Take a fresh look at your lifestyle.

Vizitezi Tel-Aviv – Israel

Statul Israel este o republică parlamentară localizată în Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Se învecinează cu Libanul (în nord), Siria (în nord-est), Iordania și Cisiordania (în est), Egipt și Fâșia Gaza (la sud-vest), și conține caracteristici extrem de diverse din punct de vedere geografic. Capitala este orașul Ierusalim, Israelul fiind definit în „Declarația de Independență” și în legile lui de bază ca un stat evreiesc și democratic.

Ceea ce se știe mai puțin despre Israel este faptul că e una dintre țările cu o mare longevitate în lume.

Israelul a devenit în ultima perioadă o destinație turistică importantă, în mod special pentru pelerinaje. Știai că peste 3,5 milioane de turiști străini vizitează anual Ierusalimul? Sau că anual peste 40.000 de români aleg Israelul ca destinație, 90% dintre aceștia având motivații religioase? Pentru foarte mulți turiști, Israelul poate semnifica excursia vieții lor.

Dacă ți-ai propus să fii și tu unul dintre românii care vizitează Israelul pentru a merge la Mormântul Sfânt, Zidul Plângerii, Grădina Ghetsemani sau, pur simplu, pentru a te bucura de panoramele unui oraș superb, dar și de plajele superbe, trebuie să iei în serios perioada în care îți vei programa vacanța pentru că în unele perioade cazarea este foarte scumpă.
Israel este unul dintre cele mai sfinte locuri din lume, sacru pentru evrei, dar și pentru musulmani și creștini. Din păcate, tot el este însă scena tensiunilor religioase, atacurilor teroriste și a unui război ce ține de peste 60 de ani.

Dacă alegi să vizitezi această țară, ar trebui să te ferești de Gaza, Cisiordania și Bethlehem din cauza riscurilor de atac cu rachete, însă orașe ca Haifa și Tel Aviv sunt sigure. Și Ierusalimul este sigur atâta timp cât eviți protestele de stradă, apropierea de siteurile religioase în Zilele Sfinte din cauza potențialelor congestii și restricțiilor de securitate.

Tel Aviv-Yafo este, după Ierusalim, cel mai mare oraș din Israel; este un centru economic, de afaceri și cultural al tării. Este un oraș cu un ritm de viată alert și cu numeroase locuri de agrement. Tel Avivul, impreună cu orașele vecine (Ramat Gan, Givatayim, Bat Yam, Holon, Bnei Brak, Petah Tikva, Ramat HaSharon, Rison Le-Tion, Hertlia), cu unele din care are chiar câteva străzi comune, formează un conglomerat urban numit Gus Dan, cu o populație de peste trei milioane de locuitori.

Parcul Charles Clore e un loc înverzit în care-ți poți găsi foarte ușor pacea. Aici poți să te plimbi cu bicicleta pe aleile lui ondulate, poți să te dezmorțești puțin pe aparatele de gimnastică în aer liber sau poți să stai pe iarbă și să te bucuri de cerul senin. De asemenea, există un spațiu de joacă pentru copii cu leagăne și nisip și o fântână dansatoare.

Bulevardul Rothschild, denumit inițial Rehov HaAm (“strada oamenilor”), este astăzi una dintre principalele atracții ale orașului. Multe dintre casele de pe margine sunt construite în stilul Bauhaus și sunt parte din “orasul alb” inclus în Patrimoniul UNESCO. O informative interesantă este că Tel Aviv are cel mai mare număr de case în stil Bauhaus din lume, peste 4000.

Muzeul de Artă adăpostește expoziții și instalații care stârnesc  interesul oricărui vizitator. Dacă vorbim de Muzeul de artă, cu siguranță merită pomenită expoziția temporară de nasturi și ornamente, păienjenișul de fire negre printre care se puteau vedea câteva scări albe (Închisorile imaginației – o combinație între artă lui Shiota și Piranesi) sau sacii stampilați cu “Produced în Ghana”, utilizați inițial la transportul boabelor de cafea, cacao sau a cărbunilor, aflați în stadii diferite de degradare, care înveleau într-o zonă pereții muzeului de sus până jos.

Carmel Market este o stradă mărginită de tarabe imbarligate, iar pe mijloc o mulțime de oameni care nu se poate mișca decât în ritmul impus de ceilalți. Aici vei găsi haine și suveniruri “made în China”, dar și  zeci de sortimente de halva, baclavale însiropate și nenumărate fructe exotice nemaiîntâlnite.

Plaja Geula și promenadele: ideea construirii unei promenade în Tel Aviv a apărut prin 1930, când consiliul local s-a gândit că ar fi oportună o separare clară între zona de bălăceală și cea de plimbare. Astăzi, există șase secțiuni care se întind de-a lungul coastei și există planuri de a le uni într-o mare promenadă.

Asemenea Ierusalimului, Tel-Aviv este un oraș ce poate deveni ușor o destinație turistică preferată odată ce l-ai vizitat.

Sosire: Cu Wizz Air de la Timişoara, Cluj, Bucureşti, Craiova şi Iaşi

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More