Take a fresh look at your lifestyle.

Secretele Vienei

Nu e deloc ușor să fii călător la Viena în 2018. Orașul e încântător oriunde întorci capul, muzeele se întrec să te atragă cu expozițiile lor din ce în ce mai interesante, imperiul își face simțită încă atmosfera și grandoarea pe străzi și bulevarde, modernismul finalului de secol e sărbătorit și prețuit, mâncarea e bună, cafenelele sunt o adevărată instituție, oamenii se mișcă parcă pe nemuritoare valsuri, mijloacele de transport vin la fix, pistele de bicicletă te duc oriunde, pajiștile și parcurile verzi te îmbie să te relaxezi la soare, cu un pahar de vin vienez în mână, iar în jumătate de oră poți ajunge de oriunde ai fi în oraș la o podgorie, la marginea pădurii sau pe malul Dunării, pentru o zi sau câteva ore de mișcare în natură. Și atunci de ce e greu, te-ai putea întreba. Este, pentru că oricâte zile ai avea de petrecut în Viena, tot vei intra puțin în panică, neștiind ce să alegi și la ce să renunți, cărei tentații să-i cedezi mai întâi. M-am gândit că aș putea să-ți fac viața și mai complicată, așa că nu-ți voi povesti despre Hofburg, Albertina, Pasajul Fernstel, Klimt sau Hundertwasser. Îți voi dezvălui secretele mele, poate nu complet nemaiauzite pentru tine, dar cu siguranță locuri sau trasee mai puțin bătute. Plimbare frumoasă!

Pe urmele filmului „Al treilea om” © Österreich Werbung / Roxana Farka

Un tur prin canalele Vienei, pe urmele filmului „Al treilea om”

Să începem de jos și să ne amintim că prin Viena nu trece doar Dunărea, ci și Wien, un râu uneori liniștit, alteori năvalnic, așa cum trebuie să fie orice apă izvorâtă din munte. Din motive de igienă sau siguranță, Wien a fost îndiguit și în mare parte acoperit. În zilele noastre împarte spațiul subteran cu metroul, curge chiar pe sub îmbelșugata piață Naschmarkt, poate fi văzut din Stadtpark și se varsă în canalul Dunării lângă Urania. Iar dacă ești curios să vezi dedesubturile unui oraș atât de curat precum Viena, dacă vrei să afli cum e viața celor care lucrează nevăzuți, prin canale, sau dacă ți-a plăcut filmul „Al treilea om” (1949), poți să participi la un tur ghidat care pleacă din Karlsplatz-Girardipark. Ghizii sunt simpatici, punerea în scenă amuzantă și informativă, iar mirosul suportabil, apa limpede de munte folosită în Viena își spune și aici cuvântul. La final vei putea afirma că știi toate secretele intime ale Vienei, nu e așa?
Organizatorii au și un mic muzeu dedicat filmului. Pentru turul subteran recomand o rezervare prealabilă, nu se merge în grupuri mari. Costă 10 EUR, 8 EUR cu Vienna City Card sau pentru studenți, 5 EUR pentru elevi între 12 și 18 ani.

Campus al Universităţii de Studii Economice © Österreich Werbung / Roxana Farca

Campusul universitar sau creativitate până la cer

După ce te-am dus prin canale, te ridic în sferele înalte ale educației și creativității. Poate că nu te-ai gândit la asta, dar o plimbare prin noul campus al Universităţii de Studii Economice poate fi o experiență specială.

Aici e Viena modernă, Viena viitorului. Arhitectura avangardistă îți ia ochii, iar clădirea bibliotecii, proiectată de Zaha Hadid, nu poate trece neobservată. Dacă ai depășit vârsta cursurilor și emoțiilor la examene, te previn că vei fi cucerit de atmosferă și vei visa să o iei de la capăt, aici. Așa cum îți vei dori să fii din nou elev, atunci când vei observa grupurile de copii însoțite de profesori, petrecându-și ore întregi în muzeele orașului.

Ca să ajungi în campus trebuie să mergi spre Prater sau să cobori la staţia de metrou U2 Messe-Prater (ieşirea dinspre Messe).

