Take a fresh look at your lifestyle.

Zanzibar – paradisul insulelor de pe coasta Tanzaniei

”Hakuna Matata” (nici o problemă) – felul de a trăi a unui popor întreg, care își primește vizitatori cu multă mărinimie. Insula Zanzibar de 2654 km2, situată în oceanul Indian, este un loc îndrăgit pentru concediu. Și totuși nu a pierdut nimic din naturalețea minunată.

După apoximativ 12 ore de zbor ajungem pe aeroportul mic din orașul Zanzibar și imediat după parasirea avionului, ne dăm seama, că ” suntem în Afrika”. Clădirea aeroportului s-a integrat puternic în zilele noastre, și avioane de mici dimensiuni,care stau pe câmp, oferă curse regulate în sălbăticia Tanzaniei. Geamantanele sunt stivuite în aeroport pe o masă, pentru că nu există o bandă pentru bagaje. După ce am primit visa în schimbul a 50 USD, ne urcăm într-un autocar mic, care ne duce pe străzi denivelate traversând insula în Paje, situat în sudestul insulei.

Paje cu nisipurile lui albe, este foarte îndragit de surferi și scafandri. În funcție de sezon, începătorilor în surf insula le oferă vânt constant și condiți optime pentru stat în picioare.

 

De-a lungul întregi coaste se întinde un recif de corali bogat cu mulți pești tropicali colorați. De pe plajă scafandri ating deja marginea recifului după doar 5-10 minute cu barca. În apele Zanzibarului se pot vedea broaște țestoase, napoleoni mari și rechini mici de recif. Toate picajele sunt pe curentul apei. Scafandri plutesc încet și relaxant de-a lungul recifului. Deseori nici nu e nevoie să dea din labe. Bărcile îi urmează pe scafandri și îî preiau din nou la finalul picajului. După o pauză pe mal cu fructe proaspete, biscuiți, ceai și apă, începe al doilea picaj. Kizimkazi, la o distanță aprox. de  10 minute cu mașina de Paje, este cunoscută pentru școlile ei de delfini. Nu de puține ori se joacă sub apă împreună cu scafandri – o trăire unică.

Paje este considerat un loc cu Life-Style. Hotelurile mici și bungalourile sunt construite în stil african și de-a  lungul plajei se găsesc baruri mici, comode sau câte un restaurant tradițional. Cui îi place și poate renunța la confort mare, este aici la locul potrivit, Paje – locul complet menajat de turismul în masă.

În apropiere de Matemwe, în nord-estul insulei, se găsesc porțiuni de plaje liniștite cu hoteluri foarte frumoase, construite și ele în stil african. Chiar dacă prețurile aici pe noapte sunt mai ridicate, plajele magnifice,liniștea absolută și marea bleu-turcoaz transformă regiunea în ceva minunat.

Matemwe este cel mai bun punct de plecare pentru scufundări spre  renumitul Mnemba Atoll. Pe timpul zilei bărcile pleacă tot din 30 de minute către insula Mnemba. Această insulă minunată cu plaje cu nisip alb este inconjurată de un recif mare de corali și diferite  stânci. Pe lângă marile bancuri de pești se mai pot vedea viețuitoare mici, precum melci de toate culorile și pești de pescuit. Distanța vizibilități în jurul Mnemba Atoll se află între 15 și 35 de metri. Cu puține spoturi în apa bleu-turcoaz cât și Drop Offs adânci, Mnemba Atoll oferă condiți optime de scufundare pentru scafandri începători și experimentați.

Chai dacă îți este greu să părăsești plajele minunate, este recomandat să faci un tur de recunoaștere asupra insulei. Zanzibar nu are degeaba și numele de ” insula plantelor aromatice”. Pe baza condițiilor climatice favorabile nu cresc aici pe tot parcursul anului doar banane, papaya, mngo și alte fructe tropicale, ci și un multe plante aromtice. Mentă, nucșoară, gurgumei și piper sunt doar câteva exemple. Parcul național ”Jozani Forest” impresionează prin padurile extinse de mangrove, arbori uriași și mamaci prietenoși, care se pot vedea de aproape în natură. La reflux, când marea s-a retras destul de mult, multe femei, dar și copii merg în larg cu saci de iută sau cu coșuri pentru a aduna iarbă de mare. În unele regiuni acestea se replantează. Oameni folosesc această iarbă pentru fabricarea săpunului și a cremelor. O bucățică de săpun din iarbă de mare este întodeauna un cadou minunat pentru cei rămași acasă.

Povestea Zanzibarului este la fel de interesantă ca și natura insulei. Cel mai bine vă lasați purtați pe urmele trecutului în orașul vechi din Stone Town. Dominația colonială diferiă și-a pus amprenta asupra arhitecturi orașului vechi. Se pot vedea atât influențe indiene, cât și stilul tipic victorian al imperiul britanic. Un capitol întunecat din istoria insulei este marcat azi de catedrala mare. Ea a fost ridicată în locul fostei pieți de sclavi. Istoria Zanzibarului ca introducere pentru piața de sclavi este descrisă aici printr-o prezentare prin spațiu și nu de multe ori sunt momente de tăcere. Vizitarea pieței locale nu este ceva pentru cei care nu au nervi tari. Mulțimea de oameni se mișcă în jurul standurilor cu legume și plante aromate și culoarul printre halele cu pește și carne refrigerată este o provocare pentru uni europeni – țineți respirația și treci!

Se recomandă și vizitarea unui sat autentic. Multe case sunt construite din lut sau lemn și parțial nu au acoperișuri sau sunt foarte sleite. După viziunea noastră vestică toți oameni din Tanzania trăiesc în relații sărace și totuși se bucură de fiecare vizitator.deci să nu vă fie frică să faceți cunoștință. Copilași se bucură dacă primesc caite, creioane, radiere sau un tricou sau altul. Aici este foarte ușor să aduci bucurie prin lucruri marunte și experiență foarte specilă.

Cine dorește să își ia mai mult timp, să cunoască Tanzania cu toate fațetele, pentru acesta combinația de Safari și cazare pe insulă tocmai perfectă. Să faci un tur în jurul celui mai mare munte din Africa, Kilimangiaro, să observi sălbaticimea din rezervatul Selous, regiunea protejata  Ngorongoro sau în Serengeti sunt doar câteva exemple. Aceste regiuni minunate se pot explora cu un ghid cunoscător al locului prin excursi clasice cu autocarul, tururi exclusive sau Campinguri aventuroase în Safari. Această țară este din toate punctele de vedere fascinantă și garantează niște trăiri de neuitat.

Deci ce mai așteptați! Karibu Tansania! ( Bine ai venit în Tanzania)

Copyright: Urs Hubscher/DolceVitaMagazine

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More