Take a fresh look at your lifestyle.

Parchetul ca operă de artă

Lemnul este unul dintre elementele naturii caracterizat prin forţă şi flexibilitate. Într-un sens simbolic, el este caracterizat de generozitate şi idealism pentru că lemnul este cel care încearcă mereu să crească şi să se extindă. Acesta anunţă începutul vieții, primăvara, mugurii, senzualitatea și fertilitatea. Poate tocmai din acest motiv, în casa în care ne întemeiem o familie alegem parchetul din lemn.

Parchetul ca operă de artă 1

 

De cele mai multe ori pentru a lua o decizie, căutăm pe internet, ne consultăm cu familia, cu diverşi specialişti, mergem în magazine, comparăm nuanţe, texturi, căutând tipul de lemn care se potriveşte atât cu obiectele dintr-un anumit spaţiu, cât şi cu personalitatea noastră. Pentru că în esenţă, lemnul este un material “viu care trăieşte” în casă împreună cu noi, iar decizia nu este luată numai în baza unor raţiuni ştiinţifice, ci este strâns legată de stările emoţionale. Cu toate acestea, trebuie să fim atenţi la diferenţele dintre un material de calitate şi un material mai puţin calitativ. Asimilând un parchet de calitate cu un vin, putem afirma că odată cu trecerea timpului, aspectul lui devine mai frumos. Diferenţele dintre un pavement de lemn de bună calitate şi unul slab calitativ pornesc, în primul rând, de la originea lemnului nobil: stejar, fag, frasin, ş.a., origine care influenţează calitatea acestuia prin caracteristici date de condiţiile climaterice din zona de provenienţă. Diferenţele de temperatură dintre anotimpuri fac ca lemnul care se dezvoltă în sezoane diferite să aibă parametri diferiţi (în principal densitate), aspect care influenţează decisiv stabilitatea lui atunci când este pus în operă. ITLAS, una dintre companiile italiene de prelucrare a lemnului, foloseşte, spre exemplu, lemnul nobil de origine controlată, pe care îl procură din ţările cu o climă optimă, în special din Franţa şi Muntenegru. O caracteristică tehnică a parchetului dublu şi triplu stratificat care contribuie decisiv la stabilitatea acestuia este stratul intermediar din mesteacăn alcătuit la rândul său din şapte straturi cu fibră încrucişată, tehnologie brevetată de asemenea de specialişti din cadrul Itlas. Nu în ultimul rând, compania recunoscută la nivel international pentru procedurile elaborate de prelucrare, unele preluate chiar de la marii designeri intalieni, se diferenţiează de alte companii de profil prin prelucrarea suprafeţei lemnului nobil, astfel încât aspectul estetic să satisfacă cele mai pretenţioase gusturi.

Parchetul ca operă de artă 2

 

 

Atunci când vorbim despre parchetul Itlas, remarcabil este seria Assi del Cansiglio, deoarece în fabricarea parchetului se foloseşte lemn din cea mai renumită pădure de fag din lume, aceea de la Cansiglio, situată la poalele Alpilor din nordul Italiei. Pe platoul de la Cansiglio, fagul crește la o altitudine de 1000 de metri, ceea ce este neobișnuit pentru acest conifer. Pentru a rezista la această înălțime, arborii au dezvoltat o structură și rezistență unică, ceea ce face ca lemnul lor să dobândească calități aparte. De altfel, lemnul de fag de la Cansiglio a fost exploatat încă din perioada Republicii Veneția, fiind folosit la construcția ramelor navelor de război ale flotei care a dominat mările pentru aproape un mileniu.

Parchetul ca operă de artă 3

 

Cu toţii ştim că istoria, forma, materia sunt elemente care dau unicitate unui material, fie că este lemn, metal, piatră. Tocmai din acest motiv atunci când încercăm să luăm cea mai bună decizie trebuie să mergem spre rădăcina, seva şi esenţa acestuia, pentru că parchetul nu este doar o simplă podea, ci el poate să fie un martor viu al întregii tale existenţe ce înrădăcinează amprente, amintiri, istorii. După cum frumos spune Patrizio Dei Tos, investitorul firmei Itlas, “un paviment din această colecţie, poate fi considerat o veritabilă operă de artă.” **** Astăzi, pădurea de la Cansiglio este strict gestionată, existând o evidență a fiecărui arbore.

Parchetul ca operă de artă 4

Astfel, se cunoaște vârsta și evoluția fiecărui fag. Tăierea și comercializarea lemnului de fag din Cansiglio se face doar cu aprobarea guvernului în cadrul unui program strict de reîmpădurire.

www.tempini-romania.ro

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More