Take a fresh look at your lifestyle.

Whiskey, o băutură pentru cunoscători – Scotch vs. Bourbon

0

Whiskey este una dintre cele mai populare băuturi spirtoase din întreaga lume, însă puțini o  cunosc cu adevărat și știu cum să o consume. Există multe varietăți de whiskey, Scotch și Bourbon fiind cele mai consumate, care, deși sunt băuturi similare, au suficiente diferențe de sesizat.

Distilat din malț de cereale precum porumb, orz, secară sau grâu și fermentat în butoaie de stejar pentru ani de zile, whiskey devine mai tare, mai bun, mai aromat cu timpul.

Bourbon-ul

Este făcut din malț de cereale care trebuie să conțină cel puțin 51% porumb și se pune la fermentat în butoaie noi din stejar ars. Acesta se produce în Statele Unite. Nu există un timp anume impus pentru fermentare, însă pentru ca băutura să atingă stadiul de bourbon trebuie să stea în butoi minim doi ani.

Pe sticlele al căror conținut are sub 4 ani, trebuie specificat numărul de ani. Whiskey Bourbon este distilat și îmbuteliat la minim 40% alcool.

Scotch-ul

Este făcut în mare parte din orz și este produs în Scoția. Există două tipuri de scotch whiskey – single malt și single grain. Single malt scotch whiskey este făcut doar cu apă și malț de orz la o singură distilerie.

Single grain

Este produs tot la o singură distilerie dar din mai multe tipuri de cereale. Spre deosebire de bourbon, care nu are perioadă minimă de fermentare, scotch-ul trebuie învechit pentru minim 3 ani în butoaie de stejar. Apoi este distilat și îmbuteliat la un minim de 40% alcool.

Cum se consumă whiskey

Whiskey este o băutură versatilă, ce poate fi consumată în diferite feluri. Mulți îl preferă simplu pentru că astfel îi simt cel mai bine aroma. Puțini știu însă că dacă adaugă puțină apă în whiskey îi vor intensifica aroma și îi vor simți și aromele cele mai subtile. Sau poți servi whiskey cu gheață, o combinație cunoscută sub denumirea de scotch on the rocks. Iar pentru cei care preferă o băutură mai slabă, există diferite combinații și cocktail-uri cu whiskey.

Old Fashioned este un cocktail cu whiskey, bitter, apă și zahăr.

Manhattan este o combinație cu bourbon, bitter și vermut dulce, servit cu cireșe în interior.

Classic Highball este obținut din orice tip de whiskey, gheață și ghimbir.

Mint Julep conține bourbon, zahăr sau sirop de zahăr, frunze de mentă și gheață zdrobită.

Whiskey sour este un amestec de bourbon, suc de lămâie și sirop, servit cu cireșe și gheață.

John Collins are o rețetă similară cu whiskey sour însă este adăugat sifon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More