Satul românesc, prin ochii lui Alex Robciuc
Fotograful care a dus România peste hotare!
În cadrele surprinse de obiectivul lui Alex Robciuc, natura are viață, simți magia locului, iar emoțiile și trăirile personajelor pe care le-a surprins în portrete sunt atât de evidente și de clare! Nu e de mirare că fotografiile sale au depășit granițele României și ne-au făcut cunoscută țara – așa cum este ea, cu un Maramureș mirific și o Transilvanie ce păstrează urmele istoriei, cu tradiții și oameni simpli – peste tot în lume.
Dolce Vita: Ai surprins România în cele mai frumoase cadre, motiv pentru care, fotografiile tale au fost preluate de publicații internaționale celebre. Cine sunt cei cu care ai colaborat din afară și care au fost fotografiile pe care le-ai publicat prin intermediul lor?
Alex Robciuc: Unul din motivele pentru care mi-am propus să promovez România prin fotografiile mele a fost faptul că am realizat că în presa din străinătate, anumite tipuri de turism, cum ar fi cel cultural și cel rural, nu sunt foarte bine punctate. Acest lucru a atras atenția editorilor de la marile publicații. Lucrările mele au apărut în diferite reviste, editoriale, site-uri sau emisiuni TV în peste 60 de țări, fotografiile mele fiind văzute de milioane de oameni. Din presa internațională aș putea numi publicații precum: Daily Mail, National Geographic, Vogue, The Telegraph, The Guardian, Der Spiegel, Lonely Planet, La Repubblica, Corriere Della Sera…etc. De asemenea, o selecție din lucrările mele se află în baza de date a Getty Image.
Cum îți alegi cadrele? Îți setezi în minte, dinainte, o anumită direcție sau, pur și simplu, descoperi pe măsură ce vezi?
În ceea ce mă privește, fiind pasionat de fotografia de peisaj, îmi place să aleg, pentru fotografiile mele, cadre inedite, din locuri spectaculoase și frumoase ale României sau locuri ce îți spun povestea atunci când le privești. În fotografia de peisaj e nevoie să cunoști câteva noțiuni de
bază atunci când alegi un cadru. Se ține cont de subiectul fotografiei, adică punctul de interes, de elementele din jur, care pot construi perspectiva, lumina, de asemenea, e foarte importantă, în general se caută cât mai mulți factori favorabili unui cadru bun. În măsura în care caut toate aceste elemente, se întâmplă deseori să observ și alte cadre pe lângă cele pe care le aveam în minte inițial.
Care este zona ta preferată pentru fotografii? Unde ți-a plăcut cel mai mult, până acum?
Maramureșul, care este și locul meu natal, este zona care m-a inspirat să aleg acest drum. Această parte a României este special deoarece posedă peisaje și locuri absolut superbe, păstrează anumite elemente tradiționale la rang de cinste și are un mod inedit de conservare a trecutului, în deplină concordanță cu prezentul actual.
De ce depinde un cadru perfect?
Cadrul perfect depinde de mulți factori externi, precum cei enumerați mai devreme, dar într-o bună măsură ține și de ochiul fotografului.
Cel care urmează să declanșeze aparatul trebuie să aibă talent, inspirație și, aș spune, puțin noroc. În fotografia de peisaj, talentul te ajută să știi cum să pui în valoare cadrul respectiv, inspirația te ajută să găsești subiectul potrivit iar norocul intervine atunci când vorbim de un element surpriză, care nu a fost anticipat, dar cu ajutorul căruia cadrul bun se transformă în cadrul perfect.
Fotografiile tale au viață, te transpun în locul respectiv. Cum reușești să obții acest efect?
Îmi place ca atunci când fac fotografie de peisaj să încerc să transmit, prin intermediul fotografiei, starea pe care o aveam eu în momentul când eram cu aparatul în mână.
România are ceva magic. Multe locuri de aici, în special Maramureșul, sunt o moștenire aproape intactă și brută, cu un puternic caracter ancestral.
Dacă faci o plimbare mai lungă e posibil să ai senzația că nu mai ești sigur în ce timp te afli. Cum de e posibil ca unele lucruri să stea pe loc în timp ce altele evoluează? Și cel mai important, acest sentiment ciudat, dar plăcut, îți poate arăta cât e de minunată e viața atunci când o descoperi cu adevărat. Toate aceste lucruri îmi dau o stare pozitivă care mă ajută să privesc cu alți ochi peisajul pe care urmează să îl fotografiez.
