Take a fresh look at your lifestyle.

Ionel Onofraș – unde fotografia întâlnește pictura

Arta se arată privitorului în multe forme, însă fotografia și pictura sunt atât de asemănătoare și influențate reciproc, atât prin tehnici de lumini și umbre, cât și de imagini complete. Iar cadrele surprinse de fotograful Ionel Onofraș punctează fidel această legătură.

DolceMag: Este adevărat că fotografia vine din pictură?

Ionel Onofraș: Termenul de „fotografie“ vine din limba greacă și în traducere liberă înseamnă „a picta cu lumina“. Ar fi nedrept față de oamenii de știința ai timpului să spunem că fotografia vine din pictură. Pornind de la Aristotel care, în secolul al II-lea î.Hr., a descoperit principiul camerei obscure, observând că dacă într-o cutie se practică o mică gaură, pe peretele opus al acesteia se va observa imaginea răsturnată a obiectului pus în fața sa, și până la Daguerre care a stabilit anul „oficial“ al nașterii fotografiei 1839, fotografia a avut un parcurs spectaculos. În schimb, trebuie să recunoaștem deschis că pictura a jucat un rol determinant în fotografie. Aceasta a preluat o mulțime de reguli din pictură, care se aplică și în prezent în fotografie, reguli de compoziție, ale perspectivei, linii directoare, lumina, umbra, planurile și multe altele, până la încadrarea în anumite stiluri care, la rândul lor, au condus la încadrarea fotografiei în mai multe genuri.

În imaginile expuse de dumneavoastră este evidentă pasiunea pentru ambele. Ați încercat vreodată să și pictați sau ați studiat și pictura îndeaproape?

Cred că nu există copil care să nu se fi jucat cu creioane colorate acasă, la grădiniță, în parc. Viața este mai frumoasă atunci când încerci să o desenezi în culorile dorite de tine. Indiferent de vârstă, copilăria este marcată de cerul albastru cu soarele cu raze galbene și copaci verzi lângă o casă care are invariabil o cușcă și un câine. Imaginile acestea ne însoțesc către maturitate, când încep să apară în desenele noastre detaliile, frunzele ruginite, fetițele cu codite, părinții care se țin de mână, bunicii cu fața brăzdată de riduri, bunicul cu mustață și bunica cu basma pe cap, prietenii pentru care ți-ai da și haina de pe tine și cu care ai împărți mărul roșu desenat după modelul celui adevărat. Am pictat înainte să fotografiez, am iubit pictura atât de mult, încât lucrul acesta m-a făcut să fiu curios să încep să citesc, să studiez pictorii epocilor demult apuse, fapt care s-a reflectat mai târziu în viața mea de fotograf, creându-mi un stil propriu de care mă bucur, fiind foarte apreciat de mulți iubitori de artă.

Care sunt pictorii care vă inspiră?

Mi-a plăcut dintotdeauna clarobscurul, de la simbolistul Leonardo da Vinci care a introdus acel extraordinar efect sfumato prin care tonurile fac trecerea de la o culoare la alta, până la suprarealismul zilelor noastre, mi-a plăcut să observ cum renașterea a făcut tranziția între evul mediu și epoca modernă, transformând radical curentul în pictură, arhitectură, sculptură, punând omul în primplanul operei sale. Omul devine elementul principal în artă, i se studiază mult mai atent stările, trăsăturile, expresiile, iar pentru mine, Michelangelo Buonarroti, Vermeer, Caravaggio, Rembrandt, Rafael, sunt nume cu care mi-am însuflețit adolescența.

Cât de complexă este legătura dintre cele două arte și care sunt diferențele pe care le stăpânește mai ușor un fotograf ?

Sunt multe de spus. O parte mai puțin optimistă a criticilor vremii spunea că odată cu fotografia, pictura va dispărea. Era o temere nejustificată la acea vreme, legătura complexă dintre cele două arte la va face să coexiste tocmai datorită faptului că au foarte multe lucruri în comun. Diferența majoră, însă, constă în modul de realizare, tehnicile sunt total diferite, de la oil on canvas până la photo on canvas a fost un salt de multe generații. Acum fotografia ne însoțește pretutindeni. Practic, orice vedem este imagine, orice atingem este însoțit de o imagine, viața noastră este marcată de imagini de când ne naștem și până în ultima noastră clipă. În timp ce fotografia invadează aproape orice domeniu al activității umane, pictura rămâne regina de pe simeze a saloanelor de artă.

