Take a fresh look at your lifestyle.

Tradiții bizare de sărbători, în Europa

0

Sărbătorile de iarnă sunt cele mai așteptate în întreaga lume, iar tradiția bradului împodobit și a darurilor aduse de Moș Crăciun sunt prilej de bucurie pentru întreaga familie. Însă, în câteva țări din Europa, există și câteva obiceiuri mai…neobișnuite, care marchează această perioadă din an.

Monstrul Krampus în Austria și Cehia

O creatură bizară, cu coarne, care este considerată complicele lui Moș Nicolae, colindă străzile în căutarea copiilor obraznici. Practic, în luna decembrie te poți întâlni oricând, oriunde cu astfel de personaje cu masca cu Krampus, care sperie copii și adulți deopotrivă. Ba mai mult, în Viena și în orășelul ceh Kaplice, are loc în fiecare an Krampus Parade, un festival cu adevărat terifiant.

Brazi decorați cu pânză de păianjen în Ucraina

Cei cu arahnofobie nu ar trebui să petreacă Crăciunul în Ucraina. Aici, brazii sunt decorați cu pânză de păianjen, conform unei tradiții din popor. Legenda vorbește despre  văduvă care nu își permitea să cumpere decorațiuni pentru a împodobi bradul copiilor săi, iar păianjenilor din casă li s-a făcut milă și au țesut pânză în brad până în dimineața de Crăciun. Pânza de păianjen este și un element de noroc în cultura ucraineană.

Murături ascunse în brad în Germania

Să nu vă mire dacă în bradul de Crăciun din casele germanilor veți găsi o murătură ascunsă pe undeva printre celelalte podoabe. Tradiția lor este ca orice copil găsește murătura să primească un cadou.

Saună festivă în Finlanda

În Finlanda, multe case au și saună inclusă, iar de Crăciun, aceasta devine un loc sacru asociat cu strămoșii. Astfel, în Ajun, finlandezii se dezbracă și intră în saună pentru a fi mai aproape de rădăcini, apoi se îndreaptă către petrecerile pentru Crăciun.

Pantofii puși lângă foc de Moș Nicolae în Olanda

În această regiune, până pe 5 decembrie, copiii îți așează pantofii lângă sobă sau șemineu așteptând ca Sinterklaas, un fel de Moș Nicolae, le va umple cu daruri și dulciuri noaptea. Aceștia lasă și un morcov în pantofi, pentru Amerigo, calul alb al lui Sinterklaas. Copii care nu au fost cuminți primesc un cartof în loc de cadouri.

Vrăjitoarea Belfana în Italia

Dacă sunteți în Italia, nu Moș Crăciun vine pe 25 decembrie, ci vrăjitoarea Belfana, care va umple ciorăpeii copiilor cuminți cu bomboane și daruri. Aceasta intră pe horn, la fel ca Moș Crăciun, iar copiii îi lasă pe masă, cu o seară înainte, vin și delicatese tradiționale.

Mătura vrăjitoarei în Norvegia

În folclorul norvegian se spune că în Ajunul Crăciunului, cerul se umple de vrăjitoare rele care caută să facă necazuri. Și pentru că acestea călătoresc pe mătură, familiile ascund orice obiect de curățenie care are coadă pentru ca vrăjitoarele să nu le găsească și să nu poată zbura.

Buturuga Crăciunului în Spania

Tió de Nadal este buturuga Crăciunului, un personaj din lemn cu picioare din scobitori și pălărie roșie. În fiecare seară, între 8 decembrie și Ajunul Crăciunului, copiii hrănesc buturuga cu dulciuri și apă și îl învelesc cu o pătură ca să se încălzească. În seara de Ajun, copiii încep să bată buturuga cu bețe, în timp ce fredonează cântece tradiționale de Crăciun. Apoi, în mod magic, Tió de Nadal le aduce cadouri și dulciuri, apoi este aruncat în foc pentru a face căldură.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More