Take a fresh look at your lifestyle.

Vince Kelly, cu crosa la firul ierbii

Golful, iată un sport care stimulează simțurile și se încadrează perfect în conceptul de travel! Multe destinații de 5 stele pun la dispoziția jucătorilor amatori, terenuri de golf perfecte. Ai nevoie de concentrare, precizie dar și ceva antrenament pentru a accesa acest sport nobil britanic. Și cum poți înțelege cel mai bine pașii dacă nu de la un instructor de golf chiar din Marea Britanie?

Vince Kelly vine din Marea Britanie să ne învețe golf la Cluj, în cadrul Sun Garden Golf & Spa Resort. Instructor de golf calificat, cu experiență de peste 40 de ani, timp în care a antrenat mii de oameni la toate nivelurile acestui sport, în UK, Olanda, Africa, Curaçao, Spania și, din 2013, România, Vince a acceptat să ne introducă în tainele golfului.

Vince Kelly, cu crosa la firul ierbii 1

Dolce Vita: Bună Vince! Să vorbim un pic despre golf! De vreme ce nu am jucat niciodată și nu știm aproape nimic despre acest sport, ne poți face o scurtă introducere? Ce ar trebui să știm înainte să luăm crosa în mână pentru prima oară?
Vince Kelly: În primul rând, ar trebui să știți că golful nu este atât de ușor pe cât pare și că ai nevoie nu doar de foarte multă răbdare ci și de foarte mult antrenament. Din fericire, poți juca și te poți antrena de unul singur. Însă este un sport fantastic pentru orice grupă de vârstă, mai ales pentru copii pentru că îi învață ce înseamnă onestitatea, respectul și fairplay-ul.

Care este principalul motiv care i-ar convinge pe oameni să se apuce de golf?
Se joacă afară, ceea ce înseamnă că ajută la sănătate. Dacăjoci un traseu de 18 găuri, distanța pe care o parcurgi în medieeste de 10 km. Este un sport care implică socializare, doi sau maimulți jucători pot juca unul lângă altul indiferent de nivelul de joc. Acest lucru nu ar fi posibil în tenis, de exemplu, să ai doi jucători de niveluri diferite în competiție unul cu celălalt. În plus, îți scoate
la iveală caracterul, nu ai pe cine da vina dacă lucrurile nu merg.

Care sunt regulile de bază pe care trebuie să le urmezi?
Sunt multe reguli în golf și de multe ori creează confuziepentru un începător pentru că, spre deosebire de tenis saufotbal, de exemplu, nu există mereu limite trasate și niciodatădouă trasee sau găuri nu sunt la fel, indiferent unde te-ai afla înaceastă lume.

Trebuie să respecți traseul și pe ceilalți jucători.
Trebuie să te îmbraci adecvat.

Ce nu trebuie să faci niciodată în golf?
Nu trebuie să te enervezi. Acest lucru nu te va ajuta. Și sănu trișezi. Cred că golful este sportul unde poți încălca regulilecel mai ușor sau te poți face că ai uitat numărul loviturilor, înavantajul tău.

Ne poți da o listă cu arsenalul de care avem nevoie pentru a practica acest sport?
Spre deosebire de alte sporturi unde lovești o minge și ai nevoie de un singur echipament, în golf ai nevoie de diferite crose pentru lovituri specifice. Pentru a păstra lucrurile cât mai simple, ai nevoie de:

putter – crosă care se folosește pe green (suprafața de iarbă special pregătită care conține o gaură și un steag), pentru a rostogoli mingea în gaură pe distanța cea mai scurtă.
iron – crosă cu diferite numere care reflectă unghiuri și diferite lungimi ale tijei (care înseamnă distanțe diferite de parcurgere a mingii). Asta înseamnă că cu același swing poți lovi numărul 5 mai departe decât, să spunem, numărul 9. Poți spune spune, prin urmare, că cu cât mai departe lovești mingea, cu atât ai nevoie de un unghi mai mic (un număr mai jos).

În cele din urmă, jucătorii au nevoie de woods, crose cu shaft (tijă) mai lungă și unghi mai mic, astfel încât mingea va zbura pe o distanță mare. Din nefericire, pentru majoritatea jucătorilor,
acest lucru nu înseamnă neapărat că mingea o ia în direcția corectă.

Care este cel mai bun echipament pe care îl putem folosi?
Nu ai nevoie de un echipament scump. O concepție greșită în rândul oamenilor este aceea că golful este doar pentru oameni bogați. În comparație cu schiul sau sailing-ul de exemplu, golful este mai puțin costisitor. Te poți bucura de joc cu o investiție inițială de 1.500 lei (crose, pantofi, mingii). Pentru un traseu cu 9 găuri (între 2 ore și 2 ore și 30 minute de golf) plătești 35 de euro. Evident că există în lume și trasee de golf exclusive, așa cum există și restaurante extrem de scumpe.

Care este povestea ta cu acest sport? Când, de ce și cum teai apucat de golf?
Am început când aveam 8 ani. Urmăream la televizor cel mai mare turneu de golf mondial, pentru că eram bolnav, și atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac. Din păcate nu am avut suficient talent ca să joc în turneu, așa că de la vârsta de 18 ani mi-am început cariera în golf la un club local. Am fost totuși lovit în față de o minge, la 9 ani, un lucru deloc bun… golful poate fi destul de periculos. Acest lucru m-a învățat să stau în spate până ce toți ceilalți jucători termină de lovit mingiile.

Poți descrie sentimentul pe care îl ai atunci când joci golf?
Depinde…de obicei fluctuează între frustrare și satisfacție. Golful fiind un sport individual, faci totul singur, bine sau rău, o singură greșeală mică îți poate distruge toată ziua. Să nu uităm totuși că majoritatea traseelor de golf se găsesc în locuri liniștite și cu priveliște superbă. Trebuie să realizezi că în golf fiecare lovitură contează, este singurul sport cu o minge.

Cum ai ajuns să fii instructor de golf în România? Ce te-a adus aici?
Așa cum spuneam, mi-am început cariera la 18 ani, la un club de golf local, în Marea Britanie și imediat după asta m-am mutat în Olanda, unde am predat golf timp de 24 de ani, înainte să mă mut în Blue Bay Curaçao și să devin director de golf. După 3 ani am decis să mă întorc în Europa, în Spania, apoi din nou în Olanda. Apoi a apărut o oportunitate să promovez acest sport în România, la Cluj.

Ce module de golf pot accesa oamenii la Sun Garden Golf & Spa Resort?
Aici le pot oferi cursuri pentru începători, 3 ore de curs despre regulile de bază și echipamentul necesar pentru golf. Dacă oamenii sunt în continuare interesați, avem curs de 10 ședințe care, cu încă puțină practică, ar trebui să fie suficient să poată juca pe un traseu de golf.

În această toamnă vei găzdui evenimentul “Vince Kelly Transylvania Invitational”. Povestește-ne un pic despre el!
Am lucrat în Olanda, Caraibe, Africa și Spania și am găzduit turnee acolo. Vreau să fac același lucru și aici, să stimulez interesul pentru acest sport aducând colegi jucători profesioniști care să concureze într-un turneu unic. Pentru a susține evenimentul, business-uri locale vor sponsoriza echipe să joace alături de profesioniști. Scopul meu este să cresc nivelul acestui turneu cu fiecare an. În timpul turneului vom avea și lecții gratuite pentru copii și competiții de caritate (mini golf). Sper ca oamenii din Cluj să vină să vadă cum se joacă golful adevărat și, poate, să fie interesați
să învețe.

 

 

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More