ia într-o piesă vestimentară de podium, devenind nucleul brandului pe care l-au lansat, IE Clothing.

Ia modernă, o revelație vestimentară cu tradiție 1

Ia modernă păstrează în ea autenticul românesc, chiar dacă materialele nu mai sunt țesute la război, broderia realizată altădată manual este înlocuită de structuri sau aplicații, iar cromatica
portului tradițional este păstrată doar parțial, cu câteva accente. Astfel descriu Iulia și Emilia, ia modernă pe care o propun noului val de iubitori de modă.

Dolce Vita: De ce ie? Ce v-a determinat să abordați o astfel de piesă tradițională, deloc simplu de realizat?
Iulia Ghenea și Emilia Tudoran: Credem că pasiunea pentru detalii, farmecul texturilor și migala cu care se lucra la portul tradițional și care încă se păstrează în unele zone ale țării, toate la un loc ne-au trezit acest interes pentru a prelua și a dezvolta această piesă vestimentară trecută prin istoria noastră și încărcată de o amplă emoție.

Cum reinterpretați voi iile? Ce vă inspiră? Ce influențe inserați în piesele pe care le creați?
Avem în spate o amplă documentare a portului tradițional românesc, documentare realizată în urma proiectului de master din cadrul Universității Naționale de Artă din București. Acest research îl răsfoim mereu când simțim nevoia să ne reîncărcăm bateriile cu emoția și bogăția vizuală a tot ceea ce înseamnă ie, fotă, acoperăminte de cap, brâuri, structuri, cromatică sau texturi. Preluăm orice element din portul tradițional ce ni se pare că ne oferă o varietate de posibilități de dezvoltare și îl introducem în moda contemporană.

Îl integrăm printre croiurile sau materialele contemporane, păstrând acel iz tradițional care te întoarce subtil în perioada aceea a strămoșilor noștri și te fac să te gândești la un/o bunic/ă, străbunic/ă sau la o anumită perioadă a copilăriei tale petrecută într-o astfel de zonă.
Inspirația vine atunci când simți că te regăsești în ceva anume, vine odată cu buna dispoziție, ne inspiră chiar și dorința de a face oamenii fericiți, ne inspiră orice lucru frumos, originalitatea și această infinită posibilitate de a crea și de a-ți materializa visurile. Inspirația vine atunci când ajungi la un echilibru interior și simți că vrei să se dilate timpul, când simți că poți muta munții sau daca nu, măcar poți mișca oamenii, creându-le emoții. Influența tradițională în piesele noastre se resimte prin volumetria și amploarea mânecilor preluată din zona Maramureșului, mâneca răsucită de Vrancea, dezvoltată chiar și în croiul rochiilor, gulerele și acoperămintele de cap din zona Oașului.

Ia modernă, o revelație vestimentară cu tradiție 2

Cu ce materiale și accesorii lucrați? Cum arată ia modernă? Ce diferă și ce se păstrează din ia tradițională?
Materialele sunt diverse de la sezon la sezon și încercăm, pe cât se poate, să avem o continuitate. Printre cele mai folosite de noi se regăsesc inul, bumbacul, mătasea și organza. În completarea lor vin mărgele înșirate manual, perle și pietre de sticlă sau metalice, colorate sau transparente, mate sau lucioase, care ne ajută în personalizarea fiecărei piese în parte. Cu o traducere standard am putea spune că ia modernă este un produs contemporan cu influență tradițională. Dar ea este mai mult de atât. Este un produs cu atitudine, cu o poveste în spate, pretabil pentru combinații între diverse stiluri, pentru evenimente sofisticate sau casual.

Câte colecții ați creat până acum și care au fost temele lor? Cum ați conturat ia în fiecare dintre ele?
În decursul anilor, am adunat trei colecții importante, fiecare având o scurtă poveste în spate, însă toate au fost inspirate de portul tradițional românesc. “Before They Pass Away’’ este prima noastră colecție, cu care am debutat în 2014. A fost lucrarea noastră de masterat, realizată sub atenta îndrumare a doamnei Prof. Coord. Dr. Paula Barbu, cu ajutorul căreia am învățat că doar atunci când pui la un loc pasiune, dăruire, emoție, trudă și o bogată documentare, rezultatul final vorbește de la sine. “Zestrar’’ este o continuare a primei colecții, fiind realizată în urma premiului câștigat la ‚’Bucharest Fashion Week’’. A fost o încercare a noastră de a valorifica, de această dată mai mult trăsăturile feminine, având totodată grija de a nu ne îndepărta de la ceea ce ne-am propus, și anume, reinterpretarea portului tradițional românesc, adus în zilele noastre printr-o viziune modernă.
După toate acestea, ne-am lăsat frâu liber imaginației și am creionat colecția intitulată ‚’tezAUR’’, mult mai opulentă în ceea ce privește mixul de texturi, dar și în ceea ce privește abundența de perle și mărgele de diferite dimensiuni, cusute manual pe fiecare piesă în parte.

Ia, de la origini până în prezent… pentru cititorii Dolce Vita, ne puteți da câteva idei legate de evoluția acestei piese vestimentare, abordarea sa de către artizani și designeri, diferențe, autenticitate și reinterpretare?
De-a lungul anilor, ia a căpătat diverse înfățișări; a fost preluată și reinterpretată chiar și de designeri străini binecunoscuți, precum YSL sau Dior, dar și de către mulți alți designeri români, trecând, firește, prin filtrele viziunii lor. Reinterpretarea designerilor este diferită de cea a artizanilor, ei preiau elemente și le dezvoltă într-o colecție unitară, păstrează esența creativă, comparativ cu artizanii care păstrează întru totul modelele și tiparele portului tradițional, motivele și cromatica specifică acestuia.

Ia modernă, o revelație vestimentară cu tradiție 3

Cum vedeți voi ia în ținutele din prezent? Cum ar trebui purtată ea în viața de zi cu zi? Cu ce o combinăm și în ce situații?
În prezent, ia poate fi la fel de ușor integrată într-o ținută precum era și în trecut purtată zi de zi, nu doar ocazional. La birou sau la o terasă, ziua cu prietenele sau seara la un restaurant, la un eveniment sau la nunta celei mai bune prietene, ia contemporană te scoate din încurcătură prin naturalețea ei, prin prețiozitatea accesoriilor sau prin originalitatea găselnițelor de îmbinare a țesăturilor cu accesoriile. Cu un jeans clasic, cu un pantalon pană sau evazat, cu o fustă neagră cu trenă vei atrage mereu atenția, oriunde te-ai afla.

Ce alte piese vestimentare din portul tradițional românesc abordați?
Portul tradițional îți oferă o capacitate infinită de posibilități de dezvoltare și tot ce trebuie să faci este să fii pregătit pentru investirea timpului și dezvoltarea pasiunii. Fota este una dintre piesele ușor de reinterpretat și dragă nouă, la fel și accesoriile de cap, brâurile sau gulerele.

Cum arată cea mai nouă colecție a voastră?
Ultima colecție semnata IE Clothing este încă în execuție. Lucrăm intens la ea, cu foarte mare pasiune și dăruire. Investim mult timp și răbdare, migală la cusut și la realizat structuri, atenție la tipare și la croit, astfel încât să fim mulțumite de fiecare piesă în parte. Păstrăm aceeași linie feminină, dar într-o ușoară antiteză cu volumetria mânecilor completate de rigiditatea și extravaganța
accesoriilor. Vă așteptăm cu drag să ne treceți pragul, să evadați din jungla orașului și să vă trageți sufletul în showroom-ul nostru, decorat cu toate iile realizate în timp.

 

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More