Take a fresh look at your lifestyle.

Monștri marini care scuipă foc și ființe fantastice

Festivalul Burning Man atrage, în fiecare vară, 70.000 de oameni, în deșertul din Nevada. Este un spectacol de vis între artă, înscenare proprie și viața reală, opt zile de supra-încărcătură senzorială. La începutul lui septembrie are loc din nou festivalul și va genera mult interes pentru un public numeros.

Festivalul Burning Man are loc în mijlocul deșertului, prin furtuni de nisip și la temperaturi de 40 de grade ziua și zero noaptea. Nu există electricitate, nici apă curentă, nici semnal pentru telefonie mobilă sau internet. Și acesta să fie Paradisul?

Orizontul pâlpâie. Praf uscat de nisip zboară prin aer. Căldura arzătoare  îți ia răsuflarea. Pământul este un lac sărat secat. Nimic în depărtare. Nimic în afară de dune de nisip. Nimic în afară de deșert de stepă. Pustietate. Ne aflăm în “nicăieri” în nord-vestul Nevadei. Te-ai gândi că aici nu vine nimeni din proprie inițiativă. De fapt, pentru mulți oameni este un vis, iar pentru unii tradiție, să ajungă în acest loc. De fiecare dată, în ultima luni din August , de pe o zi pe alta, se transformă peisajul monoton. Aproape 70 000 de oameni creează, aici pe Pământ, un oraș de corturi sub forma unui semicerc. Acolo are loc în fiecare an cea mai mare și bizară petrecere din lume: Burning Man. Un festival alternativ pentru artiști, hipioți și pentru toți cei care vor să facă o lume mai bună, excentrici, rockeri și curioși.

Pentru opt zile, deșertul Black Rock devine Black Rock City. Un oraș fantastic plin de absurdități. Începând de la instalații artistice supradimensionate, «Hug Booths» (standuri unde poți primi o îmbrățișare) până la monștri marini mobili care scuipă foc și mașini Mad-Max (așa numitele mașini artistice). Până și vizitatorii devin personaje fantastice, poartă haine stridente sau… nimic.

O lume nouă frumoasă

Ce a început în 1986 într-un cerc de prieteni, a devenit, 30 de ani mai târziu, un cult. Vizitatorii spun că Festivalul Burning Man vindecă suflete și schimbă vieți. Nu e de mirare că toți vor în deșert. Dar aici nu se ajunge așa ușor ca la celelalte festivaluri. Pregătiri de-a lungul mai multor săptămâni, dacă nu luni întregi, ore petrecute în avion, mașină și autocar. Și mulți bani. Un bilet costă 425 de dolari sau 990 și 1 200 de dolari la vânzarea anticipată. Pe lângă aceasta, vizitatorii trebuie să aducă apă și multă mâncare. Pentru că nu se vinde și nu se cumpără nimic la Festivalul Burning Man în afară de cafea și înghețată. Banii nu au valoare la Burning Man. Reclamele și comerțul sunt interzise. În schimb sunt importante mărinimia, iubirea celui de lângă noi și acceptarea în comunitate. Toți sunt bineveniți, totul se împarte, toți se ajută între ei. Cultura comunității este cea care face festivalul special. Sexul, drogurile și petrecerile sunt un bonus. Fii cine vrei să fii! Fă ceea ce vrei să faci, atâta timp cât nu faci rău nimănui! Acesta este motto-ul. Burning Man, o evadare din normalitate. O lume de vată de zahăr cu multe bomboane colorate.

Burning Man este trendy. Între timp se amestecă și bogați prin mulțime. Mark Zuckerberg și Larry Page folosesc zilele pentru Networking. Cara Delevigne și Katy Perry au material nou pentru Instagram. Cu un elicopter privat merită să zbori până acolo chiar și pentru două, trei zile. Bineînțeles că miliardarilor le stau la dispoziție instalații climatice, Gourmet-Catering și personal. «Trădare!», strigă  vizitatorii cu experiență, așa numiți Burner. Ei sunt convinși că cei din Corporate America otrăvesc spiritul festivalului.

Când arde deșertul în ziua a șasea

Și ce se întâmplă acum cu Burning Man? Figurina de lemn înaltă de 18 metri se află în centrul zonei până în ziua a șasea. Atunci marele om se aprinde sub uralele participanților la festival. Și odată cu el sunt sacrificate și următoarele opere de artă prin ardere. Deșertul arde. Un act spiritual. Un fel de curățare proprie. O celebrare a trecutului. Unii ard fotografii cu fostul partener, alții manualele vechi. Fiecare interpretează cum dorește semnificația arderii.

După opt zile apune lumea pentru mulți. Trezirea, visul s-a încheiat! Miile de oameni își împachetează corturile și gunoiul și dispar. Înapoi în realitate. Ce rămâne este amintirea unei bucățele de libertate și cenușa lui Burning Man.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More