Take a fresh look at your lifestyle.

REPORTAJ: SPA-URILE NATURALE ALE ROMÂNIEI

Aşa cum şi proverbul o spune, “după muncă şi răsplată”, spa-urile au devenit atracţiile cheie la fiecare final de săptămâna când ne dorim relaxare şi răsfăţ. Acest trend pare a fi venit din occident şi frecventat de nouă generaţie, dar să fie oare aşa? Istoria şi tradiţiile româneşti ne spun cu totul altceva, celebrele băi termale la care ne amintim că mergeau bunicii noştri, nu sunt nimic altceva decât ceea ce noi numim azi, “Spa”, doar că acestea sunt naturale şi vin cu o puternică latură curativă. Şi pentru că artificialul caută doar să recreeze naturalul, ne-am hotărât să vă prezentăm spa-urile naturale unice, pe care le putem găsi doar în România.

Băile Herculane

Puţină lume ştie că Băile Herculane este cea mai veche staţiune balneară din lume, datând din anul 153 e.n., fiind situată în Judeţul Caraş Severin, pe Valea Cernei. Dovezile arheologice ne arată că staţiunea exista şi în perioada Paleoliticului, iar legenda ne povesteşte că însuşi Hercule, poposea pe acest meleag pentru îmbăiere şi recuperarea forţelor, de aici provine şi denumirea de Băile Herculane.

De-a lungul timpului au fost descoperite aici 6 statui care îl reprezentau pe Eroul Antic Hercule, una reuşind a fi recondiţionată şi datează din 1874.

Staţiunea face parte din parcul natural Valea Cernei-Domogled, iar principalul factor terapeutic al staţiunii este reprezentat de izvoarele sulfuroase, iodate, bromurate sau bicarbonatate, indicate atât pentru tratamentele de cură externă, cât şi pentru cele de cură internă. Izvoarele termale au temperaturi cuprinse între 38 – 53 de Grade Celsius.

Aceste băi au efecte miraculoase asupra bolilor de piele, cele ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului respirator, afecţiuni ginecologice sau boli metabolice. Cu alte cuvinte, aceste ape mineralizate sunt bune pentru toate tipologiile de persoane, de la cele care urmăresc tratamentele de înfrumuseţare, până la cele care urmăresc recuperarea medicală.

Odată ajunşi aici puteţi opta pentru diferite tratamente care implică: hidroterapie, electroterapie, masaj, recuperare funcţională, cultură fizică medicală, acupunctură, tratamente geriatrice, cosmetică geriatrică sau medicină tradiţională chine.

Băile Călimăneşti Căciulata

Această staţiune este situată pe Valea Oltului şi este renumită pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul său şi pentru multitudinea punctelor de interes turistic din zonă.

Apele minerale de la Călimănești au fost descoperite şi folosite pentru tratament de însuşi împăratul Franţei, Napoleon al – III lea, despre care se spunea că vizita foarte des această zonă.

Băile Călimăneşti-Căciulata se găsesc în judeţul Vâlcea, la 18 km de oraşul Râmnicu Vâlcea.

Factorii de cură naturală sunt reprezentaţi de clima protectoare şi de izvoarele descoperite în 1827 cu ape minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice şi magneziene. Din punct de vederea al aerului, zonele împădurite dispersează curenţii de aer, filtrează aerul şi îl purifică, mărindu-i conţinutul în oxigen şi aeroioni negativi.

Pe lângă piscinele hotelurilor, cele două baze de tratament din Complexul Balnear Cozia, găsim în staţiune şi aqua park-uri cu zone de joacă pentru copii. Iar iubitorilor de plimbări în natură, le recomandăm şi o plimbare cu vaporaşul pe Olt.

Îmbarcarea se face de pe faleza din Căciulata, în apropierea Izvorului 1. Plimbarea durează aproximativ 50 de minute şi parcurge traseul: Izvorul 1 din Căciulata – Călimăneşti – întoarcere în amonte către Hidrocentrala Turnu – Mănăstirea Cozia – revenire la punctul de plecare.

BăileFelix

Staţiunea Băile Felix este cea mai mare staţiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Marii Negre, în privinţa numărului locurilor de cazare din ţara noastră. Situată în judeţul Bihor, la 9 km de Oradea, are că principal punct de atracţie apele termale care ating temperaturi ridicate, ceea ce permite chiar şi efectuarea unor băi în aer liber în timpul iernii.

Prin reţeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum şi bazine de înot, ştranduri în aer liber, aqua park-uri şi baze de tratament.

Izvoarele termale au fost descoperite în jurul anului 1000 şi au o temperatura cuprinsă între 41- 49 de Grade Celsius. Din punct de vedere al compoziţiei chimice, ele sunt bicarbonate, sulfarate, calcice, sodice, silicoase, oligominerale, iar nămolul terapeutic este folosit sub formă de împachetări sau băi. Facilităţile existente în această staţiune permit tratarea cu succes a reumatismului, afecţiunilor neurologice şi ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalaţii moderne pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaj, împachetări cuparafină şi alte operaţiuni specifice tratamentelor balneare.

Lacurile Sovata

Staţiunea Sovata de la Covasna, este recunoscută la nivel European încă din anul 1850, situată la 31 de km de Sfântu Gheorghe şi 60 de km de Braşov, este numită şi staţiunea celor 1000 de izvoare minerale sau staţiunea inimii.

Staţiunea Sovata este cunoscută pentru apele minerale şi aerul care ajută la tratarea afecţiunilor cardiovasculare, boli hepato-biliare şi boli digestive. Spitalul de recuperare a bolilor cardiovasculare din Covasna este considerat atât în ţară cât şi în străinătate, unul dintre cele mai renumite spitale de acest gen.

Aici se găsesc izvoare minerale carbogazoase, nămol mineral şi mofete, ca urmare a mineralizărilor din perioada post-vulcanică. Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, brazi şi Muntele de Sare, staţiunea oferă un mediu propice pentru odihnă şi relaxare.

Băile 1 Mai

Staţiunea de la Băile 1 Mai este situată în judeţul Bihor, la 2 km de Băile Felix şi 7 km de Oradea, la poalele Dealurilor Pădurii Craiului. Staţiunea s-a făcut remarcată în special datorită apelor minerale şi a nămolului sapropelic extras din lacul aflat în localitate, utilizate în tratarea unor afecţiuni reumatice, afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic şi afecţiuni ginecologice.

Un obiectiv turistic unic în România şi chiar în Europa, considerat rezervaţie naturală este “Lacul cu nuferi” unde creşte din terţiar până în zilele noastre, nufărul tropical protejat prin lege, “Nymphea Lotus”, care provine din apele Nilului.

Observăm că România ne oferă o diversitate de spa-uri naturale cu ape minerale şi termale unice şi extrem de benefice pentru sănătate. Asadar, îţi propunem să le încerci şi tu dacă nu ai făcut-o până acum şi să te bucuri de o piele mai frumoasă, o stare de bine şi de o oază de linişte şi relaxare in mijlocul naturii!

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More