Take a fresh look at your lifestyle.

Pe internet: unde statului îi place să citească cu noi

0

Chiar și în perioada sărbătorilor, vorbim despre viața privată prin smartphone și navigam frecvent pe Internet. Totusi în unele dintre cele mai populare țări pentru călătorie, statul controlează rețeaua. Vizionați filme, e-mailuri, faceți fotografii, jucați jocuri, discutați, citiți știri – nimeni nu își părăseste casa fără o tabletă sau smartphone. Mai ales când călătorești, World Wide Web se dovedește a fi un ajutor esențial și răspunde într-o clipă la întrebări precum „Unde dorm mâine?” si „Cum ajung acolo?”. Internetul știe.

În schimb, internetul știe totul despre noi. Nu numai Google, Facebook & Co. sunt interesați de acest lucru, dar, de asemenea, regimurile autoritare din țările care nu iau în serios confidențialitatea sau controlează strict rețeaua, astfel încât cetățenii lor să nu dezvolte cu gânduri stupide.

Oricine dorește să își păstreze private comunicarea și activitățile pe Internet, utilizează, prin urmare, așa-numitele VPN (rețea privată virtuală), unde identitatea și conținutul pot fi păstrate în secret. În mod convenabil, restricțiile enervante Geoblocking, adică blocarea regională a site-urilor web, poate fi ocolită prin aceste rețele. Deși majoritatea statelor permit VPN-urile, potrivit Think Tank Freedom House, conform a șase națiuni, încearcă să restricționeze din ce în ce mai mult posibilitățile Internetului sau să interzică cu totul VPN-urile. Acestea includ în prezent destinații de vacanță foarte populare.  

China, Turcia, Emiratele Unite

China are cel mai mare succes în controlul internetului său. Călătorii care călătoresc în regiuni potențiale de criză, cum ar fi provincia Xinjiang Uyghur, trebuie să aibă pe telefonul mobil o aplicație de spionaj care să permită poliției chineze să urmărească activitățile. Desigur, serviciile de chat precum Whatsapp și Viber nu sunt permise. Dar călătorii nu trebuie să conducă către o provincie verificată politic pentru a se bucura de furia chineză de control.

Cu Great Firewall, Republica Populară a reușit să-și decupleze complet rețeaua de restul lumii și să înființeze un sistem paralel. Dacă doriți să faceți un contact anonim în afara Chinei, trebuie să treceți printr-o VPN care în cel mai bun caz ocolește „ Great Firewall” și care nu a fost încă interzisă de China. Practic, toate rețelele private virtuale trebuie să fie aprobate de stat și să respecte reglementările chineze (adică să permită supravegherea). Problema este că aceste reguli și statutul VPN-urilor nu sunt evident legale. Modificările și interdicțiile sunt posibile în orice moment. 

Primăvara politică din Turcia a dispărut de mult. Cu cât președintele Erdogan conduce mai mult, cu atât mai mult presa și adversarii politici sunt supravegheați. În același timp cu începerea persecuției jurnaliștilor și a adversarilor politici, țara a început să interzică aplicațiile și site-urile web. Chiar și cu Twitter, Wikipedia și Facebook, se implică regimul Erdogan, oprind aceste portale la timp. Problema cu VPN-urile enervante, cu care mulți turci au vrut să scape de cenzură, a fost, de asemenea, rezolvată, deoarece astăzi acest tip de rețea este complet interzisă.

Călătorii din Emiratele Arabe Unite ar trebui să fie, de asemenea, conformiți atunci când vine vorba de internet. VPN-urile nu sunt ilegale aici, decât dacă comiți acțiuni care nu sunt permise. În același timp, Emiratele cenzurează tot ceea ce nu le convine. Prin urmare, este necesară prudență, deoarece condițiile cadrului legal sunt greu de înțeles în caz de urgență.

Iran, Egipt, Vietnam

Nu este de mirare că Iranul monitorizează riguros internetul. Site-urile sunt blocate și cenzurate în mod arbitrar. De asemenea, este populară metoda de accelerare a vitezei conexiunilor la Internet, astfel încât, de exemplu, la alegeri, comunicarea utilizatorilor este dificilă. Drept urmare, Ayatollahs permit numai VPN-uri oficiale care pot fi controlate și monitorizate în orice mod.

La fel ca Iranul, Egiptul nu are inhibiții cu privire la acordarea cetățenilor săi doar, ceea ce este acceptabil pentru regim când vine vorba de Internet. Încă din Primăvara Arabă, guvernul știe ce puteri pot dezvolta rețelele sociale. Mai ales în ultimii ani, președintele Al Sisi a luat frâiele și a blocat nu numai VPN-urile, dar chiar și site-urile de știri locale.

Un alt stat care nu clipește mult timp în ceea ce privește libertatea internetului este Vietnamul. Cu o industrie a călătoriilor în plină expansiune, dar tot ceea ce ar putea fi îndreptat împotriva regimului este blocat. În prezent, VPN-urile nu sunt interzise dar, dat fiind faptul că guvernului îi place să citească, este recomandat. În plus, serviciile monitorizate sau interzise, ​​cum ar fi Netflix etc., pot fi consumate nedisturbat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More