Take a fresh look at your lifestyle.

Schimbări pe litoral: Poliția plajelor și adio, șezlonguri

Se pregătesc reguli noi pentru viitorul sezon estival pe litoral.

Bătaia de cap legată de inchirerea şezlongurilor ar putea dispărea, după ce hotelierii şi-au pus în gând să le ofere oaspeţilor pachete complete.

Dacă proiectul va fi pus în practică, preţul unui şezlong va fi inclus în cel de cazare. O altă veste este legată de siguranţa în apă – ar putea apărea Poliţia plajelor, care i-ar amenda pe cei care nu respectă indicaţiile salvamarilor.

la rând, turiştii s-au plâns că trebuie să bage adânc mâna în buzunar pentru accesorii de plajă. În plin sezon, un şezlong costă şi 30 de lei, iar un pat între 60 şi 80 de lei.

Acum, patronatele din domeniu intenţionează să includă aceste costuri în tariful pachetului de sericii. Aşa că au făcut demersuri la Ministerul Turismului şi au cerut găsirea unor soluţii pentru împărţirea sectoarelor de plajă în mod echitabil.

Nicolae Bucovală- proprietar hotel: Turiştii îşi doresc că atunci când vin la mare să îşi aibă şezlongul pe plajă să nu mai plătească, să fie incluse toate în pachetul turistic.”

Întâietate la inchirerea sectoarelor vor avea hotelurile cu ieşire directă la plajă, dar nu vor fi lăsate deoparte nici cele aflate mai departe de mare.

Suprafaţa de plajă aferentă fiecărui hotel va fi stabilită de gradul de confort al unităţii de cazare adică de numărul de stele şi de numărul de paturi. în prezent, doar 15% din unităţile de cazare de pe litoral au plajă proprie cu şezlonguri şi accesorii gratuite pentru turişti.

Mircea Titus Dobre- ministrul Turismului: “Eu cred că este dreptul hotelierilor pentru a avea serivicii complete să se introducă această noţiune astfel încât dacă doresc, bineînțels, aici trebuie văzut şi cum se împart sectoarele.”

Patronatele din turism susţin că plajă ajunge pentru toată lumea.

Dragoş Răducanu- președintele Federației Patronatelor din Turism: “Fiecare hotel va primi între 200 şi 400, 500 de metri pătraţi de plajă. Dacă facem o socoteală cu suprafaţă plajei de pe litoral vine undeva în jur de 20% deci noi solicităm că 20-25% din plajele de pe ltoral să fie alocate în mod direct către hotelieri şi bineînţeles nu fără plata.”

Plajele de pe litoralul românesc aparţin Minsterului Apelor şi Pădurilor, iar multe porţiuni sunt deja închiriate pe 5 sau 10 ani.

Hristu Uzun, director ABADL: ”În funcţie de contractele care se vor încheia şi avem spaţii disponibile prioritate vor avea hotelurile. încercăm că în zonele cu dezvoltare turistică să dăm plajele hotelierilor.”

Preţul de pornire pentru închirierea unui metru pătrat de plajă variază între 1 leu şi 12 lei.

Sezonul estival viitor ar putea aduce şi o altă noutate: Poliţia plajelor, care i-ar putea amenda pe cei care nu respectă indicaţiile salvamarilor. Proiectul este discutat la nivelul Ministerului de Interne după ce, în această vara, au murit înecaţi peste 20 de turişti.

Sursa: stirileprotv.ro

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More