Take a fresh look at your lifestyle.

Mihail, artistul basarabean care a cucerit fetele din România

În vara lui 2015, când a lansat videoclipul piesei “Mă ucide ea”, Mihail a intrat în atenția consumatorilor de muzică pop, cu influențe blues și funk. Mulți se întrebau, atunci, cine este acest artist talentat care adduce acest vibe fresh în peisajul muzical românesc. Acum, aflăm chiar de la el.

Dolce Vita: Cum ai ajuns în România și cum a început povestea ta aici? Ce te leagă de acest loc?

Mihail: Din Chișinău, am venit în România la facultate, am fost admis la Universitatea de Arte și Design din Cluj și am decis să vin. Acest lucru se întâmpla în 2009. De atunci și până astăzi am trecut printr-o serie de experiențe și trăiri diverse care mă fac să mă simt la Cluj ca acasă. De fapt, ce mă leagă de Cluj este exact senzația de calm și pace pe care o ai când vii acasă.

Ușor, ușor, tot mai mulți artiști din Republica Moldova cuceresc topurile muzicale din industria românească. Atât de mult talent și inspirație acolo, în Moldova! Ce crezi că a declanșat acest fenomen?
Cred că este vorba, cel mai mult, despre experiență personală, de aceea e greu să spun de ce anumiți artiști din Moldova au succes. Fiecare are o poveste și o experiență aparte. Într-o oarecare măsură, poate faptul că am fost expuși de mici și influențelor ruse sau ucraineene a contribuit la dezvoltarea unui gust muzical diferit pentru cei din Moldova. Eu de multe ori recunosc că mă inspir și din muzică sau literatură rusă. Acestea sunt, însă, detalii de context. Contează modul în care tu reușești să le îmbini și să le integrezi în ceea ce faci.

La tine cum a apărut dorința de a cânta și cum a escaladat, încă de la prima apariție, nivelul mediu de audiență, ajungând
la viral?
Dorința de a cânta și, în general, de a face muzică, nu a apărut undeva anume, a fost mereu acolo, de când îmi amintesc eu. Am avut perioade în care am încercat să fac și alte lucruri – arte vizuale, design – dar muzica a fost mereu prezentă. Practic, am mers în direcția aceasta de multe ori, inconștient. Și odată ce îți place să faci un lucru, te dedici complet, iar celelalte, inclusive susținerea celor din jur, vin de la sine. Dar recunosc că e o senzație unică să cânți în fața mulțimii, actul artistic muzical devine mult mai intens.

Ești un om al artelor. Cum se îmbină toate acestea și cum modelează ele experiența ta cu muzica?
Nu pot să segmentez sau să delimitez și să zic “uite, aici se încheie artele vizuale și începe muzica”. De foarte multe ori, lucrurile se întrepătrund astfel încât nu există o linie de separație. Împrumut din vizuale în muzică și invers. Ca să revin la întrebare, simt că toate aspectele acestea se leagă și în muzica mea, dar cum anume, nu cred că pot să răspund, nu știu exact.

De unde pornesc piesele tale?
Piesele sunt niște urmări ale unor momente de cunoaștere de sine prin muzică, în urma nopților de improvizație și “delir” muzical. Ele vin sigur de undeva din interior, e vorba de o trăire mai profundă care nu știi de unde începe. Noi îi zicem delir pentru că, de cele mai multe ori, nu ne punem un scop sau nu căutăm o piesă anume. Începem să explorăm o melodie, o direcție, chiar și un sunet uneori. Și, încetul cu încetul, această explorare ne duce undeva. Unde anume nu poți ști, dar e o călătorie frumoasă.

Ce amintiri din copilărie te leagă de muzică?
Sunt multe. De la cântecele de leagăn din copilărie până la primele prestații alături de prietenii mei din sat, profesorii care m-au ghidat și părinții mei, desigur, care m-au îndemnat să merg la școala de pian. Aș putea vorbi ore întregi despre asta, la o cafea.

Ce se întâmplă în viața ta muzicală acum? Vii cu ceva nou în 2019?
Fac în continuare ceea ce am început în urmă cu câțiva ani. Tot în studio și tot pe drumuri. Dar recunosc că am reușit să lansăm, la finalul lunii august, un pachet de patru piese numit “End of summer session”, pe care îl găsiți pe YouTube, iTunes, Spotify și pe site-ul oficial. După lansarea single-ului “Dorul mă ia” vom lua o pauză de producție pentru a lucra la primul album care sper că va fi lansat în primăvara lui 2019.
Ce ai pus pe lista dorințelor pentru noul an?Ca de obicei, lucruri de care avem nevoie noi toți, liniște și pace în lume, poate să mai călătoresc pe undeva, să-mi vizitez părinții, să lansăm primul nostru album.

facebook.com/Mihail.Oficial
www.roton.ro

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More