Dunărea veche (Alte Donau) © Österreich Werbung / Roxana Farca

Bălăceală și plimbare cu barca pe Alte Donau

Capitala Austriei știe să valorifice toate resursele naturale pe care le are: ape, păduri și vii. Chiar dacă nu este o prezență în mijlocul Vienei, așa cum se poate întâmpla în alte orașe prin care trece, Dunărea a devenit un centru de agrement foarte bine pus la punct, ideal pentru sport, plimbări pe jos, cu bicicleta, pe apă sau pur și simplu pentru relaxare la soare, studiat la umbră, ascultat muzică, mâncat și, de ce nu, practicat nudismul, în zone delimitate și semnalizate.
Știi cu siguranță, deja, de Donauinsel. Chiar dacă insula e foarte lungă (21 de km într-un singur sens), până și acolo se poate aglomera în zilele fierbinți. Îți mai dau o alternativă, Dunărea veche, Alte Donau. Aici poți să stai la plajă sau să faci baie, să te răcorești la o terasă pe mal și să privești amatorii de sporturi acvatice sau să intri chiar tu în acțiune închiriind un caiac sau o barcă, ai de ales între foarte multe variante. O bere rece pică bine la Das Boothaus, iar carnivorii pot savura cele mai bune coaste de porc din Viena, la Strandcafé.
În funcție de ambarcațiunea pe care o alegi, prețul de închiriere poate varia între 14 și 18 Euro pe oră. Copiii vor adora să petreacă măcar o după-amiază în preajma Dunării.

Vila Klimt în Hietzing © Österreich Werbung / Roxana Farca

La pas prin Hietzing, visul bine plătit al arhitecţilor moderniști

Aflat într-o poziție selectă, în proximitatea palatului Schönbrunn, cartierul rezidențial Hietzing ascunde câteva secrete care nu se lasă dezvăluite oricărui călător. Cu o singură excepție, casele sunt proprietate privată și nu pot fi vizitate la interior, dar vilele au povestea lor, nume celebre în spate și, mai mult ca sigur, proprietari suficient de bogați cât să fi permis realizarea oricărui vis de arhitect. Poți să începi de la Stadtbahn Hofpavilion, stația de metrou creată de Otto Wagner pentru folosul curții imperiale, după care te pierzi pe străzi liniștite și descoperi Schokoladehaus, „casa de ciocolată” semnată de Ernst Lichtblau, unul dintre elevii lui Otto Wagner. Villa Skywa-Primaversi îți va lua și ea ochii, autorul ei fiind Josef Hoffmann. Iar dacă vrei să-l înțelegi mai bine pe Adolf Loos, pionierul arhitecturii moderne și cel care a luptat împotriva oricăror ornamente, ai ocazia să vezi două exemple interesante: casa în trepte, Scheu House, construită în perioada în care acoperișul sub formă de terasă era de neconceput, sau casa Steiner House, cu mansarda adăpostită sub un acoperiș rotund. La polul opus, te vor impresiona decorațiunile de pe Langer House, opera lui Jože Plečnik. În același cartier se află și Klimt Villa, locul în care pictorul și-a trăit ultimii ani. Cel mai frumos e să faci plimbarea asta pe jos, începând de la stația de metrou U4 Hietzing. Dacă vrei să ajungi direct la Klimt Villa, cobori la U4 Unter-St.-Veit.

Vila Hermes © Österreich Werbung / Roxana Farca

Vila Hermes și Lainzer Tiergarten, un palat în mijlocul sălbăticiei

„Prefer să te știu fericită departe de mine decât nefericită lângă mine”, i-ar fi spus Franz Josef soției lui, Elisabeta, mai cunoscută ca Sissi. Pentru a o elibera din atmosfera rigidă a Hofburgului, acesta i-a dăruit o vilă în mijlocul unui parc natural, o casă în care ea să se simtă bine și să rămână mai mult în preajma Vienei. „Mon Repos” a denumit împărăteasa vila ce aduce mai degrabă cu un palat decât cu o casă rurală, așa cum a fost considerată în 1884. Chiar dacă nici acest cămin nu a oprit-o pe Sissi din a călători la fel de mult, merită să ajungi acolo pentru a vizita camerele în care și-au adus contribuția Gustav Klimt și Franz Matsch, dar și pentru agreabila plimbare pe jos, prin rezervația naturală și prin pădure, în acompaniamentul unic al păsărilor și vântului care foșnește prin iarbă și crengi. Dacă ai noroc s-ar putea să întâlnești chiar și cerbi sau căprioare. Inițial parcul a fost îngrădit pentru a fi transformat într-un teren de vânătoare regal, după primul război mondial a fost deschis publicului, iar acum fauna și natura sunt protejate și conservate. Pentru vizitarea vilei plătești 7 EUR, 5 EUR cu Vienna City Card, elevi, studenți până în 27 de ani, bătrâni sau persoane cu dizabilități. Accesul este gratuit până în 19 ani, la fel și plimbarea prin parc, pentru toată lumea.

