Take a fresh look at your lifestyle.

Irina Rimes – ARTISTA INIMILOR

Născută sub o stea norocoasă, în Republica Moldova, și moștenind vocea, arta cuvintelor și înclinația către muzică, pe linie paternă, Irina Rimes a ajuns la inimile tuturor – artiști și public –prin piese cu o încărcătură emoțională puternică. Astăzi, ea face parte din valul de artiști ai momentului, piesele sale având milioane de vizualizări.

Apare în colaborări cu alți artiști mari de la noi, știm deja că numele său stă în spatele hiturilor unor nume mari din industria muzicală românească, precum Inna, Andra, Alina Eremia sau Antonia, este unul dintre jurații de la „Vocea României”…Irina Rimes s-a afirmat pe plan muzical în ultimii doi ani și a avut o ascensiune rapidă în preferințele publicului.

Dar ce nu știi despre artistă?
Pe numele său real Rîmeș, Irina s-a născut în Republica Moldova și are un frate mai mic pe nume Vitali. Vocea și pasiunea pentru muzică le-a moștenit de la bunica ei, care făcea parte din corul bisericii și care le cânta colinde stând pe sobă, pe vremea când erau copii. Încă de mică, Irina a manifestat înclinație către scris și compoziție, scriind poezii din clasa întâi. Irina a învățat să cânte, să scrie și să citească acasă, înainte să meargă la școală. Ca artistă s-a afirmat în 2012, când a ajuns în finala concursului “Fabrica de staruri”. În cadrul acestei emisiuni îl întâlnește pe muzicianul Andi Bănică, alături de care începe o colaborare profesională și care ulterior îi devine soț. După acest concurs, având încredere în misiunea sa ca artist, Irina s-a mutat în București, împreună cu Andi, unde a încercat să se afirme cu un proiect muzical, sub pseudonimul Irra. Deși piesele sale au fost promovate în media, proiectul nu a fost unul de succes iar artista a fost nevoită să renunțe la el. A urmat o perioadă de muncă și depresii, în care artista nu a mai cântat deloc și a început să scrie piese pe care le vindea pentru 300 euro artiștilor din România și Republica Moldova. Însă nu pentru mult timp, pentru că vocea ei a fost remarcată, în timpul unei sesiuni de studio, de o altă artistă de succes de la noi – Raluka, asociată în proiectul Quantum Music. De atunci până la succesul de azi nu a fost decât un pas, început, în
2016, cu piesa “Visele”. Vreți să știți ce a urmat?

Irina însăși răspunde la întrebări pentru Dolce
Mag.

DolceMag: Care a fost primul tău contact cu muzica?
Cum ai început să iubești acest domeniu?
Irina Rimes: Am cântat de mică. Nu am crezut niciodată că voi face altceva decât muzică. Am fost pe la concursuri, festivaluri, concerte diverse până când totul s-a transformat dintr-un hobby într-o profesie.

Ce alte calități artistice ți-ai descoperit pe parcurs?
Nu știu să dansez, nu știu să pictez, nu pot juca teatru, nu pot sculpta, nu mă pricep la proză și doar un pic la poezie. Cred că v-am dat răspunsul.

Am remarcat la voi, artiștii din Republica Moldova, o profunzime a versurilor în piesele voastre, pe care rar o întâlnești la alți artiști? De unde provine ea?
Din trăiri și experiențe personale, cel puțin la mine așa e. Scriu despre lucruri de care suntem conștienți, dar nu prea vorbim despre ele. Educația aceasta își are rădăcinile în sistemul în care am crescut, în muzica pe care am ascultat-o și în versurile pe care le-am citit.

Care a fost primul tău câștig financiar din muzică și cum ai investit banii?
Am câștigat 20 de euro prima oară și i-am cheltuit pe o rochie. Am considerat-o mare investiție la vremea aceea.

Cum ai ajuns în București și ce te-a surprins în mod plăcut sau neplăcut la viața de aici?
Am venit acum 7 ani, dintr-o pură dorință de a vedea și a gusta ceva nou. Nu știam ce mă așteaptă aici pentru că, teoretic, venisem la nimic. Nu mă aștepta niciun contract, nicio mare oportunitate. Era vorba de un contract cu cineva la un moment dat, care nu s-a concretizat niciodată. Dar în timp am întâlnit oameni potriviți în drumul meu, care mi-au devenit familie și
m-au făcut să iubesc locul acesta pentru că și el a început să mă iubească pe mine.

Cum a fost experiența “Vocea României” pentru tine, din toate punctele de vedere?
Am trăit toate sentimentele pe care le poate avea un om. Mi-a plăcut să fiu mentor, a fost ca un fel de examen la materia “dezvoltare personală”, pe care l-am luat. Pe de altă parte, a fost un proiect riscant, oamenii fiind destul de sceptici în privința mea. Mă bucur, însă, că am reușit să le schimb părerile și să am susținerea publicului într-un final.

Legat de stilul tău vestimentar din emisiune, cum a fost ales acesta? A fost cumva orientat către stilul fostei antrenoare pe care ai înlocuit-o?
Cu toată admirația mea față de Loredana, n-am încercat niciodată să copiez pe nimeni. Pentru mine, stilul este o prelungire a personalității, este un aspect de care nu mă pot lipsi în momentul în care vreau ca lumea să mă identifice. Eu mă îmbrac așa cum simt, așa cum îmi dictează muzica mea și sufletul. Am și noroc de oamenii din jurul meu, de echipa mea de styling, în care am mare încredere.

