Take a fresh look at your lifestyle.

Langa Timisoara dezvaluie noi secrete – ce comori au gasit arheologii ?

Intr-o vreme in care Ahile si Hector se bateau pentru Troia, Tutmes al III-lea incerca sa cucereasca Meghido sau Ramses al doilea ataca orasul Kadesh, in zona Banatului, la 30 de kilometri de Timisoara, exista una dintre cele mai puternice fortificatii din Europa, o cetate fabuloasa.

Fortificatia de la Cornesti era dispusa pe patru incinte, toate aparate cu ziduri puternice, si toate diferite ca si constructie, asa cum au aflat arheologii in zilele noastre.

In ultimii 10 ani arheologii au scos la lumina adevarate comori care au stat in pamant mai bine de doua milenii si jumatate. In urma sapaturilor facute au fost descoperite elemente de ceramica, sau oale intregi in care oamenii care au trait aici in acele vremuri isi pastrau mancarea, insa arheologii au gasit si indicii care ii fac sa creada ca fortificatia de la Cornesti era si un centru al comertului condus insa cu o mana de fier.

Din punct de vedere al constructiei s-au folosit aproape 1 milion de metri cubi de pamant, s-au defrisat peste 10.000 de hectare de padure, care au fost folosite pentru structura de lemn a valurilor de aparare, santurile au avut adancimi cuprinse intre 3 metri si 4,7 metri adancime, cu o deschidere intre 11 si 15 metri. Acest volum de munca imens, cuantificat de catre un coleg al nostru, arhitect, specializat in cercetari arheologice, in estimarea lui, volumul de munca la constructii este undeva la 40% din piramida lui Keops. Insa, ce nu s-a putut calcula, dar care arata totusi un volum mare de munca, dar si o organizare extrem de precisa, este curatarea periodica a santurilor de aparare, care vorbim de santuri de kilometri lungime, va spuneam, insumate sunt 32 de kiloemtri lungime. Aceste santuri arata faptul ca exista o elita razboinica, cu un lider suficient de puternic, care avea si masurile de coercitie, dar si cele de rasplata pentru serviciile respective. Categoric un segment al populatiei se ocupa de agricultura, un altul de taiat lemne, altul de pastorit si altii care aparau cetatea. Cetatea in sine arata ca aceasta elita razboinica avea un scop nu numai de a proteja accesul catre materiile prime care se afla in muntii Banatului dar si in Transilvania, un fel de vamuire a traseelor comerciale„, spune Alexandru Szentmiklosi, seful sectiei de arheologie a Muzeului National al Banatului.

Ceea ce i-a surprins pe arheologi este faptul ca intre ringurile fortificatiei au fost gasite tipuri de case ridicate diferit in epoca bronzului. Unele dintre ele mai exista insa si in actualul sat Cornesti, si au fost construite in stilul locuitorilor fortificatiei din urma cu peste doua mii de ani. Informatii despre tehnica de constructie a acestor case au fost luate de la batranii din Cornesti.

In incinta 1 am descoperit 3 tipuri de case, dar cu tehnici diferite de constructie, respectiv cu santuri de fundatie si cu stalpi de sustinere a acoperisului. Lucru pe care nu l-am gasit in incinta a doua, unde ne aflam in prezent. Pe harta magnetometrica ne apare aceasta structura rectangulara care ar fi presupus ca exista un sant de fundatie, asa cum avem experienta in incinta 1. Faptul ca nu l-am gasit in 2016 ne-a ambitionat, si in 2017 ne-am dus catre o alta zona un pic mai la sud de vechea sapatura, si spre stupefactia noastra nici aici nu am gasit acele evidente arheologice irefutabile care sa ne spuna ca tehnica de constructie este cu gropi din plantarea stalpilor sau cu santuri de fundatie. Si am ajuns la concluzia ca de fapt aceste case nu sunt construite asa cum ne imaginat noi, dar tehnica nu este pierduta. Practic casele se construiau direct pe pamant, fara structura de rezistenta, din pamant batut, asa cum stramosii nostri, de-a lungul timpului, incepand din neolitic, dar si in perioadele mai recente construiau casele. Si nu mai departe de localitatea Cornesti, la marginea satului, mai sunt case vechi, de 100-150 de ani, care au fost construite exact asa, fara niciun stalp de sustinere a acoperisului, fara nicio fundatie, cu pamantul batut„, a declarat Alexandru Szentmiklosi, seful sectiei de arheologie a Muzeului National al Banatului.

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More