Take a fresh look at your lifestyle.

Vizita la dentist, o altfel de abordare

O dantură sănătoasă este o dantură frumoasă, iar informarea corectă a pacientului înaintea și în timpul vizitei la medicul stomatolog îi creează acestuia sentimentul de confort și încredere, ceea ce simplifică reușita intervenției. Despre toate acestea ne povestește domnul doctor Marius Leretter de la clinica Mall Dental, Timisoara.

Dolce Vita: Trebuie să merg la medicul dentist să îmi extragă un dinte. Îmi este groază! La ce trebuie să fiu atent?

Doctor Marius Leretter: Din păcate, la noi în țară, și nu numai, pacientul nu este informat asupra acestei proceduri, considerându-se un lucru banal. Mai mult decât atât, nici medicul dentist nu insistă asupra acestui moment, fiind, de regulă, o manoperă care nu aduce bani. Să nu uităm cine făcea extracțiile înainte de apariția stomatologilor pe lume: bărbierii! Se poate afirma cu tărie că la ora actuală nu există o cultură în acest sens nici de partea pacientului și nici de partea medicului dentist. Mai exact, unde nu există cerere nu există nici ofertă.

Nu înțeleg! Doar mă duc la stomatolog să scap de un dinte infectat, care mă și doare. Vreau să scap cât mai repede de el și să plec. Văd eu după aceea ce spune medicul să facem acolo, după ce se vindecă rana!

Da, aveți dreptate, de cele mai multe ori pacientul vine la medic cu o urgență. Îl doare foarte tare un dinte și dacă este irecuperabil trebuie extras. Bineînțeles că medicul este obligat să încerce să trateze dintele înainte de a propune varianta finală de extracție. Însă medicul nu mai stă să explice consecințele extracției. Extracția lasă în urmă o plagă deschisă, adică o rană în gură care constituie o cale de intrare a infecției direct pe os. De cele mai multe ori medicul, după extracție, nu mai tratează această plagă cu mai mult de un tampon cu care trimite pacientul acasă. Nu vi se pare cunoscută expresia: “țineți compresa asta strâns timp de 30 de minute?” Oare când ne tăiem adânc cu cuțitul de bucătărie, ținem 30 de minute un șervețel pe tăietură sau mergem la Urgențe să dezinfecteze și să coase rana?

Să înțeleg că ar trebui cusută plaga după extracție?

După extracție ar trebui să avem în vedere 3 aspecte. În primul rând, să nu sângereze. În acest sens plaga trebuie cusută. Din păcate, cutuma larg răspândită la noi este să punem 2-3 comprese și să rugăm pacientul să țină strâns! În al doilea rând, să nu se infecteze. Pentru a preveni infecția alveolei post-extracție, aceasta trebuie umplută cu material care să mențină cheagul de sânge stabil. Acest material poate fi sintetic, de proveniență animală sau obținut din sângele pacientului. În al treilea rând, ar fi bine să ne gândim la viitorul acestui spațiu gol, nou creat. Aici interesul pacientului scade subit, iar medicul stomatolog nu insistă. Dacă nu-l mai doare, nu-l mai interesează!

Ce se întâmplă cu dintele extras?

Din câte știu eu, Zâna Măseluță nu mai vine la adult și nu mai plătește pentru dinții definitivi.

Am auzit că totuși la dumneavoastră în cabinet dinții nu mai ajung în lada de gunoi, este adevărat?

Așa este. De aproximativ 3 ani încercăm să recuperăm dinții extrași de la pacienți.

Dar un dinte extras este un dinte infectat. Nu este periculos pentru sănătatea pacientului?

Dintele extras nu este infectat. Infectate sunt doar suprafețele lui și țesuturile adiacente de la nivelul gingiei și osului. Există protocoale eficiente de curățare și dezinfectare a acestora, inclusiv cu radiație laser, non invazivă, cu rezultate predictibile. Dintele uman permanent este un organ complex pentru care corpul nostru a muncit ani de zile să-l creeze. Mai mult decât atât, este atât de greu de realizat încât corpul a trebuit să vină cu o soluție provizorie până este gata dintele definitiv: dintele temporar. În interiorul lui există foarte multe elemente valoroase, imposibil de reprodus la materialele actuale de regenerare osoasă. Noi aruncăm la gunoi de fapt cel mai bun material de reconstrucție osoasă.

Care este durata de valabilitate a unui dinte extras?

Nelimitată! Un dinte extras, după dezinfecție, poate fi păstrat în condiții normale timp nelimitat. Materialul organic, atât de valoros pentru regenerarea osoasă, este calcificat în interiorul dentinei. Dacă dintele nu este utilizat imediat după extracție se dezinfectează, se prelucrează  și se pune la păstrat.

Cum se prelucrează dintele extras?

După extracție se începe cu o prelucrare mecanică de suprafață care urmărește eliminarea tuturor  materialelor străine, cum ar fi plombe sau obturații de canal. Ulterior, dintele se pune într-un aparat de măcinat, asemănător râșniței de cafea. După aceea se separă particulele în funcție de mărimea lor. În final, particulele de dentină se dezinfectează și se tamponează fiind deja pregătite pentru utilizare. Ele se introduc în alveola postextracțională. În acest mod se umple în totalitate locul gol rămas după extracție.

Care este avantajul acestui procedeu?

Avantajul acestui procedeu este unul enorm! Aduce doar beneficii și, din punctul meu de vedere, l-aș introduce ca manoperă obligatorie încă de pe băncile facultății. Practic, de când recuperez dinții extrași și îi reintroduc în alveolă pe post de material de restaurare osoasă, nu am avut niciun eșec sau complicație. Mai mult decât atât, cu toate că pacienții au strâmbat din nas când au auzit că mai au de plătit în plus față de extracția propriu-zisă, mi-au mulțumit după câteva luni când le-am dat vestea cea bună: nu mai aveți nevoie de sinus-lifting (o intervenție chirurgicală invazivă și foarte costisitoare) și nici de manopere suplimentare de adiție osoasă.

Cu cât neglijăm mai mult momentul extracției cu atât vom investi mai mulți bani și timp în momentul inserării implantului dentar. Implantul, pentru a dăinui, are nevoie de cât mai mult țesut osos în jurul lui. Dacă pacientul nu are suficient, medicul trebuie să adauge os sintetic plus o membrană, costurile ajungând practic să se dubleze la momentul inserării unui implant.

Trăim vremuri în care toată lumea se interesează de fațete dentare, așa cum sunt promovate de “vedete” în revistele glossy, pentru a atinge un zâmbet de invidiat în selfie-urile postate pe Facebook și Instagram. Foarte frumos, dar să nu uităm că la sfârșitul zilei ajungem acasă, acolo unde nu ne vede nimeni. Și vrem să mâncam. Cu fațetele nu vrem să mâncăm să nu le stricăm pentru pozele de mâine. Mâncăm pe dinții din spate. Dar dacă nu am avut grijă de ei sau de osul care asigură rezistența implanturilor, nu mai zâmbim atât de larg cu fațetele din față!

www.facebook.com/MallDental-Dr-Marius-Leretter

Fotos: Liviu Popa

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More