Take a fresh look at your lifestyle.

PEREȚII VERZI, cel mai nou trend în design interior

Pentru că natura inspiră, natura oferă energie și induce o stare de bine, arhitecții și designerii de interior au dezvoltat o nouă tendință pentru decorarea spațiului de la birou sau de acasă – grădinile verticale cu plante stabilizate. În Timișoara există deja o companie specializată în domeniu, Carpathian Moss – un proiect inițiat în 2016 de către Liana Cristina Marin, antreprenor cu experiență în strategie de business și landscaping sustenabil, împreună cu Monica Daniela Marin, alături de o echipă de profesioniști, peisagiști, ingineri horticultori și specialiști în design și arhitectură sustenabilă.  

Noul trend al grădinilor verticale nu este, însă, o invenție a prezentului, ci este inspirat din trecut. Cu peste o mie de ani în urmă, Budiștii Zen lăsau să crească mușchi pe pereții interiori ai încăperilor pentru a crea o senzație de liniște și pace. Pentru călugări, acest gen de spațiu reprezenta o comuniune cu natura, o evadare din realitate și un mijloc care le facilita meditația. Astăzi, există suficiente motive pentru a avea un perete verde în spațiul în care trăim și activăm cel mai mult – de la inducerea unei stări de relaxare și stimularea creativității, până la obținerea unui spațiu privat prin pereți vii și crearea unui decor interior spectaculos. 

Ce sunt pereții verzi? 

Pereții din mușchi și licheni stabilizați sunt o alternativă mult mai confortabilă și mai convenabilă la grădinile verticale. Spre deosebire de acestea, care au nevoie de întreținere permanentă, plantele stabilizate își păstrează aspectul și mirosul natural dar nu mai necesită  întreținere, apă sau lumină, și nu emană polen sau spori, devenind  astfel soluția optimă pentru un viitor sustenabil. Au, totuși, nevoie de umiditate între 50 și 70%. Dacă umiditatea scade sub 40%, mușchiul de tip bilă și mușchiul plat, folosiți la realizarea pereților verzi, își schimbă culoarea și se usucă. În cazul lichenilor, când umiditatea scade sub 50%, aceștia își schimbă culoarea și volumul și revin la forma inițială dacă umiditatea crește la peste 50%. Dacă depășește 50%, Reindeer Moss devine un dezumidificator optim.

De ce să alegem Carpathian Moss 

Într-o lume suprapopulată, în care se construiește pe verticală  din lipsa spațiului, grădinile verticale au devenit o necesitate urbană, iar pentru a veni în întâmpinarea nevoii de verde, de aer curat, de natură a oamenilor, Carpathian Moss s-a alăturat celor mai mari producători de plante stabilizate din lume, pentru a crea un mediu natural, cât mai sustenabil,  în fiecare birou, astfel încât să se obțină îmbunătățirea calității vieții angajaților și implicit performanțele companiei. Fiecare procedeu realizat pentru producția pereților verzi din mușchi sau licheni, a obiectelor decorative și a grădinilor verticale este monitorizat de o echipă de specialiști în domeniu. Fiind produse 100% naturale,  materialele folosite pentru producția elementelor de design interior sunt de cea mai bună calitate, începând cu adezivii, ghivecele,  suportul pentru pereți sau lemnul stabilizat. 

Dispositivos

Tipuri de plante stabilizate folosite la realizarea pereților verzi

Plantele stabilizate sunt importate din țările nordice, unde sunt crescute pe o plantație de zeci de hectare. Mușchii, lichenii, gazonul și plantele stabilizate sunt specii de plante vii, stabiliza te prin procedee prietenoase cu natura, nu sunt toxice, nu sunt din plastic sau alte materiale, sunt 100% biodegradabile, protejează mediul înconjurător, reduc 100% consumul de apă, oferă umiditate naturală și ideală și nu necesită întreținere. Mușchii naturali de tip bilă (Acrocarpous) și de tip covor/plat (Pleurocarpus) cresc în pădurile nordice, în mediu întunecos și umed, și sunt moi la atingere. Aceștia sunt stabilizați printr-un proces prietenos cu mediul, prin care seva mușchiului este înlocuită cu glicerină și apă. Mușchii stabilizați de tip bilă au o creștere verticală, spre deosebire de mușchii de tip covor care au o creștere orizontală.

Lichenii provin din zona Cercului Polar, având culoarea albului Arctic și reprezintă o sursă de hrană a renilor pe perioada iernii. De aici și denumirea de “mușchiul renilor” sau “reindeer moss”. Lichenii sunt produsul ideal pentru decorațiuni interioare, pereți verzi și litere volumetrice. Lichenii, ca și mușchii bilă și cei plați, sunt culeși manual din țările nordice și au o origine controlată, protejând astfel mediul înconjurător. Producătorii nu culeg mușchiul din același loc timp de 5-6 ani și nu diminuează hrana renilor, nu afectează habitatul sau mediul. Culegătorii imită mișcările renilor în timpul culesului, astfel încât să se integreze perfect în habitatul pădurilor nordice. Culoarea lor naturală este alb/bej însă poți beneficia de adevărate opere de artă pe pereți pentru că producătorul a creat 20 de culori conform codurilor de culoare Pantone, cele mai utilizate fiind cele naturale în nuanțe de alb, bej, verde și maro. Vopsirea mușchilor este una naturală, nu este toxică și protejează mediul înconjurător. Pereții verzi merg către nebănuite nivele de creativitate și reprezintă noul val de schimbare prin intermediul grădinilor verticale sustenabile care reprezintă, în același timp, adevărate manifestări artistice.

www.carpathianmoss.ro

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More