Există fotografi și există artiști fotografi. Personal, consider că ceea ce faci tu este artă. Cât la sută e studiu și cât la sută e talent?
Îmi este destul de greu să dau un procentaj. În artă e nevoie de studiu, pentru că altfel nu poți recunoaște arta și mai apoi nu o poți crea la rândul tău. De asemenea, e nevoie de perseverență și exercițiu pentru că aceste atribute șlefuiesc talentul. Talent cu siguranță avem fiecare, dar măsura talentului propriu face ca perioada de tranziție de la fotograf la artist fotograf să fie mai scurtă sau mai lungă.
Ce cursuri ai aprofundat pentru a atinge această performanță?
Eu am descoperit fotografia la o vârstă fragedă, pe vremea când nu erau camere de fotografiat la telefon, și tot atunci au început să apară primele modele de aparate foto digitale, deci am descoperit tainele acestei pasiuni mai mult pe cont propriu. Mai apoi m-am documentat tot într-o formă auto-didactică deoarece provin dintr-un oraș mai mic, unde nu se țineau cursuri de specialitate sau îndrumare cu privire la fotografie.
Am căutat, bineînțeles, persoane care aveau aceeași pasiune, am făcut schimb de informații, am exersat ori de câte ori am avut ocazia, am citit cărți și reviste de specialitate iar mai apoi, când am început să am și resurse financiare proprii, am început să cumpăr și să testez echipament foto, să cumpăr informație de calitate, deci să mă perfecționez și să îmi dezvolt talentul.
Care sunt regulile de aur în fotografie?
As menționa răbdarea ca o regulă de bază și, totodată, ca in sfat pentru cei care doresc să se apropie de fotografia profesionistă. Este deosebit de important pentru un fotograf să aibă răbdare, să înțeleagă principiile de bază ale fotografiei și ale aparatului foto, să înțeleagă natura, lumina și culorile. E nevoie de timp, cel puțin în fotografia de peisaj, unde lumina perfectă ține cam 30 minute pe zi, deci dacă azi nu ți-a ieșit ceea ce ți-ai propus, trebuie să te pregătești să revii.
Există, bineînțeles, reguli de aur în fotografie, cu precădere în compoziție. Regula treimii de exemplu, dar cei interesați pot găsi aceste informații în literatura de specialitate.
Ce înseamnă pentru tine arta fotografică?
Cu siguranță ați auzit de sintagma “o fotografie face cât o mie de cuvinte”. Nu întâmplător există această frază. Denumirea de fotografie provine din limba greacă, din cuvintele lumină și grafie sau scriere. Deci, oarecum, fotografia ar însemna scrierea cu lumina.
Pot spune că, pentru mine, fotografia ca artă reprezintă același lucru, e o formă frumoasă de a transpune ceea ce nu poate fi redat în cuvinte, e o formă deosebită de a încununa un instantaneu, e o formă de artă grafică realizată cu mijloace și unelte moderne.
Ce alt loc din lume ți-ar plăcea să fotografiezi?
Mi-ar plăcea sa fotografiez cât mai mult din România, să surprind cu aparatul foto și alte zone frumoase. De pe mapamond aș căuta, de asemenea, locuri cu semnificații aparte, încărcate de culoare și poveste.
Care sunt proiectele care te-au făcut cunoscut peste hotare?
Primul proiect cu care am devenit cunoscut a fost povestea mea ca fotograf de peisaje, se numea “Mă trezesc la 5 dimineața pentru a avea cea mai bună lumină”, iar acest proiect cuprindea câteva fotografii realizate în satele și pe văile din Maramureș.
A urmat un proiect ce cuprindea o serie de portrete ale sătenilor din Maramureș, surprinși în activitățile lor cotidiene. Acest proiect a devenit viral după ce a fost publicat de cotidianul Daily Mail.
Periodic am lansat câte o serie de fotografii, având o anumită temă, iar fiecare dintre acestea s-a bucurat de succes în presa
națională și internațională.
Invit iubitorii de peisaje, de frumos și de fotografie să viziteze pagina mea de Facebook – www.facebook.com/robciuc.alex, acolo unde vor găsi toate proiectele mele.
Fotos: Copyright Alex Robciuc
Cmentariile sunt închise