În descrierile portretelor dumneavoastră amintiți de câteva ori de «Rembrandt lighting”. Explicați-ne, vă rog, ce reprezintă acest efect și cum  poate fi obținut.

Acest concept este studiat încă de la începutul fotografiei. Vă spuneam că pictura a fost o sursă de inspirație pentru nierii fotografiei, iar marii pictori au fost deschizători de drumuri în procesul de studiere și înțelegere a luminii și a umbrei în fotografie. Pentru mine, triunghiul de aur al adolescenței a fost Caravaggio – Vermeer – Rembrandt, iar dacă studiezi cu atenție modul în care au folosit lumina, va fi foarte simplu să obții acest efect cu ajutorul programelor de editare. Daca Vermeer folosea lumina naturală cu un rafinat simț al detaliilor și al proporțiilor, ceilalți doi s-au folosit de forța umbrelor, a tonurilor de trecere, a culorilor care vibrează, a luminii care apare ca un strigăt pe chipul personajelor și îndreaptă în mod voit ochiul privitorului spre subiect, spre punctele de forță ale compoziției, lucruri pe care le găsim preponderent în sfera clarobscurului. Trebuie să recunosc că Rembrandt lighting este mai sonor decât Caravaggio lighting, chiar dacă caravaggianismul este un precursor al barocului și este poate la fel de important pentru fotograf ca și Rembrandt. În fotografia de portret se urmărește același efect ca și în pictură, doar că mijloacele sunt diferite, lumina, camera foto, obiectivele și tehnicile de editare. Acestea se pot învăța prin studiu sau mai ușor, în studio, în cadrul workshop-urilor de fotografie pe care și eu le organizez în studioul de la Iași.

Fotografiile cu imagini din natură, pe care le obțineți, au viață, au dinamică. Cum reușiți să surprindeți atât de fidel viața?

Cât de complicat este și cât durează procesul? Așa cum pictorii au pictat după modele respectând detaliile subiectelor, atmosfera, stilul epocii, portul, locul, etc., la fel și noi, fotografii, urmărim sa redăm trăsăturile care ne-au atras atenția la acel subiect. Expresia sa, starea, mediul, locul unde se desfășoară acțiunea, toate acestea formează o poveste pe care, de multe ori, trecătorul neavizat nu o vede, nu o simte, nu o observă. Aici este cheia întregului proces. Toate acestea, împreună, fac diferența dintre un chip și un portret. Ca să poți să redai viața în complexitatea sa, trebuie să fii un bun observator, să fii un bun cunoscător al obiceiurilor oamenilor locului, să le cunoști comportamentul, să le observi stările, portul, graiul, gesturile. Atunci fotograful devine un fel de vânător care așteaptă momentul prielnic pentru a surprinde subiectul în cea mai interesantă ipostază, lumină, stare. Doar așa fotografia realizată poate produce o emoție celui care o privește, iar asta este satisfacția supremă a fotografului, aprecierea celorlalți.

Ați fotografiat himalaya. Fotografia înseamnă și aventură. Cum a fost această experiență?

A fost cea mai solicitantă expediție fotografică pe care am făcut-o până în prezent. A fost un challenge pentru mine, atât ca ființă umană ale cărei performanțe au fost împinse spre extrem, dar și ca fotograf care s-a confruntat cu subiecte incitante la fiecare pas. Am urcat până la 5432m, însoțit de portrete, peisaje, păsări, stele, Dumnezeu…

Care este următoarea expoziție la care publicul vă poate admira lucrările?

Am fost invitat să vernisez o expoziție de portret în fotografie la Arad, de către clubul al cărui membru sunt, FotoClubPro Arad și o expoziție “de autor” la Palatul Parlamentului, în luna septembrie.


https://www.facebook.com/ionel.onofras

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More