Take a fresh look at your lifestyle.

Peștera cu Cristale din Mina Fârcu – una din cele mai frumoase peșteri din România

Zona Fârcu este situată în partea central – sudică a Munţilor Pădurea Craiului, în bazinul superior al Văii Roşia (bazinul Crişului Negru), pe teritoriul administrativ al Comunei Roşia (judeţul Bihor) fiind parte a sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului (ROSCI 0062). Dealul Fârcu are o altitudine de 375m şi este delimitat de Valea Steazelor la nord şi Valea Lazuri la sud. Dealul Fârcu este un platou carstic uşor ondulat cu numeroase doline de mari dimensiuni şi câmpuri de lapiezuri parţial acoperite de cuvertura de sol.

Peştera cu Cristale din Mina Fârcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Fârcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.

Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Fârcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria Comunei Roşia şi SC Ecopiro SRL au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.
Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.

Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul) . Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.

Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veti avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.

Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri de Fârcu şi „libelulele de cristal”.

În peşteră sunt amenajate două sectoare: turistic şi speoturistic. Pe lângă acestea există un sector care are statut de rezervaţie ştiiţifică şi care poate fi vizitat numai cu programare prealabilă. Mai multe detalii despre orar şi tarife de vizitare găsiţi pe panoul alăturat.
Programul de vizitare pentru sectorul turistic
Din octombrie până în martie între orele 10:00 şi 18:00
Din aprilie până în iunie între orele 10:00 şi 19:00
Din iulie până în septembrie între orele 10:00 şi 20:00
– Tura ghidată în peşteră durează aproximativ 20 minute;
– Temperatura în interiorul peşterii este de 9-12 0C;

Sursa: traveleurope.ro/ Stejarel Ionescu

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More