Take a fresh look at your lifestyle.

Mark Stam, revelația noului val de artiști

0

Cântăreț, compozitor și dansator originar din Republica Moldova, Mark Stam s-a făcut remarcat în peisajul muzical românesc în 2018, odată cu lansarea piesei „Doar noi”, în colaborare cu Alina Eremia, și a urcat rapid în topuri. Piese precum „Impar”, „Vina mea” sau „Nesimțit” au avut un succes imens și i-au adus difuzări infinite pe radio și peste 27 de milioane de vizualizări pe YouTube. Astăzi, Mark Stam este considerat unul dintre cei mai de succes artiști ai noului val, în muzica românească.

DolceMag: Faci parte din generația nouă de artiști pe val. De unde ai pornit, cum ai ajuns aici și încotro te îndrepți?
Mark Stam: Nu am avut neapărat acest scop, acela de a fi pe val, doar mi-am urmat visurile și dorințele cele mai adânci, care zac la nivelul nucleului și mă alimentează. Totul a pornit din simpla dorință de a exterioriza tot amalgamul de stări, ca un fel de meditație/terapie și, în scurt timp, m-am apropiat de
muzică foarte mult, iar notele ce le luam la chitară erau mai mult decât niște sunete, erau universul meu.

Cum este muzica noii generații de artiști în comparație cu cea a generațiilor anterioare?
Diferită și specială în felul său. Deși unii spun că este într-un regres, eu cred că în prezent trăim punctul ei culminant și cu fiecare an acest punct tot crește. Pe lângă faptul că a devenit mai accesibilă, s-a debarasat de unele limite, iar artiștii, ca niciodată, au acum oportunitatea de a se exprima și mai liber.

Care sunt caracteristicile esențiale ale pieselor tale?
Nu știu, dar încerc să fiu sincer cu arta mea, să mă axez cât mai mult pe stare, pe una cu adevărat trăita, în speranța că oamenii se vor regăsi în ea.

Ce te motivează și ce te inspiră să compui?
Viața cu toate surprizele ei și situațiile comune pe care le trăim zi de zi.

Care sunt temele pe care le abordezi cel mai des și de ce?
Temele variază, de la „Moartea Iubirii” la „Obsesie”, de la „Imparitate” la „Vină”. Dar oricum, în esență ele împart aceeași stare melancolică și poate același motiv. De ce se întâmplă așa? Probabil amprentele trecutului nu s au șters definitiv. Până la urmă, stările și emoțiile ne conduc, și nu invers.

Care a fost prima piesă pe care ai scris-o vreodată?
A fost prin 2011, însă în momentul acela nu prea eram conștient de ceea ce fac, pur și simplu mă lăsam dus de val, îmi era mult mai ușor și confortabil să creez idei noi decât să învăț piese străine.

Ai învățat muzică singur. Cum a fost posibil?
Aveam o dorință arzătoare de a cunoaște ce se ascunde sub acest cuvânt, „Muzică”, însă din anumite considerente nu era posibil să iau lecții particulare. În scurt timp am înțeles că nu trebuie numaidecât să ai studii muzicale ca să faci muzică, pentru că muzica reprezintă mai mult decât niște note muzicale, muzica este Emoție și Viață. Și atâta timp cât le avem și le trăim, ne putem crea propria muzică.

Care este piesa anului 2019, dintre piesele tale? Povestește- ne despre ea.
Piesa anului 2019 pentru mine e „Ultima Oară”. E o poveste dramatică împletită din ură, dragoste, nevoia de a fugi și dorința de a rămâne până la capăt. E piesa mea de suflet. Atunci când am compus-o, inițial, am avut în minte o imagine vizuală, ca un video, cu un om care se topea de parcă ar fi fost din ceară. Stătea în fața unei persoane care îl rănea și se topea într-un mod suav, scurgându-se la picioarele ei. Piesa e foarte diferită acum față de prima variantă. Dintr-o idee inițială din trecut s-a născut ceva mult mai bun. Așa cum omida face un cocon și se transformă în fluture, draftul inițial a fost un cocon pentru melodia finală, „Ultima oară” – unde am putut să îmi exprim trăirile din prezent. Practic, draftul și trăirile din prezent au fost coconul din care a ieșit piesa.

Ce lansări ai în plan pentru ultima parte a anului?
Până la finele anului avem mai multe surprize muzicale și sperăm cu tot sufletul să vă încântăm, așa că stați cu ochii pe noi.

Un gând de la Mark Stam pentru cititorii DolceMag?
Fiți fericiți, fiți voi înșivă, pentru că oamenii ne iubesc pentru ceea ce suntem, nu pentru ce părem. Luptați-vă pentru visurile voastre până la capăt și nu cedați nicio secundă. „This is Spartaaaa!!!!”. Vă cuprind!

Ce nu știai despre Mark Stam …

  • își dorește un păianjen uriaș ca animal de companie „Aș vrea un păianjen uriaș pe care să îl am animal de companie. Să mi-l pun pe față, pe umăr, să îl iau cu mine.”
  • iubește adrenalina și vrea să facă scufundări cu rechinii „Îmi doresc să fac scufundări cu rechinii. Sunt fascinat de lumea subacvatică, am descoperit asta în timpul filmărilor pentru piesa Vina mea. Din cauza filmelor, când eram mic, am dezvoltat o frică față de rechini și acum aș vrea să o depășesc, să mă apropii de ei.”
  • vrea să își exprime talentul artistic și prin desen „Aș vrea foarte mult să desenez graffiti pe o casă. Ar fi o mare nebunie pentru mine să desenez ceva.”
  • prima vacanță la munte, din viața sa, a fost anul acesta, în Ucraina. “La începutul anului m-am relaxat alături de familie, în Ucraina, la munte, unde am învățat și să schiez. A fost prima vacanță la munte din viața mea și a fost pur și simplu magică.”
  • cea mai mare temere a artistului este… „Cea mai mare frică a mea a fost și va rămâne ca nu cumva să ajung la 70 de ani și să îmi dau seama că aș fi putut să fac mai multe sau că nu am fost fericit. Aș vrea să îmi spun: a fost o viață foarte frumoasă. Sunt fericit. Am ce povesti nepoților.”

www.facebook.com/markstamofficial/
https://globalbooking.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More