Cel mai ușor e să intri pe la Lainzer Tor, poarta principală a rezervației. Poți ajunge cu mașina sau cu autobuzul 55A, cel care face legătura dintre poartă și tramvaiele 60 și 62 (acesta poate fi luat chiar de la Operă, spre Hermesstrasse). Până la vilă sunt doar 2.2 km de mers.

Prin Spittelberg © Österreich Werbung / Roxana Farca

La masă sau la shopping prin Spittelberg

Spittelberg înseamnă câteva străzi mici pietonale, pline de romantism, arome și idei bune, foarte aproape de centru, o zonă care pe vremuri se afla în afara zidurilor cetății și… a bunelor moravuri. În prezent poți face liniștit o plimbare printre case din secolul 18 și 19, cu grădini intime, restaurante pline de veselie la tot pasul sau târguri de weekend și sărbători. Ateliere și magazine ingenioase se întind dincolo de Spittelberg și te atrag mai departe spre Districtul 7, considerat un cartier foarte creativ. Pe bună dreptate, nu trebuie decât să lași puțin cumpărăturile de pe Mariahilfer Strasse și să alegi ceva creat în fața ta. Îndreaptă-te către Neubaugasse, Westbahnstrasse sau Burggasse și poți descoperi ateliere în care se crează manual mobilă, râșnițe de condimente, haine și obiecte din sticlă. Vezi artizanii lucrând și apreciezi mai mult un suvenir care știi de cine și cum a fost făcut, chiar dacă prețul reflectă munca și talentul persoanei.

Uhrenmuseum, Muzeul Ceasurilor © Österreich Werbung / Roxana Farca

O oprire în timp, la Muzeul Ceasurilor

Din momentul în care s-au transformat din clopote care anunțau ora, în turnul orașului, în obiecte ce înfrumusețau încăperile locuințelor, buzunarul sau mâna purtătorilor, ceasurile au devenit bijuterii, podoabe ce pot demonstra bunul gust sau o anumită poziție socială. Uhrenmuseum, Muzeul Ceasurilor aflat chiar în centrul istoric al Vienei, este o bijuterie ascunsă și puțin frecventată. Aici afli multe detalii despre evoluția orologiilor, admiri fel de fel de invenții și utilizări, în funcție de timpul lor, de la miniaturi care intră într-un degetar până la ceasuri integrate în tablouri. Cele peste șapte sute de exponate te fac să sari de la o epocă la alta, odată cu evoluția științifică și tehnologică, dar și să oprești puțin timpul din scurgerea lui grăbită.

Prețul de vizitare este de 7 EUR sau 5 EUR cu Vienna City Card. Vizitatorii până în 19 ani intră gratuit, iar în prima duminică din fiecare lună accesul este liber pentru toată lumea.

Heuriger © Österreich Werbung / Roxana Far

Un pahar cu vin și cel puțin o seară la Heuriger

După ce te-ai plimbat atât, meriți un pahar cu vin din strugurii culeși chiar din via alăturată. Un vin bun vienez poți degusta aproape oriunde în Viena, singura capitală din lume care produce, în perimetrul orașului, cantități semnificative de vin. Viticultorii Vienei, peste 600 la număr, vând peste 2,4 milioane de litri de vin pe an. Nu te îndemn să bei atât dar, când ești în Viena, alege vin local și nu vei fi dezamăgit. Gemischter Satz este o varietate unică, creată din mai multe soiuri de struguri ce se plantează și se prelucrează împreună. Pe timpul verii vei vedea vienezii cu un pahar de Uhudler în mână, un roze amuzant cu o culoare intensă și parfum de căpșunică provenind din Burgenland, băut simplu sau cu apă minerală. O seară plăcută o poți petrece la un Heuriger, locul în care poți gusta din producția proprie a unui viticultor, alături de mâncarea casei și o ambianță unică, în cartierele sau fostele sate de la marginea Vienei. Grinzing e deja un magnet pentru turiști, dar dacă vrei să încerci căile mai puțin bătute, Heilligenstadt, Nussdorf, Sievering și Neustift am Walde (toate parte din Döbling, districtul 19) au șansa să ofere o experiență autentică. Iar dacă ajungi în Nussdorf, nu rata și o plimbare până pe Kahlenberg, dealul de pe care se vede foarte frumos toată Viena.

Sursa: Oficiul Național de Turism al Austriei

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More