Take a fresh look at your lifestyle.

Parabenii în industria cosmetică . Buni sau răi?

Unii dintre cei mai controversați compuși chimici folosiți în industria cosmetică, parabenii au devenit o sursă de îngrijorare la nivel mondial. Nu putem trăi cu ei, dar nici fără ei. Pentru că marea majoritate a produselor destinate îngrijirii zilnice îi conțin, este important să știm dacă avem cu adevărat motive să ne ferim de ei și cum putem face acest lucru.

Parabenii sunt, practic, conservanți pentru cosmetice, o serie de substanțe chimice cu o structură moleculară similară, menite să blocheze dezvoltarea bacteriilor în produsele respective. Methylparaben și propylparaben sunt cel mai des întâlniți pe etichetele produselor, urmați de ethylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben și alții. Aceste substanțe sunt folosite cel mai adesea în produsele cu un conținut mare de apă precum șampoane, balsamuri pentru păr, loțiuni de corp, loțiuni de curățare facială și geluri de duș, scruburi pentru corp. Apa favorizează formarea bacteriilor și a microbilor, iar lipsa parabenilor ar duce la contaminarea produselor și la efecte neplăcute generate de acestea pe pielea noastră.

Introduși în industria cosmetică, pentru prima oară, în 1950, parabenii ajută la păstrarea în folosință pe termen lung a produselor, fără riscul de a-și deteriora compoziția. Totuși, în același timp, parabenii nefiind solubili în apă, intră în piele și de aici în structurile mai profunde ale organismului. Ca rezultat, aplicarea produselor ce îi conțin în mod repetat înseamnă practic o expunere continuă la aceste substanțe. Iar prezența lor în majoritatea produselor de îngrijire face acest scenariu real. Practic, ne aflăm într-un cerc vicios, pentru că nu putem renunța la rutina de îngrijire pentru a ne feri de parabene dar nici nu putem să ne spălăm doar cu apă pentru că avem nevoie de anumite substanțe pentru a menține igiena. Concentrația
de parabeni permisă pe produs este de 0,4% pentru un singur paraben și 0,8% total, însă aceste procente nu pot controla expunerea la mai multe
produse care conțin aceste substanțe.

De ce să ne ferim, totuși, de parabeni?
Datorită reclamei negative din media, mulți oameni se tem de parabeni dar nu știu exact motivul pentru care aceștia sunt aruncați în dizgrație. Studii repetate ale specialiștilor în domeniu au arătat că parabenii pot crea disfuncții hormonale, dezechilibre în dezvoltare și reproducere și chiar cancer. Un studiu efectuat în Marea Britanie în 2004 a detectat urme de cinci parabeni diferiți în tumorile maligne ale sânului la 19 din 20 de femei. Nu s-a stabilit încă dacă parabenii sunt direct responsabili de dezvoltarea tumorilor însă prezența lor nealterată în țesutul mamar demonstrează că au capacitatea de a penetra pielea și de a intra în organism, nefiind distruși de metabolismul uman. Iar un studiu mai recent a indicat prezența unui nivel mare de propylparaben în axilă, în zona imediată sânului, locul unde se formează cele mai multe tumori mamare. Dar isopropyl și isobutyl sunt parabenii care stimulează cel mai mult proliferarea celulară în cancerul de sân.
Mai mult decât atât, cancerul de piele este un alt scenariu indus de prezența parabenilor. Se pare că methylparaben, aplicat pe piele prin intermediul loțiunilor sau gelurilor de spălare, ar fi responsabil de distrugerea celulară indusă prin UV și de perturbarea procesului de proliferare celulară. Nefiind complet metabolizat, acest paraben poate ajunge în concentrații mari în piele, prin aplicarea repetată, deci prin rutina de îngrijire. Iar în combinație cu alți compuși chimici și estrogen pot influența dezvoltarea melanomului malign, una dintre cele mai comune forme de cancer de piele.
În ceea ce privește disfuncțiile endocrine de care sunt suspectați aceiași parabeni, aceștia au capacitatea de a imita compoziția estrogenului. Așa-numitul “lanț” de parabeni – butylparaben și alternativa sa isobutylparaben împreună cu isopropylparaben și propylparaben – au cea mai puternică activitate estogenică introdusă în corp prin produsele de îngrijire corporală și facială. Prin acest efect al estrogenului fals introdus în corp, parabenii pot inhiba testosteronul și enzimele care metabolizează estrogenul.
Pe de altă parte, propyl și butyl parabenii pot contribui la reducerea producției de spermă și la nivele scăzute de testosteron, ceea ce creează disfuncții în sistemul de reproducere, un alt efect secundar al acestor substanțe. Un alt studiu a arătat că expunerea mamei în timpul sarcinii și alăptării la butylparaben alterează dezvoltarea organelor de reproducere ale fătului. Practic, cei mai vulnerabili indivizi în fața parabenilor sunt femeile însărcinate și copiii mici.

Cum putem evita expunerea la parabeni
În primul rând, prin citirea atentă a etichetelor produselor. În prezent, marea majoritate a produselor sigure sunt etichetate “fără parabeni”. În același timp, au apărut din ce în ce mai multe branduri de produse naturale, organice care au găsit formule înlocuitoare ale acestor substanțe, mai puțin nocive dar cu același efect de a păstra produsul nealterat. Altele au creat produse 100% naturale, cu o durată de viață mai scurtă, între 6 luni și 1 an, dar foarte sigure din punctul de vedere al compoziției. Iar alții au mers pe produse cu un conținut scăzut de apă, evitând astfel formarea bacteriilor.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More