Care sunt proiectele la care lucrezi în prezent?
În general, nu-mi place să spun ce fac și ce voi face. Îmi place să afle lumea, fără să spun eu. Tot ce pot să spun este că lucrez mult în studio. În diferite studiouri. Cu multă lume. Fac muzică, atât.

Povestește-ne un pic despre turneul albumului “Cosmos”.
Într-adevăr, urmează un turneu în curând. Împreună cu echipa, lucrez la acest proiect. Îmi doresc să fie altfel. Pot doar să vă spun că turneul este pentru public, pentru voi.

Ce alte colaborări pregătești?
Nici despre colaborări nu pot să vorbesc. Pot să vă spun doar despre un duet cu trupa Taxi. Dan Teodorescu este unul dintre artiștii acestei țări pe care îi respect și în fața căruia mă înclin până la pământ pentru versuri și muzică. Este onoare mare pentru mine să lucrez cu el. Restul, rămâne surpriză.

Ai în vedere sau ne poți da exemple de artiști pe care îi apreciezi și care nu sunt încă suficient de cunoscuți pe piață?
Dora, Nika, TuKeep. Pe Dora o cunoașteți de la „Vocea României”, iar pe Nika și Lilian urmează să-i cunoașteți. Toți trei sunt foarte talentați, iar pe lângă faptul că au voci deosebite, își mai și scriu singuri piesele. Am avut încredere în talentul lor de la început. Am încercat să fac pentru proiectele lor ceea ce alții au făcut pentru mine și, cu siguranță, veți auzi de ei în cel mai scurt timp.

Există diferențe între modul în care își dorește un artist să aibă succes pe piață și cum ajunge să aibă în final?
Știți, am răspuns la atâtea întrebări despre lucrul ăsta, încât mi s-a distorsionat imaginea despre cum arată succesul și, mai ales, cum se obține. Cred că, într-o zi, în viitorul îndepărtat, voi răspunde la această întrebare foarte simplă: este vorba de noroc. Însă acum, cu siguranță pot să spun că munca este factorul principal în atingerea unui scop. Nu obții niciodată nimic dacă nu muncești pentru visul tău. Și de aici fiecare își poate imagina ce are de făcut.

De ce crezi că, de multe ori, pe piața muzicală, ajung hit-uri piesele cu versuri și muzică superficiale?
Pentru că lumea este diferită, trebuie să existe muzică pentru toate urechile. Trăim în secolul democrației și al diversității. Piața este plină. Și concurența este mare. Fiecare face ce poate pentru a ieși din anonimat. Dar, într-un final, fiecare primește ceea ce merită. Interpreții superficiali primesc un public superficial, artiștii boemi primesc respect și admirație.

Tu ce asculți? Cum îți alegi playlist-ul?
Eu ascult de toate. Uneori ascult lăutărie, alteori ascult muzică clasică. Îmi place muzica electronică, îmi place muzica pop, dar nu orice pop. Dintre artiștii români, se regăsesc în playlist-ul meu trupa Taxi, Tosh, Dara, Feli, Smiley, The Motans, Carla’s Dreams, Vița de Vie, Vama Veche.

Care era versiunea ta de “dolce vita” înainte să devii celebră și care este acum?
Nu știu cum să răspund exact la această întrebare, eu consider că viața este frumoasă atunci când ți-o faci frumoasă tu, și nu prin plăceri banale, ci prin
tot ce poți lua de la viață prin prisma cunoașterii. Locuim pe un pământ despre care știm atât de puține lucruri, vedem fenomene pe care nu ni le putem explica, simțim senzații care ne marchează, observăm comportamente și nu le putem defini. Cred că Dumnezeu nu ne-a dat darul evoluției degeaba. Dacă există o menire a existenței mele pe pământ este aceea de a încerca să îl cunosc cât mai mult.

Dacă te-ai izola o lună într-un loc care îți place, ce ai lua cu tine?
Telefonul!


Care este locul de care te-ai îndrăgostit?
Acasă. Și Barcelona.


Ce înseamnă dragostea pentru tine acum?
Pentru mine, dragostea este totul, dar nu în sensul în care-și imaginează fiecare. Eu iubesc viața, îmi iubesc prietenii, iubesc muzica. Iubesc oamenii de lângă mine.


Ce sfaturi ai da unui artist la început de drum?
Să muncească. Degeaba crezi în visul tău dacă nu muncești pentru el. La finalul anului trecut, Irina Rimes, alături de Global Records și Quantum Music, a lansat trilogia

Ce înseamnă dragostea pentru tine acum?
Pentru mine, dragostea este totul, dar nu în sensul în care-și imaginează fiecare. Eu iubesc viața, îmi iubesc prietenii, iubesc muzica. Iubesc oamenii de lângă mine.


Ce sfaturi ai da unui artist la început de drum?
Să muncească. Degeaba crezi în visul tău dacă nu muncești pentru el.
La finalul anului trecut, Irina Rimes, alături de
Global Records și Quantum Music, a lansat trilogia IubiriSecrete, povestea unei femei căsătorite, ce dezvoltă o pasiune pentru un alt bărbat mai tânăr
care împărtășește aceleași sentimente. Trilogia este compusă din piesele “Iubirea Noastră Mută”, “De ce tu” și “Haina ta”.

“Trilogia a apărut odată cu anumite schimbări din
viața mea. #IubiriSecrete este o poveste secretă de
dragoste în trei faze, o poveste pe care am visat-o și
am întins-o pe hârtie, trecând fiecare cuvințel prin sufletul
meu. Trilogia este povestea mea.”


www.facebook.com/IrinaRimesOficial
www.instagram.com/irinarimes
www.globalbooking.ro
www.quantummusic.ro
Fotos: David Gal, Dimitri Caceaune

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More