O experiență de 5 zile, 200 de participanți, 15 workshop-uri tradiționale, 600 km de călătorie. Transilvania Train lansează ediția 2018.
Pe 21 noiembrie, în Salonul Regal al Gării de Nord, locul în care călătoria cu trenul încă reprezintă începutul unei experiențe speciale, organizatorii proiectului Transilvania Train au anunțat lansarea celei de-a doua ediții a călătoriei ce va avea loc în perioada 22 – 26 august 2018.
Participanții ediției 2017, alături de partenerii și prietenii care au susținut Transilvania Train și-au reamintit povestea proiectului și au aflat de la echipa fondatoare mai multe despre provocările întâmpinate cu ocazia primei călătorii și mai ales despre pregătirile pentru ediția 2018.
”Ediția 2017 a fost un proiect pilot, prin care am testat relevanța unei astfel de inițiative pe piața din România. O idee nouă va avea întotdeauna un grad de risc, lucru pe care ni l-am asumat din dorința de a schimba percepția asupra turismului românesc, dar și din încercarea de a mobiliza publicul să se implice în promovarea valorilor, tradițiilor și culturii naționale. Proiectul s-a bucurat de un răspuns din piață peste așteptări. Am avut parte de susținere atât din partea colaboratorilor și partenerilor de comunicare, cât și din partea clienților care ne-au rămas aproape și după încheierea călătoriei.”, spune Cristi Pitulice, co-fondator Transilvania Train, managing partner Globe 365 Travel Boutique.
Transilvania Train 2017 a însemnat o experiență turistică nouă, într-un tren cu 3 vagoane de tip bistro, 4 zile cu activități turistice tradiționale și culturale, 100 de participanți, 6 orașe istorice, 10 workshop-uri inspirate de tradițiile săsești și o serie de evenimente muzicale exclusiviste.
„Despre prima ediție Transilvania Train aș putea povesti o zi întreagă. Să călătorești la Apoș sau să primești onorul Gărzii Regale a Cetății Alba Carolina cu salve de tun este ceva ce, sunt sigur, nu ați făcut încă. Să gătești mâncăruri tradiționale alături de ”Fata care gătește cu flori” în cetatea Sebeșului este o mare onoare… să fii lăudat pentru rezultate, este de vis. Să închei această călătorie cu un concert de muzică de cameră în aer liber, într-o duminică însorită, pe cea mai populară stradă a Sibiului, strada Cetății, este pur și simplu superb. Să ajungi acasă și să realizezi că ce ai văzut în 4 zile, poate, unii oameni nu vor vedea într-o viață te face să nu știi cum să comprimi zilele până la anul.”, spune în discursul său Corneliu Luscalov, călător în prima ediție Transilvania Train.
Cea de a doua ediție vine cu multe schimbări în bine, inspirate de concluziile organizatorilor, după experiența primei ediții, dar și de impresiile participanților. De această dată, 200 de pasionați de călătorii sunt așteptați în această experiență deosebită, având la dispoziție 5 zile pentru a cunoaște cultura și istoria sașilor, iar pachetul turistic înglobează 15 workshopuri de meșteșuguri tradiționale.
Pe lângă explorarea fortificațiilor medievale ale Transilvaniei, călătorii vor participa la workshop-uri inspirate de meșteșugurile tradiționale ale sașilor, vor găti ca odinioară preparate din gastronomia săsească și se vor bucura de concerte și spectacole memorabile, organizate pentru aceștia în locuri speciale, pe traseul călătoriei. Pachetul turistic complex propune o experiență cultural-tradițională completă a Transilvaniei, iar fiecare dintre cele 5 zile are propria temă.
În data de 22 august, prima zi, participanții vor avea ocazia să se cunoască și să se pregătească de drum în minunata cetate a Brașovului, iar în cea de-a doua zi vor porni în explorarea zonei Haferland, aflând poveștile celor mai vechi biserici fortificate din această regiune, ziua încheindu-se cu o plimbare nocturnă pe străduțele fermecătoare ale cetății Sighișoara.
Cea de a treia zi este rezervată meșteșugurilor tradiționale, de la țiglărie până la țesătorie, timp în care călătorii vor meșteri alături de localnici, calfe și artiști populari și le vor afla secretele păstrate din generație în generație. Ziua a patra va începe cu un tur al renumitei cetăți Alba Carolina și va continua cu un concert de orgă în biserica evanghelică din Sebeș. Punctul culminant al acestei zile va fi dat de o experiență gastronomică unică, în care toți vor fi implicați pentru a găti preparate ce au la bază rețete tradiționale. În ultima zi, călătorii vor explora Sibiul, urmând să se relaxeze în cadrul unui eveniment special cu arii din mari opere ale muzicii clasice, dar și cu refrenuri contemporane. Apoi, după vizita cetății Făgărașului se vor întoarce în Brașov, orașul în care a început aventura.
”La finalul primei ediții, feedback-ul și atenția de care ne-am bucurat din partea publicului care ne-a asaltat cu întrebări despre următoarea ediție, ne-au încurajat să începem cât de rapid lucrul la ediția de anul viitor. Am avut foarte multe întrebări și cereri pentru familii tinere, lucru care ne bucură foarte tare. Punem foarte mare accent pe componentele de implicare și de educare, în acest proiect, iar generațiile viitoare au nevoie să își cunoască rădăcinile și să prețuiască valorile culturale și naționale.”, ne spune Alina Deak, co-fondator Transilvania Ttrain, reprezentant Free Spirit Travel.
Transilvania Train este primul tren turistic 100% românesc și a fost creat la inițiativa reprezentanților agențiilor Free Spirit Travel și Globe 365, în parteneriat cu CFR Călători.
Sursa: thetrends.ro