Take a fresh look at your lifestyle.

Singapore – orasul unde este interzisa guma de mestecat

SINGAPORE – CEL MAI SCUMP ORAS DIN LUME

Singapore chiar m-a surprins. Aveam ceva rezerve atunci cand am plecat de acasa si ma gandeam ce pot sa vad atatea zile intr-un oras. Chiar nu mi-am dat seama ca aveam sa cunosc adevarata civilizatie. Singapore este cosmopolit, cool, curat, plin de oaze de verdeata – e orasul-gradina sau metropola-stat construita pentru oameni, pentru confort. Peisajul este dominat de zgarie-nori, blocuri de locuinte inalte, dar si case vechi cu un aer britanic, bine conservate. Poti spune despre Singapore doar la superlativ: cel mai… cel mai scump, cel mai curat, cel mai bogat!

CEI MAI MULTI MILIONARI DIN LUME

Aici, sunt cei mai mulţi milionari pe cap de locuitor din lume, cam 580.000 de milionari la 5 milioane de locuitori. Si se simte chiar si pe strazi: la semafor sa vezi masini luxoase una langa alta e un lucru obisnuit. Costul intretinerii unui astfel de bolid este enorm, taxele si impozitele sunt de ordinul zecilor de mii de dolari pe an.

CEL MAI CIVILIZAT ORAS. NU ESTI CIVILIZAT, IEI AMENDA!

In Singapore, infrastructura este bine pusa la punct – trenurile, autobuzele, metroul functioneaza la secunda. Blocurile muncitoresti au fiecare piscina, parcare, parc pentru copii, iar pe strazi nu este fir de praf. Nu am reusit sa-mi murdaresc deloc baschetii, pentru ca trotuarele sunt spalate cu sampon.

Primesti chitanta chiar si pentru o punga de mentosane, caci, guma de mestecat este interzisa, iar amenda ustura rau la buzunar: 1000 de dolari. Guvernul din Singapore a luat aceasta decizie, pentru ca orasul sa fie curat, sa nu aiba “un puzzle alb” pe jos. Guma de mestecat se cumpara din farmacii doar cu reteta medicala. Amenda este la fel de mare daca fumezi in locuri publice, daca hranesti porumbeii, daca pescuiesti, daca scuipi pe strada sau daca ai la tine mirositorul fruct durian. Si daca iti aduci cainele la metrou, e tot fapta de pedepsit. Cam 500 de dolari pentru fiecare “infractiune”. Civilizat, nu?

IN TOPUL CELOR MAI BOGATE TARI DIN LUME

Aici, locuiesc un mix de indieni, chinezi, europeni. Multi expati lucreaza in companii multinationale. Si cum sa nu muncesti, aici, cand Singapore are niste recorduri greu de egalat chiar si de cele mai puternice economii ale mapamondului: este cel mai mic si mai dezvoltat stat din Asia, important centru financiar, bancar si comercial.

Are un PIB de 52.800 de dolari pe cap de locuitor. Este pe locul 7 in lume. Prin 2010, guvernul singaporez s-a gandit sa sarbatoreasca cresterea economica de vreo 14 la suta, nu cu vreun chef exclusivist, asa cum ar fi fost, pe la noi, ci a acordat fiecarui cetatean 700 de euro, drept rasplata.

CUM AJUNGI SI CAT COSTA?

Zbor Qatar Airways: 5 ore pana in Qatar si 8-9 pana in Singapore. Biletul de avion costa in jur de 800 de euro.

De la aeroport am luat trenul MRT, un fel de metrou si de suprafata si subteran care te duce de la aeroport in mai putin de 20 de minute in orice parte a orasului doresti. Iti cumperi un card de turist pe care tot pui bani pentru calatoriile cu transportul public. La plecare, iti recuperezi banii necheltuiti.

AEROPORTUL CHANGI

Este cotat drept cel mai bun din lume. Aeroportul este ca un parc de distractii, cu gradini cu palmieri, flori, fantani arteziene. Este atat de curat incat nu ti-ai murdari nici sosetele albe. Ai internet wireless peste tot, cabine de dus, incaperi de rugaciune si… tot aici este cea mai mare cascada interioara, dar si o gradina de fluturi in Terminalul 3. Totul este foarte bine semnalizat. Nu ai cum sa te ratacesti sau sa-ti ratezi poarta de imbarcare.

Sursa: https://calatorinbascheti.ro

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More