Take a fresh look at your lifestyle.

Oamenii care simt fiori în timp ce ascultă muzică au un creier special!

Aşa-numita „piele de găină” în limbaj popular este un fenomen fiziologic moştenit de la strămoşii noştri îndepărtaţi, fenomen care lor le era folositor, dar care pe noi nu prea ne mai ajută. Acest fenomen atavic apare sub forma încreţirii şi ridicării pielii din jurul fiecărui fir de păr, atrofiat sau nu, de pe corpul omenesc. Micile ridicături sunt provocate de contracţia muşchilor miniaturali care sunt ataşaţi fiecărui fir de păr.

Contracţiile provoacă de asemenea ridicarea firelor de păr atunci când organismul simte senzaţie de frig sau pe cea de teamă. Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blană, atunci când acestea îşi zbârlesc blana, iar stratul de aer apărut între peri şi piele serveşte ca un un strat suplimentar izolator contra frigului. Cu cât mai gros şi mai des este stratul de blană, cu atât mai multă căldură este reţinută.

Denumit în termeni medical-ştiinţifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, acest fenomen fiziologic nu apare doar atunci când organismul resimte frigul sau senzaţiile de teamă şi cele încărcate emoţional, ci este şi un simptom clasic al unor afecţiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom. „Pielea de găină” poate aparea şi în timpul ascultării muzicii.

Muzica reprezintă o modalitate de a intra în legătură cu cele mai profunde sentimente pe care le trăieşte sufletul uman şi are capacitatea de a evoca amintiri fericite sau, din contră, memorii de care nu ne dorim să ne aducem aminte. Zeci de muzicieni au oferit definiţii ale muzicii, iar unul dintre cei mai celebri dintre aceştia, Ludwig van Beethoven a afirmat că ea trebuie să reprezinte scânteia care aprinde focul în inima oamenilor. Fiecare om poate oferi o definiţie personală muzicii pentru că ea reprezintă o experienţă intimă pentru fiecare persoană în parte.

Este normal ca muzica să creeze o anumită stare, în funcţie de ritmul şi mesajul transmis şi să ajungă în resorturile persoanle ale unei persoane, dar cercetătorii au ajuns la o concluzie neobişnuită asupra efectelor pe care le are aceasta asupra oamenilor. Dacă aveţi pielea de găină sau simţiţi un nod în gât când ascultaţi o melodie care vă place este foarte posibil să aveţi o structură specială a creierului, este concluzia unui studiu realizat de un fost student al universităţii Harvard. Experimentarea senzaţiilor cum ar fi pielea de găină sau un nod în gât atunci când ascultaţi muzică este destul de rară, susţin cercetătorii, conform indy100.com.

Cercetările au arătat că persoanele care simt muzica într-un fel aparte, mai intens, care devine evident şi prin apariţia aşa-zisei piele de găină, au un volum mai dens de fibre care le conectează cortexul auditiv şi zonele care procesează emoţiile şi că,pentru ele, în timpul ascultării unei melodii, se fac asocieri între senzaţiile produse de sunet şi momentele trăite alături de persoanele dragi lor.

La oameni, reflexul pilomotor apare cel mai frecvent pe antebraţe, dar poate apare şi în regiunea pieptului, gâtului, picioarelor sau altor zone corporale cu pilozitate. La unii oameni se poate manifesta şi în regiunea feţei sau pe cap.

Sursa:www.banatfm.ro

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More