Take a fresh look at your lifestyle.

Noua planetariu in Brasov – aproximativ 1,5 milioane de euro

La Grădina Zoologică din Brașov, modernizată în ultimii ani, va fo construit și cel mai mare planetariu. Acesta va fi deschis în 2018.

Planetariul va avea un diametru de 15 metri, va fi de două ori mai mare faţă de cele existente acum în ţara noastră şi va fi amenajat în incinta Grădinii Zoologice din cartierul Noua. În plus va folosi aceeaşi tehnologie video ca şi marile planetarii ale lumii.

Amenajarea Planetariului de la Zoo Braşov va costa 6,6 milioane de lei. Săptămâna aceasta va fi desemnat constructorul şi se doreşte ca anul viitor să îşi deschidă porţile. Planetariul va fi cel mai mare din ţară, va avea un diametru de 15 metri şi 92 de locuri. De asemenea vor fi amenajate două spaţii pentru persoanele care se deplasează cu ajutorul fotoliului rulant. Scaunele propuse vor avea caracteristici speciale pentru acest tip de vizionare, spătarul putând fi înclinat la un unghi ce permite cu uşurinţă vizionarea proiecţiei de pe cupolă dintr-o poziţie confortabilă.

În prezent, în România funcţionează opt astfel de centre, în Constanţa, Baia Mare, Suceava, Bârlad, Galaţi, Craiova, Bacău şi Piteşti, cele mai mari fiind de aproximativ 50 de locuri, cu un diametru maxim de 7 metri.

Planetariul nu va fi dedicat în totalitate astronomiei, ci vor fi proiectate şi filme documentare, desene animate sau filme educative. Proiecţiile se vor face pe cupola existentă, după ce aceasta va fi tratată cu o vopsea specială.

„Săptămâna aceasta va fi desemnată firma câştigătoare, apoi, după trecerea termenului prevăzut de legislaţie, vom semna şi contractul de lucrări. Ne-am propus ca să începem lucrările în cursul acestui an, astfel încât, în 2018 planetariul, care va fi o nouă atracţie a Grădinii Zoologice, să fie deschis”, a explicat Alin Pînzaru, directorul Grărinii Zoologice Braşov.

Dotări video de ultimă generaţie

În ceea ce priveşte proiecţia semnalului video, proiectanţii care au elaborat documentaţia aferentă planetariului au recomandat ca aceasta să se realizeze printr-un sistem de proiectare digitală 4K. Vor fi două video-proiectoare, având că sursă de lumină diode laser şi accesorii optice, amplasate diametral opus, astfel încât să rezulte o acoperire completă a suprafeţei de proiectat. Acestea vor avea o rezoluţie a imaginii de 5 milioane de pixeli, acest sistem fiind folosit de marea majoritate a planetariilor performante din lume. Celelalte plantarii din România utilizează sistemul 2K (2 milioane de pixeli). Practic  prin această tehnologie spectatorii vor avea impresia că sunt într-adevăr în spaţiu. Durata minimă de viaţă a acestor surse de lumină este de aproximativ 19.000 ore de funcţionare.

Sursa: adevarul.ro

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More